Türkiye’nin Ticari Boykotu, İsrail Otomotiv Sektörünü Nasıl Etkiledi?

Türkiye'nin İsrail'e yönelik otomobil ihracatını durdurması, İsrail'de Toyota, Hyundai gibi markaların stoklarının tükenmesine yol açtı. Boykotun uzun vadede devam etmesi durumunda ise İsrail otomobil ithalatçıları çeşitli yollardan alternatif aramak zorunda kalacak. 
Fokus+
Türkiye’nin Ticari Boykotu, İsrail Otomotiv Sektörünü Nasıl Etkiledi
7 Ağustos 2024

İsrail’e yönelik otomobil ihracatında önde gelen 10 ülke arasında yer alan Türkiye’nin uyguladığı ticari boykot, İsrail’deki otomotiv sektöründe büyük değişikliklere yol açtı.  

İsrail merkezli haber sitesi Calcalist’e göre, ülkedeki Toyota ve Hyundai modellerinin stokları tükendi.  Hatta savaştan sonra bile Ankara’dan yeniden otomobil ihracatı yapılmasına ihtimal verilmiyor.  

Hyundai, Toyota, Renault ve Ford araçlar Türkiye’de üretiliyor ve mayıs ayından bu yana bu arabalar da diğer pek çok ticari mal gibi Türkiye’den İsrail’e ihraç edilmiyor.  

Türkiye’de üretilen bu modellerin listesi oldukça iyi biliniyor. Çünkü bunlardan bazıları sektörün en çok satan modelleri arasında yer alıyor. Örneğin Toyota Corolla ailesi, İsrail merkezli Union Motors’ta hali hazırda stokta yok. Toyota CH-R ise hala mevcut.  

Yaklaşık bir hafta öncesine kadar, İsrail’in en ucuz arabası olan Hyundai i10’u sipariş etmeye çalışan herkes, Türkiye ile yaşanan durum nedeniyle “sipariş veremeyeceklerini” açıklayan bir mesajla karşılaştı. Bugünlerde arabayı sipariş vermeye çalışanlar ise formun sipariş sayfasının artık mevcut olmadığını görüyor.  

Ayrıca halen Renault Clio sipariş etmek mümkün, ancak Türkiye’de üretilen “süpermini aracın” İsrail’deki pazar payı yok denecek kadar az.  

Calcalist sitesinin aktardığı haberde, ‘Türkiye'den gelen arabalar büyük olasılıkla ne bu yıl, ne önümüzdeki bir iki yıl, ne de daha sonra İsrail yollarında görülmeyecek. Savaş bitse bile ticari ilişkiler önümüzdeki yıllarda da kesintiye uğrayabilir” ifadelerine yer verildi.

Türkiye’nin uyguladığı boykotun etkisi  

İsrail Otomobil İthalatçıları Birliği’nin yılın ilk yedi ayına ilişkin özet raporuna göre Türkiye, İsrail’e 12 bin 56 otomobille yaptığı ihracatla altıncı sırada yer alıyordu.  

Ancak daha sonra Türkiye, 12 bin 65 otomobille İspanya’nın ardından beşinci sıraya geriledi.  

Türkiye, haziran ayında İsrail’e yapılan ihracatta ise 11 bin 543 otomobille beşinci sıradaki yerini korudu.  

Öte yandan, Ankara 2023’ün ilk yarısında 15 bin 17 otomobille dördüncü sırada yer alarak, Tel Aviv’in en büyük otomobil ihracatçısı oldu.  

Devam eden Türk boykotu İsrail otomotiv endüstrisini nasıl etkiliyor?  

Calcalist'in haberine göre söz konusu boykot sonucunda, araç teslim haritasında değişiklik yapılacak.   

Hyundai’nin ithalatçısı olan İsrail merkezli Colmobil, artık yeni araç teslimatlarında ilk sırada yer almıyor. Çünkü en çok satan üç modeli olmadan, şirketin pazarı kontrol etme şansı düşük.  

İsrail merkezli Toyota ithalatçısı olan Union Motors şirketi ise en çok satan Toyota Corolla’yı pazarlıyor, ancak şu anda satılık herhangi bir Corolla’sı yok.  

Öte yandan, yıl sonunda Türkiye’nin artık İsrail ile ticari ilişkilere geri dönmeyeceği netleşirse, otomobil ithalatçıları çeşitli yollardan alternatif aramak zorunda kalacak.  

Bu da, arabaları İsrail standartlarına (yasalarına) uyarlamak için otomobil üreticisine büyük meblağlarda para ödemek anlamına geliyor.  

Ayrıca İsrail’e nakliye yapılması konusunda da daha fazla para ödemeleri gerekiyor. Bu bağlamda, Türkiye’den İsrail’e deniz yolculuğu sadece dört gün sürüyor.