Ummanlılar, "El-Hatala" Mevsiminde Develerini Festival Havasında Otlattı!

Umman'da kadim mesleklerden deve yetiştiriciliği için önemli bir dönem addedilen "El-Hatala" sezonunda çobanlar develeri için vadilerde, dağlarda, tepelerde otlak arıyor.
Anadolu Ajansı
Ummanlılar, El-Hatala Mevsiminde Develerini Festival Havasında Otlattı!
25 Haziran 2024

Yamaçları, ovaları, vadileri büyüleyici yeşilliğin hakim olduğu Zufar vilayetinde, "Hatala" mevsiminin gelişiyle farklı renklerdeki develerin gruplar halindeki hareketi adeta görsel bir şölen sunuyor.

Ülkenin güneyinde, yumuşak bir iklime sahip Zufar'da, sonbaharda yağmur ve sisle farklı renklere bürünen ve muson rüzgarlarının estiği dağ silsilesi yer alıyor.

Bölgede en çok yetiştirilen develer başta olmak üzere besi hayvanları, beraberinde sahipleri ve çobanlarıyla, sonbaharın gelmesiyle yeşeren vadi ve dağlarda otlayıp, dere ve ırmaklardan su içiyor. Hayvanlar, bu dönemde sulak ve bereketli meralarda iyice besleniyor.

Bu otlatma sezonunda, hayvanlarının başında meralara çıkan Ummanlılar, geleneksel etkinlikler düzenleyip, hoşça vakit geçiriyor. "El-Hatala" adı verilen ve adeta görsel bir şölen sunan, bu festival havasında geçen etkinliklere zaman zaman çocuklar da katılıyor.

"Hatala" mevsiminden sonra develerle beraber evlerine dönen hayvan sahipleri; aileleri, yakınları tarafından sevinçle karşılanıyor. Hatala sezonu, bölge sakinleri tarafından "iç turizm" olarak değerlendiriliyor.

Develer

Güvenli ve kolay bir yolculuk

Konuyla ilgili bilgi veren bölge sakinlerinden Said el-Kesiri, "El-Hatala, bu sene 21 Eylül'de başladı ve 21 Ekim'de sona eriyor. Zufar vilayeti genelinde hayvan sahipleri, çobanlar develeriyle birlikte doğaya çıkıyor; dağları tepeleri aşıyor. Develerin sayısına ve otlakların durumuna göre bu yolculuk bir ay ya da daha fazla sürüyor." dedi.

Deve sahiplerinin, güneşin parlak, havanın ılıman olduğu ve sisin olmadığı zamanlarda mera aradıklarını kaydeden Kesiri, arazinin kurumaya başlaması nedeniyle çobanlar ve hayvanlar için yolculuğun güvenli ve kolay geçtiğini ifade etti.

Kesiri, "Hatala" mevsiminin meraların azlığı ve hayvanların çokluğu gibi şartlara göre planlandığını söyledi.

Öncelikle deve sahiplerinin bir araya geldiğini; dönemin başlangıç ve bitiş tarihini belirlediklerini belirten Kesiri, daha sonra da hangi kabilenin sırası ise vadiye girip hayvanlarını otlattığını, onun ayrılmasının ardından diğer kabilenin hayvanlarının bölgeye geldiğini anlattı.

Kesiri, bu durumun tüm develerin otlatma işlemi bitene kadar devam ettiğini kaydetti.