Özgürlük Filoları: Gazze Ablukasını Kırmaya Yönelik Devam Eden Girişimler
Gazze Şeridi’ne yönelik 2007’den bu yana uygulanan abluka ve 7 Ekim’den beri devam eden savaşa karşı süren uluslararası sessizliğin ışığında Gazze’de yaşayanların çektiği acılar artarken, çeşitli Batı ve Arap ülkelerinden yola çıkan çok sayıda gemi Gazze’deki kuşatmayı kırmak için şu ana kadar birçok girişimde bulundu.
O yıllarda karadan yola çıkan konvoylar Gazze’ye ulaşma konusunda daha başarılı olurken, kuşatmayı kırmaya yönelik deniz üzerinden yürütülen girişimler de konuya siyaset ve medya açısından daha fazla ışık tutabildi.
Bu girişimlerden bazıları Gazze sakinlerine yardım ve dayanışma ruhunu taşıma konusunda başarı sağlarken, bir kısmı da İsrail güçleri tarafından durduruldu.
Özgürlük Filosu yeniden İstanbul’dan yola çıkıyor
Özgürlük Filosu, İsrail'in uyguladığı ablukayı kırmak ve acil insani yardım sağlamak amacıyla bir kez daha İstanbul’dan Gazze’ye doğru yola çıkmak için hazırlık yapıyor.
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından organize edilen filo, dünyanın farklı ülkelerinden çeşitli gönüllü grupları ve sivil toplum kuruluşlarını içeriyor.
Aralarında ABD, Kanada, İngiltere, Norveç, Almanya, İspanya ve Malezya’nın da bulunduğu 30’dan fazla ülkenin vatandaşı olan 300’e yakın aktivist, söz konusu gemide yer almaya istekli olduklarını ifade etti.
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım'ın açıklamasına göre filoda, Gazze Şeridi’ndeki insani krizi hafifletmek amacıyla 5 bin tondan fazla gıda, tıbbi yardım ve içme suyu bulunuyor.
Devam eden kuşatma
Gilad Şalit isimli İsrailli askerin, Haziran 2006’da Gazze’deki Filistin direnişi tarafından yakalanıp esir alınmasının ardından, İsrail Gazze’ye karadan ve denizden abluka uyguladı.
Hamas’ın Haziran 2007’de Gazze Şeridi’nin kontrolünü ele geçirmesi ve İsrail’in Gazze’yi “düşman” olarak ilan etmesinden sonra abluka daha da sıkılaştırıldı.
Kuşatma, Gazze’de yaşayan yaklaşık bir buçuk milyon Filistinliyi son derece zor insani koşullara maruz bıraktı.
Bu koşullar, İsrail’in Aralık 2008’de Gazze’ye yönelik saldırısının yanı sıra 2012 ve 2014 yıllarındaki saldırıları ve mevcut savaş sonrasında daha da kötüleşti.
İlk Özgürlük Filosu
İHH, Gazze’de 2007’den bu yana uygulanan boğucu ablukanın kırılması için 2010 yılında "Özgürlük Filosu" girişimi için çağrıda bulundu. Bu girişime, İHH’nın yanı sıra beş uluslararası sivil toplum kuruluşu da katıldı.
700 gönüllüyü taşıyan sekiz yük gemisinden oluşan, insani yardım ve inşaat malzemelerinin yer aldığı “Özgürlük Filosu”, Gazze’deki ablukayı kırmak amacıyla 2010 yılında Antalya’dan yola çıktı.
Özgürlük Filosu, Türkiye’den “Mavi Marmara”, “Gazze 1” ve “Defne” de dahil sekiz geminin yanı sıra Yunanistan’dan üç, ABD’den iki ve İrlanda’dan da bir gemiyi içeriyordu.
Filo, 31 Mayıs’ta yola çıktıktan dokuz gün sonra İsrail’in saldırısına maruz kaldı.
İsrail askerleri, Mavi Marmara isimli gemiye çıkarak 10 kişinin ölümüne, 28 aktivistin de yaralanmasına neden oldu.
Gemi, İsrail’in 2011 yılındaki bu saldırısı sonucu aldığı ağır hasar nedeniyle denize açılamadı ve 2.Özgürlük Filosu’na katılamadı.
Gazze’ye uygulanan ablukayı kırmaya yönelik şu ana kadar organize edilen en önemli deniz konvoyları şunlar;
Mısır İnsani Yardım Komitesi
Mısır İnsani Yardım Komitesi’nin Gazze’ye yardım amacıyla organize ettiği bir deniz konvoyu, 20 Ekim 2008’de Gazze Şeridi’ne ulaştı.
Umut gemisi
Arap, Türk ve Avrupalı 27 aktivistin bulunduğu "Umut” isimli gemi, 29 Ekim 2008’de Gazze’ye ulaşarak işgalci İsrail’in kuşatmasını kırdı.
Al Karama gemisi
Katar merkezli hayır kurumlarından yetkililer, bir dizi yabancı aktivist ve gazetecilerin yer aldığı, bir ton ilaç ve tıbbi malzeme taşıyan, Katar’a ait “Al Karama” gemisi, 20 Aralık 2008’de Gazze limanına yanaştı.
Al Marwa gemisi
İsrailli yetkililer, 1 Aralık 2008’de 3 bin ton gıda ve tıbbi yardım taşıyan, Libya bandıralı Marwa gemisinin Gazze’ye girişini engelledi.
Lübnan kardeşlik gemisi
İsrail deniz kuvvetleri, 2 Şubat 2009’da Lübnan halkından Gazze’deki Filistinlilere yardım götürmeyi amaçlayan “kardeşlik gemisinin" Gazze kıyılarına ulaşmasını engelledi. İsrail güçleri gemiye baskın düzenleyerek yolculara saldırdı, gözaltına aldı ve gemiyi İsrail’deki Aşdod Limanı’na çekti.
Öte yandan İsrail, beş günlük gözaltının ardından gemide bulunan sekiz Lübnanlıyı serbest bıraktı.
Al Amal gemisi
Libya bayrağı taşıyan Al Amal isimli gemi ise, 11 Temmuz 2010’da Yunanistan’dan kuşatma altındaki Gazze’ye doğru yola çıktı.
Gemi, İsrail’in Gazze limanına girişinin engellenmesinin ardından Mısır’daki El Ariş Limanı’na yanaştı.
Tahrir ve Saoirse gemileri
Gazze Şeridi’ne yönelik İsrail ablukasını denizden delmeyi amaçlayan Özgürlük Filosu’na katılacak Kanadalı bandıralı Tahrir ve İrlanda bayrağı taşıyan Saoirse (Özgürlük) gemileri, Kasım 2011’de İsrail Donanması tarafından durdurularak Aşdod Limanı’na götürüldü.
Lady Leyla
Gazze’ye 11 ton gıda ve giyecek taşıyan Lady Leyla gemisi, Temmuz 2016’da Mersin Limanı’ndan yola çıktı ve 7 Eylül 2016’da İsrail’deki Aşdod Limanı’na ulaştı.
Eclipse gemisi
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda hazırlanan, çanta gibi okul malzemeleri, yiyecek, giysi, temizlik maddeleri ve gıdadan oluşan 2 milyon 500 bin ton insani yardım taşıyan Eclipse gemisi, 7 Eylül 2016’da Gazze’ye ulaştı.
Söz konusu gemide ayrıca çocuklar için bin bisikletin yanı sıra yüz tekerlekli sandalye de bulunuyordu.