Türk Devletleri Teşkilatı Gayriresmi Zirvesi Şuşa'da Başladı

Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Gayriresmi Zirvesi, Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde başladı.
Anadolu Ajansı
Türk Devletleri Teşkilatı Gayriresmi Zirvesi Şuşa'da Başladı
6 Temmuz 2024

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ev sahipliğinde düzenlenen zirveye, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve TDT Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev katıldı.

Zirvede, Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz temsil etti. Yılmaz'a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan eşlik etti.

Aliyev, "Ulaştırma Bağlantısı ve İklim Hareketi ile Sürdürülebilir Bir Gelecek İnşa Etmek" temalı zirveye katılan liderleri tek tek karşıladı. Liderler, daha sonra toplantı salonuna geçti.

Liderler, Orta Koridor'un ve diğer ulaşım bağlarının güçlendirilmesi konusunu ve Azerbaycan'ın 11-22 Kasım tarihlerinde ev sahipliği yapacağı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29 Taraflar Konferansı'na (COP 29) hazırlık çalışmalarını müzakere edecek.

TDT projeleriyle ilgili bazı belgelerin onaylanacağı zirvede, devlet başkanları Karabağ Deklarasyonu'na imza atacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Şuşa'da KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ile Görüştü

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Şuşa'da KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ile Görüştü

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile görüştü.

Yılmaz ve Tatar, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Gayriresmi Zirvesi kapsamında Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde bir araya geldi.

Görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulanan Yılmaz, şunları kaydetti:

Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Gayriresmi Zirvesi kapsamında Şuşa'da KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar ile bir araya gelmekten memnuniyet duydum.

Türk dünyasının ayrılmaz bir parçasını teşkil eden Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin Sayın Tatar tarafından bugün burada temsil ediliyor olması çok önemlidir. Her zaman ifade ettiğimiz üzere, KKTC'nin müreffeh yarınlara ulaşması için Türkiye olarak her platformda elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Sayın Tatar'a teşekkür ediyor, Kıbrıs Türkü kardeşlerime bu vesileyle muhabbetlerimi iletiyorum."

Bakan Fidan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov Şuşa'da Görüştü

Bakan Fidan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov Şuşa'da Görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde görüştü.

Bakanlığın X sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Bakan Fidan'ın, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Gayriresmi Zirvesi marjında Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov ile Şuşa'da bir araya geldiği bildirildi. 

Bayramov da X sosyal medya hesabından görüşmeye ilişkin "Kardeş Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Fidan'la müttefiklik, bölgesel ve uluslararası güvenlik konularında faydalı görüş alışverişinde bulunduk" şeklinde paylaşımda bulundu.

Cumhurbaşkanı Aliyev, Bakan Fidan ile Ermenistan'la İlişkileri Müzakere Etti

Cumhurbaşkanı Aliyev, Bakan Fidan ile Ermenistan'la İlişkileri Müzakere Etti

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ı kabulünde, Azerbaycan-Türkiye ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin müzakere edildiği bildirildi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde bir araya gelen Aliyev ve Fidan'ın toplantısında, Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları Konseyi vesilesiyle Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan liderlerinin yaptığı üçlü zirve hatırlatıldı ve bu üçlü işbirliği sürecinin müteakip toplantılarının devam ettirileceği belirtildi.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la varılan mutabakata göre, Erdoğan'ın Türkiye-Hollanda maçını izlemek üzere Almanya'ya gideceği ve Şuşa'da yapılacak Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Gayriresmi Zirvesi'nde Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından temsil edileceği kaydedildi.

Kabulde Azerbaycan ile Türkiye arasında imzalanan Şuşa Beyannamesinin ve Türk dünyasındaki birlik ve dayanışmanın önemine değinildiği aktarılan açıklamada, Aliyev ve Fidan'ın, Azerbaycan-Türkiye ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerini müzakere ettiği vurgulandı.

Fidan, yarın zirve öncesinde, TDT Dışişleri Bakanları Konseyi'ne katılacak ve zirvede Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'a eşlik edecek.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Şuşa'da Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile Bir Araya Geldi

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Şuşa'da Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile Bir Araya Geldi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Gayriresmi Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le görüştü.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Tatar'ın ziyaretinin, yarınki zirvenin gündeminde yer alan konuların müzakeresi açısından önemli olduğu, Türk dünyasının gelişimine katkı sağlayacağı belirtildi.

Açıklamada, Tatar'ın kendisini zirveye davet eden Aliyev'e teşekkür ettiği ve yarın imzalanacak Karabağ Deklarasyonunun önemine değindiği vurgulandı.

KKTC'nin, TDT'nin 2022'de Semerkant'taki toplantısında teşkilata gözlemci üye olarak kabul edildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, Tatar'ın, Aliyev ve ülkesinin kendilerine verdiği destek için teşekkür ettiği ifade edildi.

Tatar, Azerbaycan Milli Meclisi'nde KKTC Dostluk Grubu kurulmasına dikkati çekerek, KKTC'de de keyifle Azerbaycan Kültür Günleri yaptıklarını paylaştı.

Aliyev ve Tatar'ın, iki ülkeyi ilgilendiren konularda görüş alışverişinde bulunduğu belirtildi.