Google’ın İsrail Şirketi Wiz’i Satın Alması Ne Anlama Geliyor?

Alphabet, bulut güvenliği alanında güçlenmek amacıyla İsrail merkezli siber güvenlik girişimi Wiz'i yaklaşık 23 milyar dolara satın almayı planlıyor. Öte yandan bu anlaşma, sadece Google ve İsrail için değil, aynı zamanda Silikon Vadisi’nin de en büyük satın alımlarından biri olacak.
Enes Kılıç
Google’ın İsrail Şirketi Wiz’i Satın Alması Ne Anlama Geliyor
19 Temmuz 2024

Google, tarihindeki en büyük satın alma anlaşmasını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Alphabet, siber güvenlik alanında faaliyet gösteren Wiz adlı girişimi yaklaşık 23 milyar dolar karşılığında satın almayı planlıyor. 

Öte yandan konuşulduğu rakama satılırsa sadece Google veya İsrail için değil, Silikon Vadisi’nin en büyük satın alımlarından biri olacak. Peki, Google bu siber güvenlik girişiminde ne görüyor?

Wiz nedir ve neden önemli?

Wiz, sadece dört yıl önce kurulan ancak hızla büyüyen bir siber güvenlik girişimi. Geçtiğimiz yıl 1 milyar dolar yatırım alarak 12 milyar dolarlık bir değerlemeye ulaşan şirket, 18 ay içinde yıllık 100 milyon dolar gelir elde etti. 

Ayrıca, Amazon ve Microsoft dahil Fortune 500 şirketlerinin %40'ı, Wiz'in yazılımlarını kullanıyor. Google, Wiz ile bulut güvenliği alanında rakiplerinin önüne geçmeyi hedefliyor.

UNIT 8200 ile bağlantısı

Şirketin en öne çıkan isimlerinden kurucu ve CEO’su Assaf Rappaport’un hikayesi İsrail merkezli inovasyon trendinin tipik ama en öne çıkan örneklerinden. Rappaport ve üç kurucu ortağı, İsrail'in zorunlu askerlik hizmeti sırasında tanıştılar; burada gençliklerindeki teknik yetenekleri onlara seçkin bir istihbarat bölümü olan Birim 8200'e katılma hakkı verdi. 

Buradan Unit 81 adlı daha küçük, daha da gizli elit bir siber gruba geçti. Yapay zeka modellerinin eğitiminde kullanılan büyük miktarda hesaplama gücü gerektiren işlemleri gerçekleştirmek için şart bir kaynak olan bulut sistemlerinde uzmanlığını geliştirdi. 2013 yılında Wiz’i kurduğu arkadaşlarıyla oluşturduğu Adallom şirketi, Microsoft’ta bulduğu açık neticesinde dikkat çektikten sonra yine Microsoft tarafından 320 milyon dolara satın alındı.

Adallom’dan sonra aynı alanda kurduğu Wiz girişimi ise, Google’ın bir Unit 8200 üyesinden satın aldığı ilk şirket değil. 2013 yılında Rappaport ve arkadaşları ile aynı bölükten çıkan Uri Levine, 2006 yılında kurduğu navigasyon şirketi Waze’i 6 sene sonra 1.3 milyar dolara Google’a satmıştı. Bugünlerde navigasyon konusunda bayrağı önde götüren Google’ın şimdiki hedefi bulut sistemler.

Google'ın bulut güvenliği stratejisi

Google, reklam ve çevrim içi arama alanında lider konumda olmasına rağmen bulut hizmetleri alanında bir üstünlüğe sahip değil. Microsoft ve Amazon gibi rakiplerine karşı üstünlük sağlamak için, bulut güvenliği alanında büyük bir yatırım yapma kararı almış durumda. Wiz'in siber güvenlik çözümleri, Google'ın bulut hizmetlerini daha güvenli hale getirerek müşteri çekme potansiyelini artıracak. Google, bu satın almayla birlikte şirketlere, bulut hizmetlerinin en güvenli platform olduğunu vaat edebilecek.

Bulut büyüme potansiyeli

Google, bulut hizmetlerinin büyüme potansiyelini fark etmiş durumda. Bulut hizmetleri, geniş bakıldığında veri şifreleme, kimlik ve erişim yönetimi ve ağ güvenliği gibi gelişmiş güvenlik özelliklerini içinde barındıran bir alan. Tam da bu sebepten Google'ın en hızlı büyüyen segmentlerinden biri olarak öne çıkıyor. Bu alanda yapılan yatırımlar, şirketin gelecekteki büyüme stratejilerinin önemli bir parçasını oluşturuyor.

2 trilyon doları aşan piyasa değerine rağmen Google, son yıllarda bazı diğer büyük teknoloji emsallerine göre daha cimri bir alıcıydı. Microsoft 26 milyar dolara LinkedIn’i veya 75 milyar dolara ActivisionBlizzard’ı satın alırken Google bu tarz büyük sıçramalardan kaçındı. Ancak Wiz için kesenin ağzını açmış gözüküyor.

Antitröst düzenlemeleri

Google'ın bu büyük satın alma anlaşmasını gerçekleştirebilmesi için önünde önemli bir engel bulunuyor: antitröst düzenlemeleri. Adalet Bakanlığı (DOJ) ve Federal Ticaret Komisyonu (FTC), özellikle teknoloji sektöründeki büyük satın almalara karşı her zamankinden daha sıkı denetim yapıyor. JetBlue'nun Spirit Airlines'ı satın alma girişimi, Penguin Random House'un Simon and Schuster'ı satın alma teklifi ve Adobe'nin Figma'yı satın alma girişimi gibi pek çok büyük anlaşma bu düzenlemeler sebebiyle engellenmiş durumda. 

Bu nedenle Google karar verdiği takdirde Wiz'i satın alabilmek için antitröst düzenleyicilerini ikna edebilmeli. Büyükler, her sivrileni yutamaz. Google da piyasada rekabeti korumak ve tekelleşmenin önüne geçmek için konan kurallar ışığında bir değerlendirmeye tabi tutulacak. Ancak Cisco, bu yılın başlarında siber güvenlik ve analiz şirketi Splunk'un 28 milyar dolara satın alırken bir sorun yaşamadı.

Sonuç

Google son yıllarda siber güvenlik yatırımlarını istikrarlı bir şekilde genişletiyor. İki yıl önce bir diğer popüler siber güvenlik firması Mandiant'ı 5,4 milyar dolara satın almıştı. Wiz'i satın alması, Google'ın bu stratejisinin bir parçası olarak, bulut güvenliği alanında rekabet avantajı sağlamayı hedefliyor. Bu büyük satın atılımın Google'a ne getireceğini ise önümüzdeki yıllar gösterecek.