Nobel Ekonomi Ödülü'ne Layık Görülen Daron Acemoğlu Kimdir?

Daron Acemoğlu kimdir? 2024 Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülen Türk - Amerikan ekonomist Daron Acemoğlu'nun kariyeri ve yaşamı merak ediliyor.
Nobel Ekonomi Ödülü'ne Layık Görülen Daron Acemoğlu Kimdir
14 October 2024

Türk - Amerikan profesör ve ekonomist Daron Acemoğlu, Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazandı. 

Bugün İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nde düzenlenen basın toplantısında, Nobel Ekonomi Ödülü'nün kazananları açıklandı. 2024 Nobel Ekonomi Ödülü'nü, kurumların oluşumu ve refaha etkilerine ilişkin çalışmalarından dolayı Türk Prof. Dr. Daron Acemoğlu, İngiliz Prof. Dr. Simon Johnson ve İngiliz Prof. Dr. James Robinson'un kazandığı bildirildi.

Peki, Daron Acemoğlu kimdir, nereli ve nerede çalışmalarını sürdürüyor? İşte bildiklerimiz... 

Daron Acemoğlu'nun hayatı

1967 yılında İstanbul'da doğan Daron Acemoğlu, Ermeni kökenlidir. Babasının hukukçu Kevork Acemoğlu olduğu biliniyor. 

Kadıköy'deki Aramyan Uncuyan Ermeni İlkokulunda eğitim hayatına başlayan Daron Acemoğlu, 1986'da Galatasaray Lisesinden mezun oldu. Ardından İngiltere'de York Üniversitesinde Matematiksel Ekonomi ve Ekonometri bölümünü 1989 yılında tamamladı. Londra Ekonomi Okulunda yüksek lisans ve doktora eğitimi gördü. 

Daron Acemoğlu'nun akademik kariyeri

1992-1993 yılları arasında Londra Ekonomi Okulu'nda ders verdi. 

Daron Acemoğlu, 1993 yılından bu yana ABD'de Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde (MIT) akademik kariyerini sürdürüyor. 

2000 yılında ekonomi profesörü olan Acemoğlu, 2019 yılına gelindiğinde üniversitede bir öğretim üyesine verilebilecek en yüksek unvan olan "enstitü profesörü" ünvanına sahip oldu. 

Asuman Özdağlar ile evli olan Daron Acemoğlu'nun Arda ve Aras adlarında iki erkek çocuğu bulunuyor.

Prof. Dr. Daron Acemoğlu, birçok ödüle layık görüldü

The Economic Journal'da yayınlanan “Consumer Confidence and Rational Expectations: Are Agents' Beliefs Consistent With the Theory?" (Tüketicinin Kendine Güveni ve Rasyonel Beklentiler: Faillerin İnançları Teori ile Tutarlı Mıdır?) başlıklı makalesi 1996 yılının en iyi makalesi ödülüne layık görüldü. 

2005'te ekonomi bilimine en büyük katkıyı yapan 40 yaş altındaki bir bilim insanına her iki yılda bir verilen John Bates Clark Madalyası kendisine takdim edildi. 

Siyaset bilimci James A. Robinson’la birlikte kaleme aldığı Economic Origins of Dictatorship and Democracy (Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri) adlı eseri 2006 yılında yayımlandı. 

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından 2006 yılında Bilim Ödülü'ne layık görülen "kurumların ekonomik gelişimi ve siyasal ekonomideki yeri" üzerine çalışmaları dikkat çekti. 

Yine Robinson'la birlikte yazdığı Why Nations Fail: Origins of Power, Poverty and Prosperity (Ulusların Düşüşü: Güç, Refah ve Yoksulluğun Kökenleri) adlı kitabı New York Times gazetesinin çok satan kitaplar listesine girdi. 

Prof. Dr. Daron Acemoğlu, 2013'te sosyal bilimler dalında T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görüldü. 

Daron Acemoğlu'na Utrecht, Bilkent, Bath, Boğaziçi ve Atina üniversiteleri ile Paris'teki École Normale Supérieure tarafından fahri doktor; İngiliz Akademisi tarafından ise onur üyesi ünvanı verildi.