DAEŞ'in Moskova Saldırısında Hedef Taliban'ın Rusya Bağlantıları

The New York Times'ın haberine göre, İslam Devleti Horasan veya IŞİD-K, daha önce Rusya'nın Kabil'deki büyükelçiliğine saldırdı ve Kremlin karşıtı propaganda selleri üretti.
Fokus+
Moskova saldırısında suçlanan DAEŞ kolu, Taliban'ın Rusya bağlantılarını vurdu
24 Mart 2024

Amerikalı yetkililerin Moskova'daki ölümcül saldırının arkasında olduğunu söylediği IŞİD üyesi, Taliban hükümetinin Afganistan'da karşı karşıya olduğu son önemli düşmanlardan biri ve son yıllarda Rus Büyükelçiliği de dahil olmak üzere orada defalarca saldırı düzenledi.

İslam Devleti Horasan veya IŞİD-K olarak bilinen IŞİD'in bu kolu, kendisini 2021'de iktidarı ele geçirmesinden bu yana gerçek Şeriat yasasını uygulamadığını söylediği Taliban'ın birincil rakibi olarak tasvir etti. Uzmanlar, Taliban'ın bölgesel müttefikleriyle ilişkilerini baltalamaya ve hükümeti ülkede güvenliği sağlayamıyormuş gibi göstermeye çalıştığını söylüyor.

2022'de IŞİD-K, Kabil'deki Rus ve Pakistan büyükelçiliklerine ve çok sayıda Çin vatandaşına ev sahipliği yapan bir otele saldırılar düzenledi. Daha yakın zamanda, Afganistan'daki Çin, Hindistan ve İran büyükelçiliklerine yönelik saldırı tehdidinde bulundu ve bir Rus karşıtı propaganda seli yayınladı.

Afganistan dışında da vurdu. Ocak ayında, IŞİD-K, İran'da, dört yıl önce bir ABD insansız hava aracı saldırısında öldürülen İran'ın eski üst düzey generali Kasım Süleymani için düzenlenen bir anma töreninde çok sayıda kişinin ölümüne ve yüzlerce kişinin yaralanmasına neden olan ikiz bombalı saldırılar gerçekleştirdi.

Son aylarda Taliban'ın Rusya'nın yanı sıra Çin ve İran'la ilişkileri ısındı. Hiçbir ülke Taliban hükümetini resmen tanımazken, bu ayın başlarında Rusya, Moskova'daki Taliban'dan bir askeri ataşe kabul ederken, Çin resmen Taliban büyükelçisini kabul etti. Her iki hamle de Taliban yetkilileriyle güven artırıcı önlemler olarak görülüyordu.

IŞİD-K, hem Kremlin'i Suriye'deki müdahaleleri nedeniyle kınadı hem de Taliban'ı Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgal etmesinden on yıllar sonra Rus yetkililerle ilişki kurduğu için kınadı.

İslamabad merkezli bir araştırma platformu olan Horasan Günlüğü'nün araştırma direktörü Ricardo Valle, propagandasının Taliban'ı "Afganistan tarihine ihanet eden ve eski düşmanlarıyla dostluk kurarak dinlerine ihanet eden" olarak resmettiğini söyledi.

Afganistan'da yönetimi ele geçirmelerinden bu yana geçen iki yıldan fazla bir süre içinde Taliban güvenlik güçleri, IŞİD-K'yı ortadan kaldırmak için acımasız bir kampanya yürüttü ve grubun Afganistan'daki toprakları ele geçirmesini başarıyla engelledi. Amerikalı yetkililere göre, geçen yıl Taliban güvenlik güçleri en az sekiz IŞİD-K liderini öldürdü ve diğer birçok savaşçıyı komşu Pakistan'a itti.

Yine de IŞİD-K dirençli olduğunu kanıtladı ve Afganistan, Pakistan ve İran'da aktif kaldı. Afganistan'da, vur-kaç saldırılarında Taliban güvenlik güçlerini hedef aldı ve Taliban'ın terörle mücadele operasyonlarının artan baskısı altında olduğu için ülke genelinde manşetlere çıkan saldırılar düzenledi. Moskova'daki konser salonundaki saldırıdan sadece bir gün önce grup, Taliban hareketinin doğum yeri olan Kandahar'da bir intihar saldırısı düzenledi ve grubun kalbindeki Taliban askerlerinin bile güvende olmadığına dair güçlü bir mesaj gönderdi.

Moskova'daki saldırının ardından Afganistan dışişleri bakanlığı sözcüsü Abdul Qahar Balkhi, sosyal medyada yaptığı açıklamada, ülkenin "Moskova'daki son terör saldırısını en güçlü şekilde kınadığını" ve "bunu tüm insani standartların açık bir ihlali olarak gördüğünü" söyledi.

"Bölge ülkeleri, bölgesel istikrarsızlaştırmaya yönelik bu tür olaylara karşı koordineli, net ve kararlı bir pozisyon almalıdır" dedi.