Kuveyt ile Türkiye Arasında İmzalanan Mutabakat Zaptı Ticari İşbirliğini Artıracak

Ticaret Bakanlığı ile Kuveyt Doğrudan Yatırım Teşvik Otoritesince bu ay içinde imzalanan serbest bölgeler alanında iş birliğine ilişkin mutabakat zaptı ile iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin ivmelenmesi öngörülüyor.
Anadolu Ajansı
Kuveyt ile Türkiye Arasında İmzalanan Mutabakat Zaptı Ticari İşbirliğini Artıracak
18 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için 7 Mayıs'ta Ankara'ya gelen Kuveyt Emiri Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya gelmişti.

Görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kuveyt Emiri es-Sabah'ın huzurunda 6 anlaşma imzalanmıştı. Bu anlaşmalardan biri de Ticaret Bakanlığı Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü Tarafından Temsil Edilen Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuveyt Doğrudan Yatırım Teşvik Otoritesi Tarafından Temsil Edilen Kuveyt Devleti Hükümeti Arasında Serbest Bölgeler Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı" idi.

Diğer ülkelerin serbest bölge deneyimlerinden faydalanılması önem taşıyor

AA muhabirinin, Ticaret Bakanlığından edindiği bilgiye göre, ihracata yönelik yatırım ve üretimi teşvik etme, doğrudan yabancı yatırımları ve teknoloji girişini hızlandırma, işletmeleri ihracata yönlendirme ve uluslararası ticareti geliştirme amacıyla faaliyette bulunulan serbest bölgeler, geçen yıl sonu itibarıyla toplam 30,9 milyar dolar ticaret hacmi oluşturdu. 

Serbest bölgelerde, 99 bin 23 kişiye istihdam sağlayan, 545'i yabancı ortaklığında kurulanlar olmak üzere toplam 2 bin 108 firma faaliyet gösteriyor. 

Serbest bölgelerin ihracatı her geçen yıl artarken üretim, ihracat ve ticaret hacmini daha da yükseltme ve bu bölgelere yabancı yatırımcı çekme hedefi ön plana çıkıyor. Bu hedefin gerçekleştirilebilmesi için diğer ülkelerin serbest bölge deneyimlerinden ve en iyi uygulama örneklerinden faydalanılması ve çeşitli iş birliği olanaklarının etkili şekilde kullanılmasının zorunlu olduğu değerlendiriliyor. 

Ticaret hacmi, kurulacak ekonomik iş birliği bağlarıyla artırılacak

Bu kapsamda, Türkiye-Kuveyt diplomatik ilişkilerinin 60’ıncı yılına istinaden düzenlenen heyetler arası görüşmede, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Kuveyt Maliye Bakanı Anwar Ali Al Mudhaf tarafından serbest bölgeler alanında uzun vadeli ikili iş birliğini tesis etmek amacıyla mutabakat zaptı imzalandı.

Mutabakat zaptıyla iki ülke arasında serbest bölgeler alanında tecrübe, uzmanlık ve bilgi aktarımı, iş birliği fırsatlarının araştırılması ve kullanılması hedefiyle eğitim kursları, konferanslar, karşılıklı şirket ve uzman heyeti ziyaretlerinin düzenlenmesi planlanıyor. 

Anlaşmayla serbest bölgelerde yatırım ortamının iyileştirilmesi için ortak çalışmaları içeren bir iş birliğinin tesisi de öngörülüyor.

Türkiye ve Kuveyt'in bölgesel refah, kalkınma ve istikrar için aralarındaki iktisadi iş birliğini ilerletme çalışmaları çerçevesinde her iki ülkenin serbest bölgelerinin de etkili birer aktör olacağı düşünülüyor. Bu nedenle anlaşmanın, serbest bölgeler alanında ikili yatırım ve ticari ilişkilere katkı sağlayacağı tahmin ediliyor.

Mutabakatın, 2022 yılından itibaren düşen ticaret hacmini, kurulacak ekonomik iş birliği bağları, karşılıklı mal akışı ve yatırımların güçlendirilmesiyle artırması da hedefleniyor.

Ticaret hacminde 5 milyar dolar hedefi

Türkiye ve Kuveyt arasında ticaret hacmi geçen yıl itibarıyla 687,7 milyon dolar olarak gerçekleşirken bunun 583,2 milyon dolarını ihracat oluşturdu. İki ülke arasında bu yılın ilk 3 ayında, 169,2 milyon doları ihracat olmak üzere, toplam 175 milyon dolarlık ticaret hacmi oluştu.

Türkiye'deki serbest bölgeler ile Kuveyt arasında geçen yıl 11,1 milyon doları ihracat olmak kaydıyla toplam 33,4 milyon dolarlık ticaret hacmi gerçekleşti. Bu yılın ilk 3 ayında ise serbest bölgelerden Kuveyt'e yapılan dış satım 2,5 milyon dolar oldu. Bu dönemde serbest bölgeler ile Kuveyt arasında 5,5 milyon dolarlık ticaret yapıldı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Kuveyt Emiri es-Sabah arasındaki görüşmelerde, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 5 milyar dolara çıkartılması için yapılması gerekenler de konuşulmuştu.