Resmi Gazete Yayımladı: Türkiye 32 Yıllık AKKA Anlaşmasından Geri Çekildi

Türkiye, Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması'ndan (AKKA) çekildiğini resmen açıkladı. Resmi Gazete’de yayımlanan karar, 8 Nisan’da itibaren geçerli olacak.
F_IKON
Türkiye 32 Yıllık AKKA Anlaşmasından Geri Çekildi
5 Nisan 2024

Türkiye, Resmi Gazete’de yayımlanan 8300 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile 1990 yılında NATO ülkelerinin soğuk savaş döneminde imzaladığı, Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması’ndan (AKKA) çekildi.

Kararda, "Antlaşmanın, Türkiye Cumhuriyeti ile Antlaşmanın tarafı diğer devletler arasında 8 Nisan 2024 tarihinden itibaren uygulanmasının durdurulmasına, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3'üncü maddesi gereğince karar verilmiştir" ifadesi kullanıldı.

Rusya çekildi NATO askıya aldı

1999 yılında İstanbul’da gerçekleşen AGİT Zirvesi’nde, Avrupa’da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması’nın uyarlanmış versiyonu, Rusya başta olmak üzere bir dizi ülke tarafından imzalanmıştı. 

Rusya, Kasım 2023’te AKKA’dan resmen çekildiğini açıklamıştı. Bu gelişme üzerine, ABD ve örgüt olarak NATO da de antlaşmadaki taahhütlerini askıya aldıklarını duyurdu.

Öte yandan NATO, "Müttefik taraf devletlerin antlaşmaya uyduğu, Rusya'nın ise uymadığı bir durum sürdürülemez" diyerek açıklamıştı.

Türkiye 32 yıllık anlaşmadan geri çekildi 

Rusya’nın hamlesiyle NATO ülkeleri antlaşmadan çekilmeye başladı. NATO’nun kararından 5 ay sonra ise Türkiye, Cumhurbaşkanlığı kararıyla AKKA uygulamasını durdurma kararını Resmi Gazete’de yayımladı.

 

Türkiye istediği silahı dilediği miktarda üretebilecek

Türkiye, anlaşma gereği konvansiyonel silah kategorilerindeki beş ana silah türünün üretim miktarını artık paylaşmayacak. Üretim limitleri konusunda anlaşmanın belirlediği sınırlamaları dikkate almayacak. Dilediği silahı, istediği miktarda üretebilecek ve bu bilgiyi kimseyle paylaşmayacak.

İlgili karar, 5 Nisan 2024 tarihli T.C. Resmi Gazetesi’nde, 8 Nisan gününden geçerli olmak üzere yayımlandı.