Yahya Sinvar Şehit Edildi İddiası! İsrail İşgal Ordusundan Açıklama

Yahya Sinvar hakkında yeni bir iddia ortaya atıldı. İsrail işgal ordusu, Hamas lideri Yahya Sinvar’ın son operasyonda şehit edilmiş olabileceğini aktardı.
Yahya Sinvar Öldü İddiası! İsrail İşgal Ordusundan Açıklama
17 October 2024

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ve Şin Bet (ISA), olası suikast konusunda bugün ortak bir açıklama yayınladı. İşgalci güçler tarafından yapılan açıklamada, IDF'nin Gazze Şeridi'nde üç kişiyi öldürdüğü, bunlardan birinin Yahya Sinvar olma olasılığının bulunduğu belirtildi. Hayatını kaybeden kişilerin kimliğinin henüz doğrulanamadığı da eklendi.

Kimlik tespiti için DNA testi yapılacağı ifade edildi. İsrail, Yahya Sinvar'ın İsrail hapishanesinde tutsak edildiği dönemden DNA örneklerine sahip.

Öte yandan İsrail medyası ve bazı sosyal medya hesapları tarafından şehit edilen kişinin Yahya Sinvar olduğunu iddia eden görüntüler paylaşılıyor. 

Suikast değil çatışma iddiası 

İsrail Ordu Radyosu, olayın bir suikast olmadığını belirtiyor. İsrail askerlerinin, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde hedefli bir kara operasyonu sırasında üç Hamas mensubunu öldürüp cesetlerini aldığı aktarıldı. 

Hamas'tan açıklama: Dikkate almayın 

Hamas İslami Direniş Hareketi, konuya ilişkin Telegram kanalı üzerinden bir açıklama yaptı: 

“Medyada ve Sosyal Medyada Hareketimizin Liderleri ile ilgili paylaşılan haberler hakkında önemli açıklama; 

İşgalci İsrail'e karşı yürütülen kurtuluş savaşımız birçok cephede devam ediyor. Siyonist İsrail soykırım savaşını sadece askeri cephede değil medya savaşlarıyla da devam ettiriyor. Siyonist İsrail'in Hareketimizin Lideri Yahya Sinvar'ın şehid edildiği ile alakalı paylaştığı,  algı operasyonu ve manipülasyon manevraları olan haberlere itibar edilmemesi, Hareketi ilgilendiren konularda Hareketin askeri ve siyasi sözcüleri ile resmi kanallarından paylaşılmayan hiç bir haberin dikkate alınmaması konusunda hassasiyet gösterilmelidir."

"Bölgede rehine yok" 

İşgalci İsrail ordusu ve İsrail iç istihbarat birimi Şin Bet'in ortak açıklamasında, "Binada, bölgede rehinelerin varlığına dair hiçbir belirti yoktu. Bölgede faaliyet gösteren kuvvetler, gerekli dikkati göstererek faaliyetlerini sürdürüyor." ifadesine de yer verildi. 

Yahya Sinvar 

Hamas lideri Sinvar, 7 Ekim 2023'te Hamas'ın silahlı kanadı olan İzzeddin El Kassam Tugayları tarafından İsrail'e yapılan sürpriz saldırının mimarı olarak görülüyor. Yahya Sinvar, Ağustos ayında Tahran'da eski Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye'nin suikasta uğramasının ardından Hamas liderliğine atanmıştı.

Yahya Sinvar'ın Gazze Şeridi'ndeki Hamas tünellerinde saklandığı, hiçbir zaman aynı yerde uzun süre kalmadığı, iletişim araçları kullanmadığı ve bunun yerine muhbirleriyle çalıştığı tahmin ediliyor. 

İsrail ayrıca, geçtiğimiz ay Beyrut'ta İran destekli Hizbullah hareketinin lideri Hasan Nasrallah'ı ve grubun askeri kanadının üst düzey yöneticilerinin çoğunu öldürdü.