Orta Doğu'da Tansiyon Yükseldi: İran'dan İsrail'e Misilleme Saldırısı

İran, İsrail'in Şam'daki konsolosluğuna düzenlediği saldırıya onlarca İHA ve füze ile yanıt verdi. ABD ve İngiltere'den destek mesajları gelirken, bölge ülkeleri hava sahalarını kapattı.
Anadolu Ajansı
Ortadoğu'da Tansiyon Yükseldi: İran'dan İsrail'e Misilleme Saldırısı
14 Nisan 2024

İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail'e onlarca insansız hava aracı (İHA) ve füzeyle saldırı düzenlediklerini duyurdu. Saldırının İran'ın Şam'daki konsolosluğuna yapılan saldırıya misilleme olarak gerçekleştiği belirtildi. İsrail'de savaş kabinesi toplandı ve İran'ın başlattığı İHA saldırısını ele aldı. ABD Başkanı Joe Biden, ulusal güvenlik ekibiyle İran'ın saldırısını Beyaz Saray'daki Durum Odası'ndan takip edeceklerini duyurdu ve İsrail'e olan desteğin sarsılmaz olduğunu belirtti. İsrail, Irak, Ürdün ve Lübnan hava sahasını kapattığını açıkladı. İngiltere, Kraliyet Hava Kuvvetlerine ait ilave jetleri Orta Doğu'ya konuşlandırdı ve İsrail'in savunmasında görev aldığı bildirildi. İran'ın BM Daimî Temsilciliği, İran'ın saldırısının sonuçlandığını ve bir hata daha yapılması durumunda İsrail'e karşılığının daha ağır olacağını belirtti. İsrail ordusu, İran'ın saldırısında ülkenin güneyindeki bir askeri üste küçük çaplı hasar oluştuğunu ancak can kaybı olmadığını açıkladı.

İran

İsrail - İran Gerilimi

İsrail, İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü.

İran, İsrail'in konsolosluk saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini ve misillemede bulunacaklarını duyurmuştu. İsrail ise İran'ın saldırısına karşılık vereceğini bildirmişti.

İsrail'in Ben Gurion Havalimanı'nda, İran'dan başlatılan İHA saldırıları sonrasında askıya alınan uçuşlar, yetkililer hava sahasını sivil havacılık trafiğine yeniden açtı. Tahran ile Tel Aviv arasındaki gerilim henüz sona ermiş değil.