EURO 2024 Şampiyonu İspanya Milli Takımı "Cebelitarık İspanyoldur" Sloganı Attı

Euro 2024 şampiyonu İspanya milli takımının futbolcuları, Madrid'deki şampiyonluk kutlamasında "Cebelitarık İspanyoldur" sloganları attı.
EURO 2024 Şampiyonu İspanya Milli Takımı Cebelitarık İspanyoldur Sloganı Attı
16 Temmuz 2024

Haziran ayında başlayan Euro 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda kupa, final müsabakasında İngiltere'yi 2-1 mağlup eden İspanya'nın oldu. İspanya'nın başkenti Madrid'te İspanyol futbolcular coşkuyla karşılandı ve görkemli bir kutlama yapıldı. Yarım milyondan fazla insan, Pazartesi günü geç saatlerde Madrid'in merkezinde toplandı.

Kırmızı ve sarı renklere bürünen kentte birkaç futbolcu şarkı söylemek için mikrofonu ellerine aldı. Milli takımın kaptanı Alvaro Morata, İngiliz kulübü Manchester City'de oynayan Rodri ve diğer oyuncular, "Gibraltar es espanol" yani Türkçesiyle "Cebelitarık İspanyoldur" sloganları attı. İspanya milli takımının 17 yaşındaki yıldız futbolcusu Lamine Yamal'ın da bu sloganı attığı görüldü. Yamal'ın babasının Faslı, annesinin ise Ekvator Gineli olduğunu hatırlatalım. 

Cebelitarık Futbol Federasyonu, kutlamalarda dile getirilen bu ifadeyle ilgili olarak Avrupa futbol kurumu UEFA'ya resmi bir şikayette bulundu ve kutlamaları "son derece provokatif ve aşağılayıcı" olarak tanımladı. Açıklamada, "Futbolda bu tür davranışlara yer yoktur" ifadesine yer verildi. 

Cebelitarık Futbol Federasyonu yetkilileri, kutlamaların "Cebelitarık topraklarını gasp etme fikrini ilerletmek için kullanılmasının, sporun siyasi açıdan tartışmalı herhangi bir ideolojiyi ilerletmek için kullanılmaması gerektiği ilkesine aykırı olduğu"nu belirtti. 

İspanya - Cebelitarık - İngiltere 

Cebelitarık, İspanya'nın güney ucunda, 18. yüzyıldan bu yana İngiliz yönetimi altında olan bir yerleşim bölgesidir. Ancak İspanya uzun süredir Cebelitarık'ı almak için uğraşıyor. Bu nedenle, İspanyol milli takımının sporcuları tarafından dile getirilen "Cebelitarık İspanyoldur" söylemi aynı zamanda İngiltere'ye yönelik de bir ifade. 

 

Cebelitarık şu anda nüfusu 34 binin biraz üzerinde olan Britanya Denizaşırı Bölgesi olarak kabul ediliyor. 1713'teki Utrecht Antlaşması'yla İspanya tarafından süresiz olarak İngiltere'ye devredildi ve önemli bir deniz üssü haline geldi.

BBC'de yer alan habere göre, Cebelitarık halkı referandumlarda iki kez İngiliz yönetimini desteklese de İspanya bu topraklarda hak iddiasını sürdürüyor.

Cebelitarık'ın Brexit ile Avrupa Birliği'nden ayrılmasından bu yana sınırların nasıl kontrol edileceği konusunda anlaşmazlıklar yaşandı.

Cebelitarık, 2013'ten beri UEFA'nın tam üyesi ve Euro 2024'te kendi takımını sahaya sürüyor. 

İngiliz yönetimi altındaki Cebelitarık'ın Başbakanı Fabian Picardo, X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Sportif bir zafer ile Franco gibi bir toplu katliamcının diktatörce siyasetini ve onun faşist rejiminin, aynı zamanda bir UEFA ülkesi olan komşu bir bölgeyi gasp etme girişimini yücelten sloganı karıştırmak, iğrenç olmaktan da öte bir şey. Futbol sporunu ve sahadaki galibiyeti lekeliyor" dedi. 

1969'da diktatör Francisco Franco rejiminin sınırı kapatmasıyla İspanya ile İngiltere arasındaki Cebelitarık konusundaki gerilim doruğa çıktı ve sınır 1985'e kadar tamamen açılmadı.

France24'ün haberine göre, Pazar günkü final maçı öncesinde sosyal medyada birçok İspanyol taraftar "Kazanan Cebelitarık'ı alır" şeklinde paylaşımlar yaptı.