İstanbul’da Suriye’nin Geleceği Konulu Konferans Düzenledi
Harmoon Çağdaş Araştırmalar Merkezi, Suriye konulu dördüncü yıllık araştırma konferansını 1-2 Eylül tarihlerinde İstanbul’da düzenledi.
Suriye’nin geleceği konulu konferans, Suriyeli araştırmacıların Beşşar Esed rejimine karşı devrimin başlamasından bu yana ülkelerinde kendilerine dayatılan kısıtlamalardan uzak, özgürce görüşlerini ifade edebilecekleri ve araştırmalarını tartışabilecekleri özgür bir platform sunmayı amaçlıyor.
Harmoon Çağdaş Araştırmalar Merkezi Genel Müdürü Samir Seifan, katılımcı olan araştırmacılar ve davetlileri karşılayarak konferans etkinliklerinin açılışını yaptı.
Seifan açılış konuşmasında, “Bu yıl bu konferansa Suriyeli olmayan bazı araştırmacıları da dahil etmeye başladık. Gelecek yıl ise konferans herkese açık olacak ve hem Arapça hem de İngilizce olarak gerçekleşecek” dedi.
Suriyeli araştırmacıların geniş katılım gösterdiği konferansta, 22 erkek ve kadın araştırmacı, Suriye ve toplumunu ilgilendiren çeşitli sosyal, ekonomik, siyasi ve kültürel konuları kapsayan bilimsel makaleler sundu.
Konferansın ilk günü Suriye devrimi, toplumsal dinamikler, araştırmalarda yaşanan zorluklar ve yürütülen çalışmalar gibi çeşitli konuların ele alındığı üç oturum düzenlendi.
Devrim ve uzlaşma arasında
Konferansın ilk gününde düzenlenen etkinlikler siyasetçi ve akademisyen Yasin Aktay’ın moderatörlüğünde yapılan, üç araştırma makalesinin tartışıldığı “Süreklilik ve Uzlaşma Arasında Suriye Devrimi” başlıklı bir oturumla açıldı.
Araştırmacı Fayez el-Kuntar’ın sunduğu ilk makalede Süveyde ayaklanması, sonuçları ve onu etkileyen faktörler ele alındı.
Araştırmacı İsmail es-Saghir’in hazırladığı ikinci makale ise Suriye rejiminin dayattığı uzlaşma anlaşmalarına yer verildi.
Oturum, Harmoon Çağdaş Araştırmalar Merkezi’nde araştırmacı Talal el-Mustafa’nın hazırladığı, Suriyelilerin gelecekteki ulusal uzlaşma algılarına ilişkin bir araştırma çalışmasının sonuçlarının gözden geçirildiği bir makaleyle sona erdi.
Konferans, akademisyen Haldun en-Nabwani’nin moderatörlüğünde Suriye’deki toplumsal dinamiklere değinilen ve “Suriye’deki Sosyal Dinamikler” konusuna odaklanan ikinci bir oturumla faaliyetlerine devam etti.
Bu oturumda, Suriye’nin kuzeyindeki gençler arasında siyasi kanaatlerin oluşumu, ülkedeki feminist hareketler, sosyal sermaye ve Suriye devrimi bağlamında El Haffa bölgesinin anısı gibi önemli konuları ele alan dört farklı araştırma makalesi yer aldı.
İlk gün, araştırmacı Aisha el-Basri’nin moderatörlüğünde, odak noktası “Suriye savaşında militarizasyonun tezahürleri ve bağlamları” olan son oturumla sona erdi.
Aynı zamanda araştırmacı Hayyan Dukhan, “Hafıza, Korku ve Mezhepçilik: Suriye Ayaklanması Sırasında Haseke Valiliği’nde Hristiyan Bakış Açıları ve Mezheplerarası İlişkiler Üzerine Bir Araştırma” başlıklı önemli bir araştırma makalesini sundu.
Öte yandan, konferansın ilk gününde gündeme getirilen konuların çeşitliliği, Suriye’deki mevcut duruma ilişkin tartışmaların derinliği ve kapsamını yansıtıyor.
Bu da, Suriye meselesi ve ülkenin geleceğine dair yeni anlayışlar ve derinlemesine analizler sağlanmasına katkıda bulunuyor.
Konferans, Suriye toplumu ve geleceğini etkileyen önemli ve hayati konulara değinmesi nedeniyle araştırmacılar ve Suriye meseleleriyle ilgilenenler için önemli bir referans olmayı hedefliyor.