Ermenistan, Filistin Devletini Resmen Tanıdı

İspanya, İrlanda, Norveç ve Slovenya'nın ardından Filistin Devleti'ni tanıyan ülkelerin sayısı artmaya devam ediyor. Ermenistan hükümeti, Filistin Devleti'ni tanıdığını duyurdu.
AA
Ermenistan, Filistin Devletini Resmen Tanıdı
21 Haziran 2024

Ermenistan, Filistin devletini resmen tanıdığını açıkladı. Ermenistan'ın resmi haber ajansı Armenpress'in paylaştığı Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, Filistin devletinin Ermenistan tarafından resmi olarak tanındığı belirtildi.

Açıklamada, "Ermenistan, uluslararası hukuka, halkların eşitliği, egemenliği ve barış içinde bir arada yaşaması ilkelerine bağlılığını bir kez daha teyit ediyor ve Filistin devletini tanıyor." ifadesi kullanıldı.

İki devletli çözüm mesajı 

Ermenistan'ın, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun Gazze'de derhal ateşkes çağrısında bulunan kararlarına katıldığı kaydedilen açıklamada, ülkenin iki devletli çözümü desteklediği vurgulandı.

Reuters'ın aktardığına göre Ermenice ve İngilizce olarak yayımlanan bakanlık açıklamasında, İsrail’in Gazze'ye yönelik Ekim 2023'ten bu yana devam eden saldırıları ve Hamas'ın 7 Ekim'de rehin aldığı İsrailliler hakkında, "Ermenistan'ın silahlı çatışma sırasında sivil altyapının hedef alınmasını, sivil halka yönelik şiddeti, sivillerin rehin alınmasını kategorik olarak reddettiği", "uluslararası toplumun dile getirdiği, rehinelerin koşulsuz serbest bırakılması talebine katıldığı" belirtildi.

"İki devletli çözüm" vurgusu yapan Ermenistan, "Bunun Filistinlilerin ve İsraillilerin meşru isteklerini yerine getirebilmesini sağlamanın tek yolu olduğuna ikna olmuş vaziyetteyiz. Ermenistan Cumhuriyeti, yukarıda bahsi geçen hususlara dayanarak ve uluslararası hukuk ile eşitlik, egemenlik ve halkların barış içinde birlikte var olması ilkelerine olan bağlılığını bir kez daha dile getirerek, Filistin Devleti’ni tanır." ifadelerini kullandı. 

Avrupa'da 'Filistin Devleti' dalgası 

Mayıs ayında Avrupa ülkeleri İspanya, İrlanda ve Norveç Filistin Devleti'ni resmi olarak tanıdıklarını açıklamıştı. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, "Filistin Devleti'nin barışa giden tek yol" olduğunu söylemişti.