Zengin Ama Gençleri Yoksul Olan Moritanya’da Hükümet Daha Adil Bir Ekonomi Politikası Benimseyecek Mi?

Moritanya’da gençleri desteklemek amacıyla yürütülen çabalara rağmen, ülkedeki gençlerin çoğu hükümetin yoksulluk ve işsizlik sorunlarını çözme konusundaki performansını yeterli görmüyor. Moritanyalı araştırmacı Sultan Alban ise hükümetin gençlerin yaşadığı sorunları ele almak için yeni bir vizyon benimsemesi gerektiğine inanıyor. 
Zengin Ama Gençleri Yoksul Olan Moritanya’da Hükümet Daha Adil Bir Ekonomi Politikası Benimseyecek Mi
17 October 2024

Gana merkezli Afrobarometer araştırma ağı tarafından yakın zamanda yapılan bir çalışmaya göre, Moritanyalı gençler ilk başta eğitim ve sağlık konularına öncelik veriyor.  

Ancak hükümetin bu alanlardaki performansından, sadece gençler arasındaki küçük bir kesim memnun.  

İşsizlik sorunu büyüyor  

Söz konusu çalışma, yüksek eğitim seviyesine rağmen, Moritanya’daki gençlerin yüzde 47’sinin işsiz olduğunu ve iş aradığını gösterdi.   

Çalışmaya göre gençlerin yüzde 26’sı ise çalışmıyor veya iş aramıyor.  

Afrika meseleleri konusunda uzman olan Moritanyalı araştırmacı Sultan Elban, Afrobarometer’in çalışmasındaki istatistikleri yorumlayarak, ülkesinin gençlere yönelik politikalarda çok büyük bir başarısızlık yaşadığını ifade etti.  

Elban, Moritanya Devlet Başkanı Muhammed Veled Gazvani hükümeti tarafından başlatılan gençlikle ilgili çok sayıda programa rağmen, bunların istenen sonuçları vermediğini söyledi.  

Son yıllarda ülke tarihindeki en büyük göç hareketinin yaşandığını söyleyen Elban, “2020-2024 yılları arasında ülkeden göç eden gençlerin sayısı 20 bini aştı” dedi.  

İronik bir şekilde, gençlerin çektiği acılara rağmen, Moritanya doğal kaynaklar açısından zengin bir ülke.  

Atlantik Okyanusu’na bakan bir kıyısı olan ülkedeki sular, dünyanın en zengin balıkçılık alanlarından biri olarak kabul ediliyor.  

Bunların yanı sıra ülkede yüksek oranda bulunan maden ve bakır zenginliğine rağmen, Moritanya ekonomisi, balık ve demir gibi hammadde ihracatına olan aşırı bağımlılık da dahil olmak üzere büyük zorluklarla karşı karşıya kaldı.   

Bu da Moritanya’yı küresel fiyatlardaki dalgalanmalara karşı savunmasız bırakıyor.  

Gençlerin önceliği eğitim ve sağlık  

Afrobarometer araştırma ağının çalışmasına göre gençler için hükümetin ele alması gereken öncelikli konuların başında eğitim ve sağlık gelirken, bunları yoksulluk ve işsizlik takip ediyor.  

Ülkedeki gençlerin yüzde 45’i eğitimi en acil sorun olarak görürken, yüzde 43’ü sağlığın, yüzde 39’u ise yoksulluğun önemli bir sorun olduğunu düşünüyor.  

Elban’a göre Devlet Başkanı Muhammed Veled Gazvani, görevinin ilk döneminde gençler için başarılı bir örnek ortaya koyamadı.  

Bu nedenle, kazandığı son seçimler sırasında yürüttüğü kampanyada gençlere hitap eden bir slogan kullandı.  

Devlet başkanı, seçim kampanyası sırasında önümüzdeki dönemde gençlere odaklanacakları yönünde sözler verdi.  

Elban, Muhammed Veled Gazvani’nin Temmuz 2024’te başlayacak ikinci devlet başkanlığı döneminde gençliğe odaklanmasına değinerek şu değerlendirmeyi yaptı;  

“Bu Moritanya devletinin, hükümetin performansı ve eşi benzeri görülmemiş yüksek göç oranlarının bir sonucu olarak ortaya çıkan tehlikenin farkında olduğunun kanıtıdır.”  

Nitekim Moritanya Devlet Başkanı, ikinci döneminde “Gençliği Güçlendirme Bakanlığı” adında yeni bir bakanlık kurdu.  

Ancak Elban’a göre atılan bu adımlar, sorunların çözümü için yeterli olmadı.  

Hükümetin aldığı önlemlerin yetersiz olduğunun altını çizen Elban, yoksulluğa ek olarak, gençlerin uygun fırsatlara erişiminin sağlanmadığına dikkat çekti.  

Afrobarometre ağının çalışmasına göre gençlerin sadece yüzde 27’si hükümetin eğitim ihtiyaçlarını karşılama konusunda iyi bir performans gösterdiğine inanıyor.  

Moritanyalı gençlerin yüzde 25’i sağlık hizmetlerinden memnun iken, sadece yüzde 15’i hükümetin istihdam yaratma konusunda iyi iş çıkardığını düşünüyor.    

Yeni bir vizyon geliştirilmesi gerekiyor  

Fokus Plus’a konuşan Elban, hükümetin gençlerle ilgili yeni bir vizyon ortaya koyması, bu konudaki eski politikaları terk etmesi ve gençlere elverişli bir ekonomik ortam sağlayarak siyasi ve sosyal alanlara katılımlarını artıracak yeni politikalar benimsemesi gerektiğini ifade etti.  

Ayrıca Elban, bunun da ancak kurumlar içi işbirliğinin yanı sıra gençlerle ilgilenen uluslararası kuruluşlarla yapılacak ortak çalışmalarla gerçekleşebileceğini de sözlerine ekledi.  

  

Katkıda bulunan: Sultan elban