İsrail Hapishanelerindeki Filistinli Sayısı Alarm Veriyor

Filistinli Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyeti, İsrail’in Damon Cezaevi’nde tutulan Filistinli kadınların ağır koşullar altında olduğunu ve her gün ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını açıkladı. "17 Nisan Filistin Esirler Günü"nde yapılan açıklamada, İsrail hapishanelerindeki Filistinli sayısının 9 bin 500’ü geçtiği ve Gazze’de en az 16 Filistinli esirin öldürüldüğü belirtildi.
Anadolu Ajansı
İsrail Hapishanelerindeki Filistinli Sayısı Alarm Veriyor
17 Nisan 2024

Filistinli Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyeti, İsrail'in Damon Cezaevi'ndeki 78 Filistinli kadının her gün ölümle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı Heyet, "17 Nisan Filistin Esirler Günü" dolayısıyla yazılı bir açıklama yayımladı.

Cezaevi avukatlarının ziyaret ve gözlemlerine dayandırılan açıklamada, Damon Cezaevi'nde 60'ı Batı Şeria'dan, 3'ü Kudüs'ten, 9'u İsrail içindeki kentlerden ve 6'sı da Gazze'den olmak üzere 78 Filistinli kadının bulunduğu belirtildi.

Damon Cezaevi'ndeki Filistinli kadınların işkence gördüğü ve her gün ölümle karşı karşıya oldukları ifade edildi.

Gazze'deki evinden alınarak Damon'a getirilen kadına işkence

Filistinli Esma Şetat'ın 15 gün önce Gazze'nin Deyr el-Belah kentindeki evinden eşi Arafat ile İsrail askerleri tarafından alınarak Damon'a getirildiği kaydedildi. 

Üç çocuk annesi Esma Şetat'ın ayağından ateşli silahla yaralandığı, birçok kez darbedildiği ve işkence gördüğü aktarıldı.

FKÖ'ye bağlı Filistin Ulusal Konseyi 1974'te 17 Nisan'ı "Filistin Esirler Günü" olarak ilan etmişti. Filistinliler, her yıl 17 Nisan'da çeşitli etkinlikler, eylemler ve sempozyumlar düzenleyerek tutuklular meselesini dünya gündemine getirmeye çalışıyor.

İsrail, Gazze'de en az 16 Filistinli esiri öldürdü

Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Filistin Esirler Heyeti Başkanı Kaddura Faris, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de kimlikleri belirlenen 16 ve belirlenemeyen onlarca esiri öldürdüğünü söyledi.

Filistin Esirler Heyeti Başkanı Faris, "17 Nisan Filistin Esirler Günü" dolayısıyla Ramallah'ta hükümete ait Esir İşleri Kurumunda bir basın toplantısı düzenledi.

Faris, "7 Ekim'den bu yana Filistinli esirler, tarihteki en çirkin ve şiddetli saldırılarla karşı karşıyadır. İsrail'in Gazze Şeridi'nde bugün Filistin halkına karşı yürüttüğü soykırım savaşı, Gazze merkezli gerçekleşiyor ve her yere yayılıyor" dedi.

İsrail'in Gazze'de alıkoyduğu Filistinlilere yönelik ihlallerine işaret eden Faris, "İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de kimlikleri belirlenen 16 ve belirlenemeyen onlarca esiri öldürdü" ifadesini kullandı.

Filistin Esirler Heyeti'nden daha önce yapılan yazılı açıklamada, İsrail gözaltı merkezleri ve hapishanelerinin 7 Ekim'den sonra "tam bir mezbahaya dönüştüğü", her türlü işkence ve darbın uygulandığı belirtilmişti.

İsrail hapishanelerindeki Filistinli sayısı 9 bin 500'ü aştı

İsrail hapishanelerindeki Filistinli sayısının 9 bin 500'ü aştığı açıklandı.

Filistin Esirler Cemiyeti ile Filistin Kurtuluş Örgütü'ne bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyeti'nden, 17 Nisan Filistin Toprak Günü öncesinde konuya ilişkin ortak açıklama yapıldı.

İsrail'in Megiddo, Ofer ve Damon hapishanelerinde bulunan Filistinlilerin sayısının 80'i kadın ve 200'den fazlası çocuk olmak üzere 9 bin 500'ü aştığı belirtildi.

Açıklamada bu sayıların Gazze Şeridi'nde alıkoyulan Filistinlileri içermediği kaydedildi.

İdari tutukluların sayısının ise nisan ayı itibarıyla 22'si kadın ve 40'tan fazlası çocuk olmak üzere 3 bin 660'ın üzerine çıktığı aktarıldı.

Gözaltına alınan gazetecilerin sayısının da 4'ü kadın olmak üzere 56'ya ulaştığına işaret edildi.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığı 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarda artış yaşanıyor.