Kuveyt-Bahreyn Petrol İttifakı: Körfez’in Enerji Geleceği İçin Yeni Bir Adım
İki Körfez ülkesi olan Kuveyt ve Bahreyn, karşılaştıkları ekonomik ve çevresel zorluklara yanıt olarak yeni bir petrol ittifakına doğru ilerliyor. Her iki ülke de petrol rafinerilerini genişletmeye yatırım yapmak ve akaryakıt alım satımında bölgedeki büyük petrol üreticileriyle rekabet etmek amacıyla ticari bir petrol şirketi kurmayı planlıyor.
Bloomberg’in iki şirket yetkililerinden aktardığına göre Kuveyt Petrol Şirketi (KPC) ve Bahreyb merkezli Bapco Energies, dizel ve jet yakıtı satışlarını artırmak amacıyla gelecek yılın başında Dubai’de ticaret faaliyetlerine başlamayı hedefliyor.
İki ülke arasındaki işbirliğinin artması
Aynı kaynaklara göre, planlanan ittifak, iki ülke arasında üretim ve dağıtım alanlarında işbirliğini geliştirmeyi amaçlıyor. Bu da küresel pazarda verimlilik ve rekabet gücünü artırabilir.
Fitch Derecelendirme Kuruluşu tarafından yakın zamanda yayınlanan bir tahmine göre böyle bir ittifakın nedenleri, başta üretim kesintilerine uyum olmak üzere çeşitli değişkenlerden kaynaklanıyor.
Kuveyt ve Bahreyn, üretim kapasitesini optimize etmenin yanı sıra OPEC+ bloğu tarafından dayatılan üretim kesintilerine büyük ölçüde uyuyor.
Kuveyt, üretimi günde 45 bin varilden 110 bin varile çıkarmayı hedefleyen deniz petrol sahasının genişletilmesi gibi geliştirme projeleriyle üretim kapasitesini artırmayı hedefliyor.
Geleceğe ilişkin teknik çalışmalar, üç büyük petrol rezervuarı olan El-Mevdud, Burgan ve Zübeyr’i içeren sahanın yüksek üretim potansiyeli gösteriyor.
Fitch’e göre bu tür bir proje, ortak üretimi teşvik etmek için Bahreyn ile kurulan ittifaka fayda sağlayacak. ABD merkezli derecelendirme kuruluşu ayrıca, söz konusu ittifakın, bilgi ve teknoloji alışverişi yoluyla Kuveyt’in 2035 Vizyonu hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunacağını da belirtti.
Deniz petrol sahasındaki gibi büyük petrol rezervleri bir ülkenin kendi kendine yetebilmesi ve ihracatını arttırabilmesi için kilit öneme sahip.
Orta Doğu ile ilgili ekonomik ve ticari haberlere odaklanan MEED dergisi tarafından yayınlanan bir rapora göre, bu rezervuarların geliştirilmesine yatırım yapmak, üretici ülkelerin mali getirilerinin iyileştirilmesine ve doğal kaynaklarının sürdürülebilirliğinin arttırılmasına önemli ölçüde katkıda bulunabilir.
Stratejik hamle
MEED tarafından yapılan bir tahmine göre, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri arasındaki işbirliği, bölgesel enerji güvenliğini arttırmaya yönelik stratejik bir adım olarak görülüyor. Çünkü ortak petrol ve gaz rezervlerinin varlığı, KİK üyesi ülkeler arasında ekonomik ve siyasi istikrarın artırılmasına büyük ölçüde fayda sağlayabilir.
Bir petrol ittifakı, belirli bir bölgenin ortak üretim kaynakları veya ortak yönetiminin varlığı anlamına gelir. Böyle bir yaklaşım, İran ile belirli deniz alanlarında olduğu gibi sınır anlaşmazlıkları durumunda ortaya çıkabilecek uzun yasal sorunları da en aza indirebilir.
Her türlü senaryoda, böyle bir ittifak her iki ülke için de hem “yukarı akış” segmenti olarak bilinen arama ve üretim, hem de “aşağı akış” operasyonları olan rafine ve pazarlama konusunda getiri sağlayacaktır.
Gözlemcilere göre bu tür projeler, aynı zamanda Bahreynli ve Kuveytli gençler için de yeni iş fırsatları anlamına geliyor.