Özgürlük Filosu Yola Çıkıyor: Felipe Lopez Fokus+ Özel Röportajı

Özgürlük Filosu’nun basın işleri yöneticisi Felipe Lopez, Gazze’ye uygulanan ablukaya karşı durmak ve insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıktıklarını belirtti. Lopez, Fokus+'a yaptığı özel açıklamada, 5000 ton insani yardım taşıyan filonun, dünya kamuoyunun dikkatini Gazze’de yaşanan krize çekmeyi hedeflediğini vurguladı.
Fokus+
Özgürlük Filosu Yola Çıkıyor Felipe Lopez Fokus+ Özel Röportajı
15 Ağustos 2024

“Son 7 yıldır ağırlıklı olarak göç krizi üzerine çalışıyorum” 

Bize kendinizden bahseder misiniz? 

“Adım Felipe Lopez, aslen Brezilyalıyım, 37 yaşındayım, foto muhabiriyim. Ayrıca son 15 yıldır iletişim ve uluslararası medya alanlarında çalışıyorum. Son 7 yıldır ağırlıklı olarak göç krizi üzerine çalışıyorum. Avrupa sınırlarında yani Yunanistan’da çalıştım, Türkiye’de çalıştım; Bosna’da, Sırbistan’da, Karadağ’da, İtalya’da, Akdeniz’de arama kurtarmada çalıştım. Kenya’da çalıştım, Brezilya’da, Amazon’da çeşitli yerlerde çalıştım ve şu anda İrlanda’da yaşıyorum ve İrlanda Göçmenlik Konseyi’nin iletişim yöneticisiyim.” 


“Neredeyse 7 aydır organizasyonun iletişim ve sosyal medya işleri ile ilgileniyorum” 

Bu filoya katılmaya nasıl karar verdiniz? 

“Geçen yıl Eylül ayında Akdeniz’de çalışıyordum ve bir organizasyonun parçasıydım. Libya ve Tunus’tan geçerek küçük teknelerle geçerek Avrupa’da daha iyi bir yaşam arayan mültecilerle ilgilenen, arama ve kurtarma çalışmaları yürüten bir kuruluşun parçasıydım. Bu organizasyonda özellikle bir kişi var, o da Özgürlük Filosu Koalisyonu’nun eski kaptanı. Gerçekten iyi bir adamdı ve 7 Ekim’de bu durum gerçekleşir gerçekleşmez bu arkadaş beni 8 Ekim’de aradı ve şöyle dedi: Felipe, Özgürlük Filosu Koalisyonu birini arıyor. İletişim konusunda yardım edecek birine ihtiyaçları var ve ben de dedim ki, sorun değil, memnuniyetle. Bu şekilde onlarla çalışmaya başladım ve organizasyona katkı vermeye başladım ve neredeyse 7 aydır organizasyonun iletişim ve sosyal medya işleri ile ilgileniyorum. Özellikle son iki aydır Gazze kuşatmasını kırmayı ve ablukaya meydan okumayı amaçladığımız, 5000 ton insani yardımı Gazze’deki Filistin halkına ulaştırmayı hedeflediğimiz “Kuşatmayı Kır” (Break the Siege) kampanyasına tamamen dahil oldum.” 


“5000 ton insani yardım dağıtmayı hedefliyoruz” 

Kısaca bu filonun amacı veya hedefi nedir bize açıklayabilir misiniz? 

“Filonun amacı İsrail’in Gazze’ye uyguladığı yasadışı ablukaya meydan okumaktır. Gazze 17 yılı aşkın süredir kuşatma ve onlarca yıldır işgal altında. Organizasyonumuz, Gazze’ye uygulanan yasadışı kuşatma hakkında siyasi bir tartışma başlatmayı amaçlıyor. Gazze’de yaşayan Filistin halkının kendi hayatları üzerinde yetkileri yok. Su, elektrik, internet, yiyecek, tıbbi malzeme ve her şey için İsrail hükümetine bağımlılar ve bu yanlıştır, yasa dışıdır. Ekim ayından bu yana gördüğümüz şey, Filistin halkına yönelik acımasız bir kuşatmadır. Filistin halkının ekim ayından bu yana her gün sistematik olarak öldürülmesinin yanı sıra, Dünyanın Gazze’ye gelip insani yardım dağıtmasına izin verilmiyor. Dünyanın buna gücü yok. Dünyanın herhangi bir yerinde, örneğin en son Ukrayna’da bir savaş varsa, uluslararası kuruluşlar oraya gidip insani yardım götürebilirken, sağlık hizmeti sunabilirken buna Gazze’de izin verilmiyor. Dolayısıyla biz oraya ulaşarak su, gıda, giyecek, ilaç vb. içeren 5000 ton insani yardım dağıtmayı hedefliyoruz ama Gazze’nin neden kuşatma altında olduğunu da tartışmaya açmak istiyoruz. Yani organizasyonun amacı bu.”  


“Herkes bir sivil toplum çabası olarak devreye giriyor” 

Filo kaç gemi ve gönüllüden oluşuyor? 

“Bu sefer kuşatmayı kırmak için üç gemimiz var. Biri 5000 tondan fazla insani yardım taşıyan bir kargo gemisi. 700’ün üzerinde katılımcıyı taşıyacak ikinci bir gemimiz var ve 250 katılımcıyı taşıyacak bir gemimiz daha var. Bu katılımcılar arsasında doktorlar, hemşireler, avukatlar, öğretmenler, insan hakları gözlemcileri, uluslararası medya, gazeteciler, Avrupalı politikacılar, pek çok insan var. Gazze’deki bu yasadışı ablukalara karşı çıkmak için herkes bir sivil toplum çabası olarak devreye giriyor.” 


“Teknelerde 20 yaşından 82 yaşına kadar her çeşit inan var” 

Gazze halkına ne taşıyorsunuz? Elinizde silah ya da cephanelik malzemesi olabilecek bir malzeme var mı? 

“Biz silahsız bir sivil toplum kuruluşuyuz. Silahlarımız yok, tüfeğimiz yok, kimseye zarar verecek bir şeyimiz yok. Eşlik edenimiz yok, özel güvenliğimiz yok, kesinlikle kimseye zarar verebilecek hiçbir şeyimiz yok. Teknelerde 20 yaşından 82 yaşına kadar her çeşit inan var, doktorlar, avukatlar, herkes. Yani biz barış getiriyoruz. Temel olarak şunu söylüyorum, eğer bir beyaz bayrakla Gazze’ye girebilirsek, sürekli bunu yapacağız. Çünkü bizim odak noktamız İsrail hükümetine meydan okumak değil, amacımız bu hukuk dışı ablukayı aşarak şu anda Gazze’de ihtiyaç duyulan bu insani yardımı ulaştırmaktır. Refah sınırı kapalı, Gazze’ye yeterli insani yardım ulaşmıyor. Gazze’deki Filistin halkı, yiyecekleri ve suları olmadığı için ölüyorlar. Çocuklar (İsrail’in yok etmediği) birkaç hastaneye gidiyor ve anestezisiz ameliyat olmak kalıyorlar. Buna dünyanın neresinde göz yumulur? Yani biz bu düzeni kırmak istiyoruz. Gazze kıyısına vararak herhangi bir üçüncü tarafla pazarlık yapmak istemiyoruz, İsrail işgal ordusu ile pazarlık yapmak istemiyoruz. Çünkü amacımız insanı yardımı Filistin halkına ulaştırmak ve biz bunu yapacağız.” 


Felipe Lopez, Fokus+'a verdiği röportajın devamını izlemek için YouTube kalanımızı ziyaret edin.