20 Bin Kişilik Kapasitesiyle Ortadoğu'nun En Büyük Camilerinden Biri: Sultan Kabus Camii

Başkent Muskat'taki Sultan Kabus Camisi, 20 bin kişilik kapasitesi, görkemli mimarisi ve kusursuz işçiliğiyle Ortadoğu'nun en büyük camilerinden biri olarak dikkat çekiyor.
Anadolu Ajansı
20 Bin Kişilik Kapasitesiyle Ortadoğu'nun En Büyük Camilerinden Biri Sultan Kabus Camii
13 Haziran 2024

Başkent'teki Sultan Kabus Camisi, büyüklüğü, ihtişamı, kusursuz işçiliği ve mimari özellikleriyle dikkati çekiyor Ortadoğu'nun en büyük camilerinden olduğu belirtilen 5 minareli cami, 7 meden... 

Umman'ın başkenti Muskat'taki Sultan Kabus Camisi, büyüklüğü, ihtişamı, kusursuz işçiliği ve mimari özellikleriyle dikkati çekiyor. Ortadoğu'nun en büyük camilerinden olduğu belirtilen cami, 7 ayrı medeniyetten izler taşıyor. 

Babası Sultan Said bin Teymur'un yerine 1970'te tahta geçen Umman Sultanı Kabus bin Said'in annesi için yaptırdığı görkemli cami, teknik özellikleri ve mimarisindeki ayrıntılarıyla göz kamaştırıyor. 

9 projenin katıldığı yarışmasının ardından mimar Muhammed Salih Mekkiye'nin projesine göre inşa edilen ve yapımına 1995 yılında başlanan cami, 2001 yılının mart ayında tamamlanarak ibadete açılmış. 

Toplam 40 bin metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen caminin içerisinde yaklaşık 7 bin 500, dış ve içteki avlular da kullanıldığında ise aynı anda 20 bin kişi ibadet edebiliyor. Camide, İslam kültür ve medeniyetine dair 20 bin kitabın yer aldığı bir de kütüphane bulunuyor. 

Sultan Kabus Camisi

"Minareler, İslam'ın 5 şartını temsil ediyor" 

Avlunun ortasında yer alan ve yüksekliği 91,5 metre olanın yanı sıra 45 metreyi bulan, etrafını çevreleyen 4 minarenin İslam'ın 5 şartını temsil ettiği ifade ediliyor. 

Adeta "Medeniyet haritası" gibi olan caminin içerisinde de 21 ton ağırlığında, 1 milyon 700 bin düğümlü tek parça İran halısı kullanılmış. Halının tasarımı ve dokuma malzemelerinin seçilmesinin birkaç ay sürdüğü ve işçiliğinde 600 kadın dokumacı ile 15 teknik uzmanın çalıştığı belirtiliyor. 

Halının merkezindeki güneş deseni, İran'ın İsfahan kentindeki Lütfullah Camisi'nin kubbesinden esinlenerek yapılmış. Renklerinin 28 çeşit kök boyayla elde edildiği halının zeminindeki bej rengi için ise nar, ceviz kabuğu ve asma yaprağı kullanılmış. 

Yerden 50 metre yüksekte asılı kristal avize, bin 122 ampulle aydınlanırken, kadınlar bölümündeki 9 kandilde ise Osmanlı tasarımı ve kullanılan Türk kristalleri dikkati çekiyor. 

Sahip olduğu harmoniyle Umman Sultanlığının görkemini yansıttığı ifade edilen camide, özellikle Arap, Bizans, Osmanlı, Memlük, Mısır, Mezopotamya ve Hint medeniyetlerinden izler göze çarpıyor.