Çin lideri Xi Jinping, ABD ulusal güvenlik danışmanı olarak Pekin'e ilk ziyaretini gerçekleştiren Jake Sullivan ile görüştü. Sullivan, dışişleri bakanı Wang Yi ve Merkezi Askeri Komisyon Başkan Yardımcısı da dahil olmak üzere üst düzey Komünist Parti yetkilileri ile de görüşmeler gerçekleştirdi.

Çin devlet medyasında yer alan habere göre Xi Jinping, Sullivan'a ABD'nin Çin'in gelişimini olumlu bir şekilde görebileceğini söyledi. Jinping, "İki büyük ülke olarak Çin ve Amerika Birleşik Devletleri tarihten, halktan ve dünyadan sorumlu olmalı ve dünya barışı için bir istikrar kaynağı olmalı" dedi.

Sullivan ise Joe Biden'ın çatışmayı önlemek için ilişkiyi yönetmeye kararlı olduğunu ve önümüzdeki haftalarda görüşme yapmayı umduğunu söyledi.

The Guardian'ın görüş aldığı Avustralya Ulusal Üniversitesinden siyaset bilimci Wen-Ti Sung, "Biden, mirasını sağlamlaştırmak için ayrılırken dünyanın en önemli ikili ilişkilerini iyi bir zeminde bırakmayı istemekte. Çin, Biden yönetimine karşı iyi niyet jesti göstermek istiyor. Daha uzlaşmacı bir emsal oluşturma umuduyla, bu daha sonra bir sonraki ABD yönetimi için seçenekleri kısıtlayabilir" ifadesini kullandı. 

Sullivan ile General Youxia arasında toplantı

Sullivan, Çin Merkez Askeri Komisyonu Başkan Yardımcısı General Zhang Youxia ile görüştü. Zhang, Biden yönetimiyle görüşen en üst düzey askeri yetkili oldu. Sullivan toplantıyı "nadir" bir olay olarak nitelendirdi ve her iki ülkenin de rekabetin çatışmaya veya karşı karşıya gelmeye dönüşmesini önleme sorumluluğu olduğunu vurguladı.

ABD'li kıdemli danışman, "Dünyanın durumu ve ABD-Çin ilişkilerini sorumlu bir şekilde yönetmemiz gerektiği göz önüne alındığında, bunun çok önemli bir toplantı olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu. 

Zhang Youxia'nın ABD'yi yetkiliye, Tayvan'ın anakara ile "yeniden birleşmesini" teşvik etmenin ordunun "görevi ve sorumluluğu" olduğunu söylediği bildirildi. Beyaz Saray'ın açıklamasına göre Sullivan, Tayvan boğazında barışa ve yabancı ulusların seyrüsefer özgürlüğünün korunmasına ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Dışişleri Bakanı Wang, Çin'in açıklamasına göre Sullivan'a Tayvan'ın bağımsızlığının yakın bölgedeki istikrar için en büyük tehdidi oluşturduğunu söyledi. ABD'nin "adayı silahlandırmayı bırakmasını ancak Çin'in barışçıl birleşmesini desteklemesini" talep etti.

Sullivan ise Tayvan'a yönelik devam eden askeri ve ekonomik baskılara karşı uyardı. Ayrıca Çin'in Rusya'nın savunma sanayi üssüne verdiği destek ve Filipinler ile anlaşmazlıklar nedeniyle Güney Çin Denizi'ndeki "istikrarsızlaştırıcı" eylemleri konusunda endişelerini dile getirdi ve yakın zamanda bir Çin savaş uçağının Japonya hava sahasına girmesi de gündeme getirildi.