Suudi Arabistan Yeni Petrol ve Doğal Gaz Yatakları Buldu

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, ülkede yeni ham petrol ve doğal gaz sahaları ile yataklarının keşfedildiğini açıkladı. Bu yeni ham petrol ve doğal gaz sahaları ve yataklarının Şarkiyye ile Rubülhali bölgelerinde bulunduğunu belirtti.
AA
Suudi Arabistan Yeni Petrol ve Doğal Gaz Yatakları Buldu
2 Temmuz 2024

Abdulaziz bin Selman'ın konuya ilişkin açıklaması ülkenin resmi ajansı SPA'da yayımlandı. Enerji Bakanı Bin Selman, Suudi Arabistan'ın ulusal petrol şirketi Saudi Aramco'nun Şarkiyye bölgesinde konvansiyonel olmayan iki petrol sahası, bir Arap hafif petrol yatağı, Rubülhali'de iki doğal gaz sahası ve iki doğal gaz yatağı bulduğunu aktardı. 

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan günlük yaklaşık 10 milyon varil ham petrol üretiyor ve bunun yaklaşık 7 milyon varilini ihraç ediyor. 

2023 yılında Londra merkezli veri analizi ve danışmanlık şirketi GlobalData’nın yayımladığı verilere göre, Suudi Arabistan, Irak, Kuveyt, İran, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) 2022 yılında en çok ham petrol üreten ülkeler arasında yer aldı.

Günlük 15 milyon varil petrol çıkarılıyor

Orta Doğu’nun sahip olduğu petrol rezervleri, bölge ülkelerinin ekonomik büyümesinde çok önemli bir yere sahip. Bu ülkeler gelirlerinin büyük bölümünü petrolden sağlıyor.

Küresel petrol piyasasında kritik önem taşıyan Orta Doğu’nun en çok üretim yapılan 12 petrol sahası Suudi Arabistan, Irak, Kuveyt, İran, Umman ve BAE'de yer alıyor. Bu alanlardan günlük 15 milyon varilden fazla petrol çıkarılıyor.