Türk Şirketi Afrika’nın Kalbinde: Dev Demiryolu Projesi 

Türk müteahhitlik sektörü, Uganda’yı Kenya ile bağlayacak 273 km uzunluğundaki Malaba-Kampala Doğu Hattı Demiryolu Projesi ile Afrika'da stratejik bir atılım gerçekleştiriyor. Proje, bölgesel ticareti artırmayı hedefliyor.
Türk Şirketi Afrika’nın Kalbinde Dev Demiryolu Projesi 
18 Ekim 2024

Türk şirketi Yapı Merkezi İnşaat, Uganda’yı Kenya ile bağlayacak olan Malaba-Kampala Doğu Hattı Demiryolu Projesi için Uganda devleti ile 3 milyar dolarlık bir mutabakat zaptı imzaladı.  

Türkiye’nin Afrika’daki nüfuzunu pekiştiren yeni bir adım olarak görülen bu proje, Doğu Afrika’daki en önemli projelerden biri olacak.  

Stratejik demiryolu projesi   

Türk müteahhitlerin yurt dışında imzalamış olduğu en büyük projelerinden biri olan, 273 kilometre uzunluğundaki demiryolu hattı, Uganda’nın yanı sıra Doğu Afrika için de stratejik öneme sahip.  

Malaba-Kampala Doğu Hattı Demiryolu Projesi için 14 Ekim’de, Yapı Merkezi İnşaat ile Uganda devleti arasında imza töreni gerçekleşti.  

İmza törenine, Türkiye’nin Kampala Büyükelçisi Mehmet Fatih Ak, Yapı Merkezi İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdem Arıoğlu, Yapı Merkezi İnşaat Genel Müdürü Mustafa Kopuz ve Uganda Projeler Koordinatörü F. Mert Öz katıldı.  

Malaba-Kampala Doğu Hattı Demiryolu Projesi’nin elektrifikasyonun, Avrupa ve Amerikan standartlarına uygun olarak yapılması planlanıyor.  

273 km uzunluğundaki demiryolu hattının tamamlanması 48 ay sürecek. Demiryolu hattında hızın saatte 120 kilometre olması beklenirken, proje kapsamında 2 büyük, 4 orta istasyon, 3 yük terminali yer alacak.   

Uganda’yı Kenya ile bağlayacak olan bu proje, yıllık 25 milyon ton yük taşıma kapasitesine de sahip olacak.  

Türk firmalar için nitelikli bir atılım  

Söz konusu projeye ilişkin Fokus Plus’a konuşan, Afrika uzmanı ve gazeteci İbrahim Tığlı, Yapı Merkezi’nin bu projeyi almasıyla, artık bir ülke yerine iki üç ülkeyle ortak proje aşamasına geçildiğini söyledi.  

Türk firmaların daha önce bir ülke için havalimanı ve AVM gibi yapılar inşa ederek, daha sonra diğer ülkeye geçtiğini söyleyen Tığlı, açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü;  

“Bu proje ile ilk defa iki ülkeyi birbirine bağlayan bir proje gerçekleştirilecek. Yani artık Türk firmalar ülkesel projelerden bölgesel projelere geçmiş olacak. Demir yollarından sonra Afrika kıtasını birbirine bağlayacak yeni ekspres yollar da inşa edilecek. Sanırım Türk firmaları bu projelerde de yer alacak.”  

Türkiye’nin Afrika’da artık mikro projelerden makro projelere geçtiğini dile getiren Tığlı, “Çin 10 yıldır böyle yapıyordu. Yine İngiltere Fransa ve Güney Kore de bu tarz projelere imza atmışlardı. Eğer Afrika’ya iş yapan diğer Türk şirketleri de benzer yöntemi izlerlerse, Afrika’da var olan beş küresel ekonomik güçten biri haline gelinebilir” diye ekledi.  

“Ülkemizi yurt dışında başarıyla temsil etmekten mutluluk duyuyoruz”  

Yapı Merkezi İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdem Arıoğlu imza töreninde yaptığı konuşmada söz konusu projenin, Türk müteahhitlerin yurtdışında imzalamış olduğu en büyük projelerden biri olacağını söyledi.  

Uganda’yı Kenya’ya bağlayacak Doğu Hattı Demiryolu Projesi’ni üstlenmekten büyük bir gurur duyduklarını söyleyen Arıoğlu, konuşmasına şu ifadelerle devam etti;  

“Yapı Merkezi olarak demiryolu mühendisliğimizdeki engin bilgi birikimimizi kullanarak bu önemli proje için en uygun mühendislik çözümlerini sunarak başarıya ulaştık. Ülkemizi yurt dışında başarıyla temsil etmekten büyük mutluluk duyuyoruz.”  

İmza töreninde Arıoğlu’ndan sonra söz alan Uganda Ulaştırma Bakanı Katumba Wamala ise, projenin Uganda’nın ulaşım tarihindeki en önemli girişimlerden biri olacağını, aynı zamanda Uganda ve Kenya’yı birbirine bağlayarak bölgesel ticareti ve ekonomik entegrasyonu artıracağını dile getirdi.  

Wamala ayrıca bu projede, Afrika’da çok sayıda demiryolu inşasını üstlenen Yapı Merkezi şirketiyle işbirliği yapmaktan gurur duyduklarını da söyledi.  

Yapı Merkezi’nin projeyi zamanında başarıyla tamamlayacağına inandığını da sözlerine ekledi.  

Yapı Merkezi İnşaat  

1965 yılında kurulan Yapı Merkezi İnşaat şirketi, özellikle ulaşım sistemleri, kent içi raylı sistemler, tüneller, köprüler, viyadükler, endüstriyel ve genel hizmet yapıları, konutlar, su toplama ve temin sistemleri, restorasyon, güçlendirme ve onarım işleri ile ilgili yurtiçinde ve yurtdışında sayısız projeyi başarıyla hayata geçirdi.  

Türkiye’de birçok raylı sistem projesini hayata geçiren Yapı Merkezi, 2016 yılında Asya ve Avrupa kıtalarını deniz tabanının altından geçen karayolu tüneli ile birleştiren Avrasya Tüneli Projesi’ni tamamlayarak hizmete soktu.   

2 bin 23 metre uzunluğunda orta açıklığa sahip 1915 Çanakkale Köprüsü de, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü idaresinde DL E&C, Limak, SK ecoplant ve Yapı Merkezi ortaklığı tarafından 18 Mart 2022’de tamamlandı.  

Şirket ayrıca, 2022 yılında Türkiye’nin ilk yerli otomobil girişimi olan TOGG’un Gemlik Tesisi’nin inşasını tamamlayarak, elektrikli araç üretimine katkı sağladı.  

TOGG Projesi’nin referansı, Yapı Merkezi’nin yürütmekte olduğu, Macaristan’daki BMW Fabrikası’nı kurma projesini kazanmasında önemli bir rol oynadı.