İsrail İşgal Ordusunda Tugay Komutanı Gazze'de Öldürüldü

IDF'nin (İsrail Savunma Kuvvetleri) 401. Zırhlı Tugayı Komutanı, Gazze'nin kuzeyindeki çatışmada öldürüldü. Albay Ehsan Daqsa ve tabur komutanı da dahil olmak üzere diğer subaylar, tankları terk edip Cibaliye'deki gözlem noktasına yürürken patlayıcı bir cihazla vuruldu.
İsrail İşgal Ordusunda Tugay Komutanı Gazze'de Öldürüldü
21 Ekim 2024

İsrail ordusu, Albay Ehsan Daqsa'nın Pazar günü Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki çatışmada öldürüldüğünü açıkladı. Dürzi kasabası Daliyat al-Karmel'den olan 41 yaşındaki Daqsa, Gazze'deki çatışmada öldürülen en kıdemli subaylardan biri. Toplamda, altı IDF albayı çatışmalarda öldürüldü, bunlardan dördü 7 Ekim'deki saldırıda öldürülmüştü.

İşgal ordusunun açıklamasına göre Daqsa, diğer askerlerle birlikte tankın dışına çıktığında patlayıcı bir cihazla vuruldu. IDF, Daqsa ve diğer iki subayın Cibaliye'deki tanklarından inip birkaç metre yürüyerek bir gözlem noktasına ulaştığını aktardı. Bölgenin patlayıcılarla donatıldığı bilgisine ulaşan işgal ordusunun aktarımına göre, bombaların patlamasıyla Daqsa olay yerinde öldü. Ayrıca, 52. Tabur komutanı ağır yaralanırken, iki subay daha yaralandı. 

İşgalci İsrail ordusunun öldürülen en kıdemli subaylarından oldu

Daqsa, Haziran ayında 401. Tugay'ın komutasını devralmıştı. 

IDF, 162. Tümen başkan yardımcısı Albay Meir Biderman'ı 401. Tugay'ın geçici komutanı olarak atadı. 

41 yaşındaki Daqsa, Hayfa bölgesindeki Dürzi kasabası Daliyat al-Karmel'de doğdu. 2001 yılında İsrail'in zırhlı birliklerine katıldı. 

Haaretz gazetesi, İsrail ordusunda önde gelen ve saygı duyulan bir saha komutanı olarak kabul edildiğini aktardı. 

Daqsa, 2006 Lübnan Savaşı'nda Paraşütçü Tugayı'na bağlı bağımsız bir zırhlı birliğe komuta etti.

İsrail ordusu, Ekim 2023'ten bu yana öldürülen 750'den fazla askerin isimlerini yayınladı. En az 350 işgal ordusu askerinin, Gazze'deki kara saldırıları sırasında öldürüldüğü anlaşılıyor. En az 43 İsrail askeri ise Lübnan sınırındaki saldırılarda öldürüldü.