IFJ Başkanı Pradalie: Gazze'de Gazetecilerin Öldürülmesinden İsrail Sorumludur

IFJ Başkanı Dominique Pradalie, Filistin'de gazetecilere yönelik şiddetin tarihte eşi benzeri görülmediğini belirterek, uluslararası toplumun gazetecilerin korunması için daha güçlü adımlar atması gerektiğini vurguladı.
Fokus+
IFJ Başkanı Pradalie Gazze'de Gazetecilerin Öldürülmesinden İsrail Sorumludur
4 Eylül 2024

Brüksel merkezli Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) Başkanı Dominique Pradalie, “Tarih Filistin'de bu kadar çok gazetecinin katledildiğini görmemiştir” diyerek gazetecilerin ve medya çalışanlarının korunması ve zorlukların üstesinden gelemeyen ülkelerde kalıcı izleme oluşturulması çağrısında bulundu. 

Umman'ın Zufar kentinde düzenlenen gazetecilik forumunun açılışında yaptığı konuşmada Bradley, “Aşırı sağcı bir hükümete sahip bir ülke, çoğu kasıtlı olarak hedef alınan 120'den fazla gazetecinin öldürülmesinden sorumlu olduğunu ve uluslararası basının girişinin ve takip etmesinin engellenmesine şaşırdığını ifade etti. 

IFJ Başkanı, 10 ayı aşkın süredir devam eden savaşta dış dünyaya ciddi ve kaliteli bilgi sağlayarak her gün mucizeler yaratan Filistinli Gazeteciler Sendikası (PJS) ve başkanının onurlandırılması çağrısında bulundu. 

İsrail askerleri tarafından öldürülen Al Jazeera muhabiri Shirin Abu Aqleh Ödülü'nün bu yıl Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve Barış için Basın Federasyonu (PFP) tarafından verileceğini ve Filistinli foto muhabiri Luay Ayoub'un Perpignan'da Visa Board Image International Ödülü'nü alacağını duyurdu.

IFJ’den Filistinli gazetecilere dayanışma mesajı 

IFJ'nin Gazze ve Batı Şeria'daki Filistinli gazetecilerle Filistinli Gazeteciler Sendikası aracılığıyla, uluslararası kuruluşlar aracılığıyla diplomatik olarak ve birçok üyesiyle doğrudan, gösteriler, devam eden mali dayanışma ve Uluslararası Ceza Mahkemesi nezdinde yasal girişimler yoluyla tam dayanışma içinde olduğunu yineledi. 

Basın özgürlüğüne yönelik tüm saldırıların durdurulması çağrısında bulunarak, 3 Kasım 2022 tarihinde Viyana'da Birleşmiş Milletler'in gazetecileri koruma planının 10. yılının sona erdiğini ve UNESCO verilerine göre bu süre zarfında bin gazetecinin öldürüldüğünü belirtti.