İsrail Ordusu Tarafından Kassam Tugayları Lideri Muhammed Deif’in Gazze'de Şehit Edildiği Doğrulandı

İsrail güçleri, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın lideri Muhammed Deif'in Şehit Edildiğini doğruladı. Deif, 13 Temmuz'da Han Yunus'ta düzenlenen saldırıda hayatını kaybetti. Deif, İsrail tarafından birçok suikast girişiminden sağ kurtulmuştu ve Hamas'ın askeri operasyonlarını yönetiyordu.
Anadolu Ajansı
İsrail Ordusu Kassam Tugayları Lideri Muhammed Deif’in Gazze'de Şehit Edildiği Doğrulandı
1 Ağustos 2024

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Kassam Tugayları'nın lideri Muhammed Deif'in öldürüldüğünü açıkladı.

IDF, sosyal medya platformu "X" hesabından bir paylaşım yaparak, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın lideri Muhammed Deif için "bertaraf edildi" ifadesini kullandı.

Açıklamada, "Şimdi teyit edebiliyoruz: Muhammed Deif bertaraf edildi" denildi.

İngiltere merkezli Reuters haber ajansı, Deif'in 13 Temmuz'da Han Yunus kentinde düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü, ölümünün bugün teyit edildiğini aktardı.

Hamas'ın Silahlı Kanadının Yöneticisi Muhammed Deif

Muhammed Deif, gerçek adıyla Muhammed Diab İbrahim el-Masri, 1965 yılında Mısır'ın işgali altındaki Gazze'de, Han Yunus Mülteci Kampı'nda doğmuştur. Deif, yaklaşık 20 yıldır Hamas'ın askeri kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları'nı yönetmektedir.

Deif, İsrail tarafından gerçekleştirilen en az beş suikast girişiminden sağ kurtulmuş ancak ciddi yaralanmalar yaşamıştır. Bu saldırılar sonucunda kısmen felç olmuş ve tekerlekli sandalyeye bağımlı hale gelmiştir. Bir kolunu ve bir gözünü kaybetmiştir. 2014 yazında İsrail'in düzenlediği bir hava saldırısı, Deif'in eşi ve iki çocuğunun ölümüne sebep olmuştur.

İsrail'in en çok arananlar listesinde en üst sıralarda yer alan Deif, İsrail'e yönelik birçok canlı bomba saldırısından sorumlu tutulmaktadır. Deif, Hamas'ın askeri operasyonlarını yönetmekte ve özellikle İsrail'e karşı direniş hareketlerinde önemli bir rol oynamaktadır. 2021 yılında Şeyh Cerrah'taki Filistinlilerin evlerinden tahliye edilmesi tartışmaları sırasında, İsrail'e yönelik açık tehditlerde bulunmuştur.

Deif'in İsrail'e karşı yürüttüğü askeri faaliyetler ve direniş hareketleri, onu Filistin direnişinin sembol isimlerinden biri haline getirmiştir.