Jeopolitik Gerilimler Nedeniyle Küresel Piyasalar Tepetaklak Oldu

Küresel piyasalar güne sert bir düşüşle başladı. ABD'deki yüksek işsizlik oranları, İran ile İsrail arasında yaşanan gerilim ve jeopolitik sebeplerden etkilenen küresel ekonomi için endişeler artıyor. Öte yandan, kripto para ve petrol fiyatlarında da düşüş devam ediyor.
Jeopolitik Gerilimler Nedeniyle Küresel Piyasalar Tepetaklak Oldu
5 Ağustos 2024

Dünyada yaşanan jeopolitik gerilimlerin yanı sıra ABD ekonomisinde beklenen durgunluğun sonucunda küresel ekonomide de durgunluk yaşanacağına dair endişeler arttı. Bu da küresel piyasalarda önemli kayıplara neden oldu. 

Küresel piyasalar, haftalık işlemlerine bugün sert bir düşüşle başladı. Bu durum hisselerin yaygın bir şekilde satışı sonucunda “işlemlerin durmasına” yol açtı.


ABD’deki yüksek işsizlik oranları 

Bu yıl küresel borsalarda gerçekleşen bu en kötü işlemlerden birine, ABD’nin geçen hafta sonu temmuz ayına ait istihdam verilerini açıklaması gibi çeşitli faktörler neden oldu.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu’nun açıkladığı verilere göre, ülkedeki istihdam oranı beklenenin altına düştü. 

Ülkedeki işsizlik oranı, temmuz ayında 0,2 puan artışla yüzde 4,3’e yükseldi. 

Bu veriler, geçen hafta ABD finans piyasalarında yaşanan keskin düşüşlerin ardından, ülke ekonomisinde olası bir durgunluğa ilişkin küresel korkuları artırdı. 


İran’da gerilimin tırmanmasından endişe ediliyor 

İsrail’in İran’ın başkenti Tahran’da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’ye düzenlediği suikastın ardından, İran’ın misilleme yapacağına dair bir beklenti oluştu. 

 

Bu beklentiler de küresel piyasalarda Orta Doğu’daki çatışmanın genişleyeceği yönündeki endişeleri artırdı. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, G7 ülkelerinin dışişleri bakanları ile yaptığı telefon görüşmesinde İran ve Hizbullah’ın 24 ila 48 saat içinde İsrail’e saldırabileceğini söyledi. 


Asya piyasaları sert düşüş yaşıyor 

Asya piyasa endeksleri önemli bir düşüş yaşarken, Tokyo Borsası bugünkü seansını sert çöküşlerle tamamladı. 

Japonya’nın Nikkei 225 hisse senedi endeksi yüzde 12,4 oranında düşüş yaşayarak, 1987’deki “Kara Pazartesi”den bu yana en kötü performansını sergiledi. 

Japonya Merkez Bankası, yüzde 0-0,1 aralığında seyreden politika faizini geçtiğimiz çarşamba günü yüzde 0,25’e yükseltti. 

Bu karar, ABD ekonomisine ilişkin resesyon beklentileriyle birleşince Japon finans piyasası üzerindeki baskıyı yoğunlaştırarak, hisse senedi satışlarını artırdı. 

Küresel piyasalar tepetaklak olurken, Japon TOPIX endeksi de yaklaşık yüzde 7,3 düşüş yaşadı. 

Güney Kore’de KOSPI endeksi ise yüzde 5,5 oranında değer kaybetti. 

Öte yandan Çin endekslerinde sınırlı bir düşüş yaşanırken, Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3, Shanghai Shenzhen CSI 300 endeksi ise yaklaşık 0,4 oranında düştü. 


Körfez piyasalarının durumu 

Küresel piyasalardaki çalkantılar ve jeopolitik kaygılar nedeniyle Körfez piyasa endekslerinin tamamında önemli düşüşler yaşanıyor. Bu bağlamda, Suudi Arabistan Tadawul Borsası Endeksi (TASI) yüzde 3, Dubai Genel Endeksi yüzde 4, Abu Dabi Borsa Endeksi yüzde 2,6, Kuveyt Borsası yüzde 1,8, Bahreyn Borsası yüzde 1, oranında düşüş yaşadı. 

Maskat Menkul Kıymetler Borsası ise yüzde 0,2 ile en az düşüş gösteren pazar oldu. 


Kripto para ve petrol fiyatları da geriledi 

Asya ve Avrupa piyasalarındaki keskin düşüşle birlikte yatırımcıların korkup yüksek riskli varlıklardan uzaklaşmasıyla, Bitcoin yüzde 10 oranında düşerek 53 bin dolara geriledi. 

 

Bu düşüş, kripto para piyasasında tanık olunan olumlu iklime rağmen, bu tür bir dijital varlığın destekçisi olan ABD eski Başkanı Donald Trump’ın başkanlık seçimlerini kazanma ihtimalinin olduğu bir dönemde gerçekleşti. 

Öte yandan ham petrol fiyatlarında yaşanan yüzde 0,66 düşüşle, Brent petrolün varil fiyatı 76,3 dolar ile 2023 sonundan bu yana en düşük seviyesine geriledi.