Dijital Kitleler Nedir?

Fokus+
Dijital Kitleler Nedir?
31 Mayıs 2024

Dijital kitle, geleneksel yöntemler kullanmak yerine, bir kurum ya da kuruluşla internet üzerinden etkileşime giren bir grup bireyi ifade eden bir kavramdır. 

Bu, haberlerin yayılması konusunda faaliyet gösteren kurumları veya çeşitli şekillerdeki diğer kurumlarla etkileşimi de içerir. 

Dijital kitlelerin en önemli özellikleri nelerdir? 

Dijital kitlenin halihazırda sahip olduğu birçok özellik var ve bunlar dijital medya kavramının ne olduğunu da açıklıyor. 

Yeni dijital ortamdaki kitlenin özelliklerine ilişkin yürütülen bir araştırmaya göre bu özelliklerden birkaçı şunlar: 

Zaman boşluklarının olmaması: Kitlelerin takip ettiği dijital kanallar, onları takip ettikleri ve etkileşimde bulundukları kurumdan ayıran zamansal ve mekansal boşlukların olmamasına katkıda bulunarak, kitlelerin birbirleriyle zorlanmadan etkileşim kurmasına yardımcı olur. 

Çeşitli biçimlerde etkileşimin olması: Dijital kitlelerin bilgi ve haberler hakkındaki görüşlerini ifade etmek için kullanabileceği, eleştiri, yorum ve analiz gibi birçok etkileşim biçimi vardır. 

Yayıncılıkta aktif katılım: Dijital ortamın ışığında, kitlelerin bilgi ve haberleri bu alandaki araçlarla kolaylıkla paylaşabilmesi ve yayabilmesi, izleyiciyi yalnızca alıcı olmaktan çıkarıp, yayıncılığın aktif bir unsuru haline getirir. 

Dijital kitlelerin diğer özellikleri nelerdir? 

Dijital kitlelerin hoşuna giden pek çok özellik vardır.  

Bunlar arasında birden fazla platform, bir yanda alıntılama ve etkileşimin birleşimi, diğer yanda içerik oluşturma ve ayrıca izleyicinin farklı davranışları yer alır. 

Dijital kitlelerin ilgi alanları ve tercihleri homojen değil, kullandıkları dijital kanallara göre ilgi alanları ve tercihleri farklılık gösterir. 

Söz konusu kitleler, “hızlı bilgi takipçileri” olarak bilinir. Bu, uzun metinlerin okunmasını gerektiren bilgiler yerine, hızla görüntülenebilen kısa bilgileri tercih etmeleri anlamına gelir. 

Bu durum da söz konusu kitleyi diğerlerinden ayıran en belirgin özelliklerden biridir. 

Twitter (X), bu kitleye bilgi sağlayan en önde gelen platformlardan biri olarak kabul ediliyor. 

Dijital kitlenin en çok kullandığı sosyal medya platformları hangileri? 

Facebook: Nisan 2024 tarihli Statsta istatistiklerine göre Facebook, 3.065 milyara ulaşan aktif kullanıcı sayısıyla dünyanın en yaygın olarak kullanılan sosyal medya platformudur. 

YouTube: Nisan 2024 verilerine göre 2.504 milyar aktif kullanıcıya sahip YouTube, dünyada en çok kullanılan ikinci sosyal medya platformu. 

YouTube, dijital kitlenin en fazla kullandığı platformlardan biridir. 

WhatsApp: Aynı istatistiklere göre 2 milyara varan aktif kullanıcı sayısıyla en çok kullanılan sosyal medya platformları arasında üçüncü sırada yer alan WhatsApp, dijital kitlelerin kullandığı en önemli platformlardan biri olarak kabul ediliyor. 

Instagram: Yıllık aktif kullanıcı sayısı 2 milyar aktif kullanıcıya ulaşan Instagram, Nisan 2024’te en çok kullanılan sosyal medya platformları arasında WhatsApp ile birlikte üçüncü sırada yer aldı. 

Twitter: Dijital kitlelerin kullandığı önemli sosyal medya platformlarından biri olan ve yakın zamanda adı “X" olarak değiştirilen platformunun aktif kullanıcı sayısı 611 milyona ulaştı. 

Dijital kitlenin haber içeriğine olan güvenini etkileyen faktörler nelerdir? 

Dijital kitle sayısını artırmanın yanı sıra kurumların hedef kitlenin sürekli takibini sağlayabilmesi için bu kişilerin güvenini kazanmak gerekiyor. 

Hiç şüphe yok ki, dijital araçlar ışığında kamuoyunun güvenini etkileyen pek çok faktör var ve bu faktörlerden en öne çıkanları bilginin belirli, açık kaynaklara ve referanslara atfedilmesidir. 

İçeriğin gerçekleri destekleyen multimedya dosyaları içermesi de, dijital izleyicinin haber içeriğine olan güvenini artırıyor.  

Platformun takipçi sayısı veya takipçilerin gönderi ve yorum sayısı arttıkça güven de artıyor. Ancak bilgiyi belirli, açık kaynaklara ve referanslara atfetmek bu faktörlerden en etkili olanıdır. 

Dijital kitleleri oluşturma stratejileri nelerdir? 

Tüm önemli kanallarla ilgilenmek: Kuruluşlar, tüm önemli dijital kanallarla ilgilenmelidir. 

Dijital kitle oluşturmayı geliştirmek amacıyla bu kanalların her biri için bir strateji oluşturulmalı ve diğerlerini göz ardı ederek, sadece bir kanalla ilgilenmekten kaçınılmalıdır. 

Topluluk oluşturma: Kurumlar, halkla sürekli iletişim kurmaya özen göstermeli ve bu hedef kitle kategorisinin oluşumunu güçlendirmek amacıyla iyi dinlemenin yanı sıra dijital kitlenin sorularını yanıtlamayı da dikkate almalıdır.  

Daha fazla içerik oluşturma: Şirketin hedef kitle oluşturma yeteneğini geliştirmek için çeşitli dijital platformlarda daha fazla içerik oluşturmayı düşünmek gerekiyor. Buna yazılı içerik veya diğer içerik türleri de dahildir. 

Dijital markanın inşası: Kurumun dijital hedef kitle oluşumunu artırabilmesi için farklı bir marka inşa etmesi gerekir ve bu amaçla hedef kitleyle duygusal düzeyde bağ kuran bir marka geliştirilebilir. 

Kitle sayıları nasıl arttırılabilir? 

İster dijital ister geleneksel kitleler söz konusu olsun, kurumlar ve şirketler, hedef kitlelere nasıl ulaşılacağını bilmek, bu kitlenin ilgi alanlarına uygun içerik oluşturmak ve bu içeriği yayınlamak için aktif oldukları yerleri bilmek gibi çeşitli kuralları dikkate alarak izleyici sayılarını artırabilir. 

Hedefli reklamlar, bir kuruluşun ürünleriyle ilgilenen dijital kitlelerin oluşturulmasına yardımcı olur ve bu da hedef kitle sayısını önemli ölçüde artırabilir. 

Kullanıcılar ve ziyaretçilerine bu hizmeti sunan pek çok sosyal medya platformu var. Bunların başında ayda milyarlarca kişinin kullandığı Facebook ve Google Ads geliyor.