Umman’daki “Sakız Ülkesinde Bir Vatan Hatırası” Sergisinde Osmanlı İzleri

Umman’ın Salalah kentinde açılan “Sakız Ülkesinde Bir Vatan Hatırası” belgesel sergisi dikkat çekiyor. Sergide, Türkiye ile de köklü ilişkilere sahip olan Umman’ın Osmanlı İmparatorluğu ile yakın ilişkilerini gösteren belgeler ve çok çeşitli tarihi hatıralar bulunuyor.
Fokus+
Umman’daki “Sakız Ülkesinde Bir Vatan Hatırası” Sergisinde Osmanlı İzleri
7 Ağustos 2024

Umman'da Dhofar Valiliği’nin başkenti Salalah'ta Umman Ulusal Kayıtlar ve Arşivler Kurumu tarafından düzenlenen “Geçmişin Dönüşü” etkinliklerinin yapıldığı yerde pazartesi akşamı "Sakız Ülkesinde Bir Vatan Hafızası" adlı belgesel sergisi açıldı. Dhofar Valisi Seyyid Marwan bin Turki Al Said’in himayesinde düzenlenen sergi, 21 Ağustos’a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak. 

Arapça yayın yapan Wejhat sitesinin haberine göre, sergide Umman Sultanlığı'nın kültürel ve tarihi rolü ve Umman'ın insan uygarlığına katkısı hakkında bin 1300'den fazla basılı ve dijital belge yer alıyor. Ayrıca Dhofar Valiliği'nin farklı zamanlardaki tarihi ve kültürel rolü de sergide tanıtılıyor. Umman ile Türkiye arasındaki diplomatik ve tarihi ilişkiler de sergide vurgulanmakta.

 

Ulusal Belgeler ve Arşivler Kurumu Başkanı Dr. Hamad bin Muhammad Al-Dhawayani, sergiye ilişkin şöyle konuştu:

“Sergi, Dhofar Valiliği ve Umman Sultanlığı'nın dünyanın çeşitli ülkeleriyle uluslararası ilişkileri hakkında bir dizi tarihi belgenin tanıtılmasına odaklanıyor. Sergide, cumhurbaşkanlığı arşivinin yanı sıra, bunlardan bir grup halinde de sergileniyor.”

Umman Sultanlığı'nda çok sayıda değerli belge ve el yazması bulunduğunu ve kurumun, bunları tüm uluslararası kütüphanelerin yanı sıra araştırmacıların ve akademisyenlerin hizmetine sunmak ve açıklamak için çalıştığını sözlerine ekledi. 

Tüm dünya kütüphaneleri için de çalışmakta olduklarını ifade eden Al-Dhawayani, yakın zamanda Umman Sultanlığı'nın Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği ile iş birliği içinde, iki ülke arasındaki ilişkilerin 50. yılı münasebetiyle Arapça ve Korece olarak bir kitap yayınladığını belirtti. Kitapta, araştırmacı profesörün, Kore'ye ulaşan Arapların Ummanlılar olduğunu kanıtladığını açıkladı.

Prof. Dr. Uğur Ünal, Türkiye ile Umman arasındaki tarihi ilişkilere vurgu yaptı

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Profesör Dr. Uğur Ünal, sergiye ilişkin açıklamasında, “Umman Sultanlığı ile Osmanlı İmparatorluğu arasında çeşitli dönemlerdeki tarihi ilişkiler güçlü ve yakındı. İki ülke arasındaki tarihi ilişkilerin önemini göstermek amacıyla Osmanlı arşivlerinden belgeler seçildi." ifadesini kullandı. 

Ayrıca Osmanlı arşivinde bulunan belgelerin sayısının 100 milyondan fazla olduğunu ve 1 milyon tarihî kaydın bulunduğunu belirtti. Umman tarihi ile ilgili seçilen belgelerin sayısının ise yaklaşık 5 bin olduğunu ve bu belgelerin iki ülke arasındaki ilişkilerin gücünü ve günümüze kadar olan gelişimini gösterdiğini açıkladı.

 

Umman’da Türkçe dersler verilecek

Türkiye'nin Umman Sultanlığı Büyükelçisi Mehmet Hakimoğlu da Umman Sultanlığı ile Türkiye arasındaki ilişkilerin tarihi olduğunu ve çok eski çağlardan beri devam ettiğini vurguladı: 

“Bu tür sergiler, bunların tanıtılması ve sürdürülmesi için bir fırsat teşkil ediyor.”

İlişkilerde iki ülke arasında kültür ve bilgi alışverişi konusunda ortak bir eğilim bulunduğunu belirten Hakimoğlu, Maskat’ta Türkçe öğretimi için bir merkez açılması konusunda anlaşma imzalandığını belirtti. 

Serginin detayları 

Sergi, yedi ana başlıktan oluşuyor: Tarih boyunca Umman, Umman tarihinin anısına Dhofar, gazete ve dergilerde Dhofar, uluslararası ilişkiler, Umman-Türk ilişkileri, el yazmaları ve dijital içerik.

 

Serginin yedi köşesinde Umman'ın tarihi ve tarihsel olarak Rönesans dönemine kadar olan siyasi gelişmeler, Dhofar Valiliği'nin çeşitli eyaletlerindeki tarihini belgeleyen yazışmalar, haritalar ve kanıtlar ile Umman Sultanlığı ile dünya ülkeleri arasındaki diplomatik ve dostane ilişkileri temsilen Sultan Kâbus bin Said'in turları sergileniyor. 

Ulusal Kayıtlar ve Arşivler Kurumu'nun bu alana beş cilt ayırdığı sergide, Umman Sultanlığı ile Osmanlı İmparatorluğu arasındaki tarihi ilişkilerin geniş kapsamlı tarihini gösteren bir köşe ve bir dizi el yazması sergileniyor. 

Sergide ayrıca, Umman Sultanlığı tarihindeki bazı önemli olay ve dönüm noktaları ve Umman para biriminin gelişimini belgeleyen bir dizi para birimi ve posta pulu da ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Umman krallıklarının tarih boyunca yayılımını ve geçmişte küresel ticaret hareketinin geçtiği önemli deniz yollarını ve alanlarını gösteren haritalar dikkat çekiyor.