Trump’ın Mike Huckabee’i İsrail Büyükelçisi Olarak Ataması Ne Anlama Geliyor?
Beyaz Saray’daki ikinci dönemine ocak ayında başlayacak olan Donald Trump, İsrail’deki yerleşim birimlerinin uzun süredir destekçisi olan eski Arkansas Valisi Mike Huckabee’yi ABD’nin İsrail Büyükelçisi olarak atayacağını açıkladı.
Trump politikalarını sürdürüyor
Trump atamaya ilişkin yaptığı açıklamada, “Mike İsrail’i ve halkını seviyor ve aynı şekilde İsrail halkı da onu seviyor. Mike, Orta Doğu’da barışı sağlamak için yorulmadan çalışacak” ifadelerini kullandı.
ABD’nin yeni başkanı, İsrail’in güçlü bir destekçisi olan, birden fazla kez iki devletli çözümü reddeden, İsrail’in yasadışı yerleşim birimlerini destekleyen ve “Gerçekte Filistinli diye bir şey yok” diyen Huckabee’yi böyle tanımladı.
Huckabee’nin (69) İsrail Büyükelçisi olarak atanması, ilk başkanlık döneminde, Filistinliler tarafından şiddetle reddedilen bir hamleyle ABD Büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıyan Trump’ın açık bir şekilde İsrail yanlısı tutumuna geri dönüş sinyali olabilir.
Yerleşim birimlerin güçlü destekçisi
Huckabee, 2015 yılında yaptığı bir açıklamada, İsrail’in Batı Şeria’daki iddialarının ABD’nin Manhattan’la olan bağlarından daha güçlü olduğunu söyledi.
2019 yılında ise İsrail’in Batı Şeria’nın bazı kısımlarını ilhak etme hakkına sahip olduğuna inandığını ifade etti.
Huckabee, en dikkat çekici açıklamalarından birini, 2017’de CNN’e verdiği bir röportajda yaptı.
Filistin’i tamamen göz ardı eden bir zihniyetin göstergesi olan açıklamasında şu ifadeleri kullandı;
“Kullanmayı reddettiğim bazı kelimeler var. Batı Şeria diye bir şey yok. Yahuda ve Samara (Yahudilerin Batı Şeria'ya verdiği isim) var. Yerleşim diye bir şey yok. Topluluklar, mahalleler, şehirler var.”
İsrail, 1967’den beri Batı Şeria’yı işgal altında tutuyor. 1990’larda Filistinlilerle bir dizi barış anlaşması imzalamasına rağmen, bölgedeki uluslararası hukuka göre yasadışı olan Yahudi yerleşim birimlerini on yıllar boyunca genişletti.
İşgal altındaki Batı Şeria’da bulunan 130’dan fazla yasadışı yerleşimde yaklaşık yarım milyon Yahudi yaşıyor.
Huckabee’nin aşırılık yanlısı Haham Yehuda Glick ile ilişkisi
Siyonist yanlısı Amerikan Hristiyan Evanjelik kiliselerine mensup bazı diğer liderler gibi Huckabee de, Yahudi Tapınağı’nın yeniden inşası için gerekli koşulları yaratmak amacıyla Mescid-i Aksa’yı yıkmayı amaçlayan Yahudi “Tapınak Dağı” isimli gruplarla yakın ilişki içinde.
Huckabee’nin özellikle, İsrail’deki en önde gelen Tapınak Dağı liderlerinden biri olan, Likud Partisi’nden milletvekili Haham Yehuda Glick ile özellikle güçlü bağları var.
Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimcilere yakın olan Arutz Sheva sitesi, Huckabee ve Glick’in yerleşim yerlerinde düzenlenen toplantılarda çekilmiş fotoğraflarını yayımladı.
Huckabee’nin yerleşim projesine olan hevesi o kadar büyüktü ki, 2014 sonunda Batı Şeria’daki yerleşim birimlerinde şubeleri bulunan yabancı şirket ve fabrikaların merkezlerini ziyaret ederek, onları buradaki faaliyetlerini sürdürmeleri konusunda teşvik etti.
İsrail merkezli Kanal 2’nin bir yıl önce yürüttüğü bir araştırma, bazı aşırılık yanlısı Hristiyan hareketlerin yerleşim birimlerine verdiği desteğin niteliğine ilişkin veriler sundu.
Söz konusu araştırma, ABD ve diğer ülkelerdeki Siyonist yanlısı Hristiyan gruplarla bağlantılı kişilerin, işgal altındaki Kudüs şehrini Yahudileştirmek için çalışan yerleşimciler, Yahudi gruplar ve Mescid-i Aksa’yı açıkça yıkmaya çalışan hareketleri desteklemek için her yıl on milyonlarca dolar topladığını ortaya çıkardı.
Araştırmada ayrıca, bu Yahudi grupların en önde gelen destekçisi olarak Huckabee’ye işaret edildi.