Katar'da Şura Meclisi'ne İlişkin Anayasa Değişikliği

Katar, Şura Meclisi üyelerinin seçimle belirlenmesi uygulamasını sonlandırarak atama sistemine geri döneceğini duyurdu. Ayrıca, bu değişikliklerin Katar halkının beklentilerini karşılamak amacıyla yapıldığı belirtildi.
Katar'da Şura Meclisi'ne İlişkin Anayasa Değişikliği
16 October 2024

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, geçtiğimiz salı günü, ülkede Şura Meclisi üyelerinin seçimle belirlenmesi yerine atamayla belirleneceği bir dizi anayasa değişikliğini açıkladı. 

Emir, bu değişikliklerin Katar halkının beklentilerini karşılamak ve çıkarlarını kanun çerçevesinde geliştirmek amacıyla yapıldığını ifade etti. 

Ne olmuştu?  


Katar, 1 Ekim 2021 tarihinde ilk kez yasama seçimlerine tanıklık etti. O dönemde Katarlılar, 45 üyeden oluşan Şura Meclisi'ndeki temsilcilerini seçmek için sandık başına gitti.   

Seçimler, Katar anayasasının vatandaşların meclis üyelerinin üçte ikisini gizli oylarla doğrudan seçmelerini öngören maddelerine dayanıyordu, geri kalan üçte birlik kısım ise ülkenin emiri tarafından atanıyordu. 

Yeni kararlar  


Katar Şura Meclisi üyelerinin seçimle belirlenmesi deneyiminin üzerinden üç yıl geçtikten sonra, Emir Temim bin Hamad Al Sani, meclis üyelerinin yeniden atamayla belirleneceğini öngören bir karar yayımladı.   

Emir, Şura Meclisi'nin elli üçüncü oturumu açılış konuşmasında, meclis üyelerinin üçte ikisinin seçimle belirlenmesine dair maddelerin 2004 yılından bu yana devletin kalıcı anayasasında yer aldığını, ancak kendisinin uygulanmayan bu maddeleri yürürlüğe sokmak istediğini, bu yüzden de seçim kararını aldığını ifade etti.   

Atama sistemine geri dönülmesiyle birlikte Emir, meclis üyelerinin bu şekilde seçilmesinin meclisin işleyişine veya yetkilerine etki etmeyeceğini belirtti. 

Şura Meclisi  


Katar Şura Meclisi'nin tarihi, 1972 yılına kadar uzanıyor. O dönemde, modern devletin yapıları ve kurumlarının düzenlenmesine yönelik bir temel sistem çıkarılmıştı.   

Şura Meclisi, ülkenin yasama organı olup, kendisine hükümet tarafından sevk edilen karar ve projeleri görüşür.  

Ayrıca meclis, yasaların çıkarılması, devlet bütçesinin onaylanması ve Katar anayasası çerçevesinde yürütme organı üzerinde denetim yetkisi kullanma görevlerini de üstlenmekte.