Bişt, Katar'ın Kültürel Zenginliğinin Bir Simgesi
Katar'ın farklı renk ve süslemelerde hazırlanan geleneksel kıyafeti, özel ve resmi günlerde sıkça tercih edilen kostümler arasında yer alıyor.
Körfez ülkelerindeki Arapların giydiği, gri, siyah, kahverengi, beyaz ve bej gibi farklı renkleri bulunan kıyafet, bişt olarak isimlendiriliyor.
Cübbe şeklinde tam boy olan ancak net bir şekilde kol kesimi bulunmayan bişt, özel günler ve resmi münasebetler sırasında takım elbisenin üzerine giyiliyor.
Bişt, Katar'ın geleneksel ve egzotik çarşısı "Vakıf Çarşısı'nda" pek çok dükkânda farklı renk ve çeşitleriyle satışa sunuluyor.
Bişti, ulusal kimliğin bir parçası olarak görüyorlar
Katar'da yaşanan gelişmelere ve modern dünyanın yeni giyim çizgilerine rağmen Katarlılar, bişt giymekten vazgeçmiyor.
Gelenek ve göreneklerine bağlı olan ülke vatandaşları, bişti ulusal kimliğin bir parçası olarak görüyor.
Günlük olarak giyilmeyen bu kıyafet, bayram, düğün, ulusal münasebetler gibi özel günlerde daha çok tercih ediliyor.
Bişt ayrıca, mezuniyet törenlerinde de cübbe olarak giyiliyor.
Geleneksel Bişt elbisesinin dikimi oldukça zor
Doha'da bulunan Salim mağazalar zinciri yetkilisi Esad Hac, yaptığı açıklamada, geleneksel Bişt elbiseleri dikiminin oldukça zor olduğunu söyledi.
Bişt elbisesi tasarımının daha da zor olduğunu ve 6 kişilik bir ekiple yapıldığını dile getiren Hac, "Bişt çeşitlerinin her biri için farklı tasarımcılar var. Özellikle de altın renkli iple tasarlanan Bişt'in 5 farklı çeşidi var." dedi.
Her 5 tasarımın ayrı bir adı olduğu ve her tasarım modeli için ayrı modelistlerin emek sarf ettiğini aktaran Hac, bir Bişt kıyafetin dikim süresine ilişkin ise şu bilgileri verdi:
"Bir adet Bişt, 5 dikiş ustası tarafından hazırlandığında 5-7 gün sürer. Ancak aynı Bişt, bir dikiş ustası tarafından dikilecekse muhakkak 20 gün alır."
Körfez ülkesindeki Arap halklarının geleneksel kıyafetlerinden Bişt elbisesinin yapıldığı kumaş türüne de değinen Hac, "Bişt için 3 ayrı kumaş türü kullanılıyor. Yazlık bişt için Londra, Japonya veya Necef kumaşı tercih ediliyor." dedi.
Londra ve Japonya kumaşlarının hafif yünden yapıldığı, Necef kumaşının ise elle eğirildiğini belirten Hac, "Bu nedenle de Necef kumaşından yapılan bir Bişt elbisesi tümüyle el işçiliği taşıyan bir üründür." diye konuştu.
Kışlık Bişt elbiselerinde kullanılan kumaşın da yün ve deve tüyünden yapıldığını anlatan Hac, bunun da birçok türü olduğu hatta yün, deve kılı ve pamuk karışımından bir tür kumaşın kışlık Biştler için kullanıldığına işaret etti.
Mevsimlik Bişt için ise İngiltere ve Japonya'dan ithal edilen marina yününden yapılan "İngiliz kumaşının" kullanıldığını söyleyen Hac, Katar'da hazır satılan geleneksel Bişt elbisesinin fiyatının 300 Katar riyalinden (yaklaşık bin 370 TL) başladığını ve 800 riyale (yaklaşık 3 bin 660 TL) kadar çıktığını ifade etti.
Sipariş üzerine elle dikilen Bişt elbisesinin fiyatının ise 1500 riyalden (yaklaşık 6 bin 860 TL) başladığını ve 7 bin riyale (yaklaşık 32 bin 30 TL) kadar çıktığını söyleyen Hac, dolayısıyla kumaş türünün kalitesi ve tasarım işçiliklerine göre fiyatların değişebildiğine dikkati çekti.
Özel günlerde tercih ediliyor
Her geçen yıl geleneksel Bişt kıyafetlerine olan ilginin daha da arttığına tanıklık ettiklerini anlatan Hac, özellikle de bayram, düğün ve diğer özel günlerde insanların Bişt elbiselerinin satıldığı mağazalara akın ettiğini sözlerine ekledi.
Aslında Katar halkının atalarından gelen bir gelenek olarak Bişt elbiselerini özel günlerde giymeye özen gösterdiğini vurgulayan Hac, "Vakıf Çarşısı, diğer çarşılara göre Bişt elbiseleri çeşitlerini daha çok bulunduran bir yerdir. Bu sebeple vatandaşlar istedikleri Bişt elbisesini bulmak için Vakıf Çarşısı'nı tercih edebiliyor." diye konuştu.
Hac, Katarlıların eskiden beri kullandığı Bişt elbiselerini giyme alışkanlığını 7'den 70'e devam ettirdiğini ifade etti.
Bişt kültürün bir parçasıdır
Katarlı yazar Abdülaziz el-Hatır da "Bişt kültürü ve Bişt kültürdür" başlıkla bir makale kaleme aldı.
Makalesinde kendisinin küçüklüğünde babasıyla çarşıya çıkarken her tarafta insanların Bişt elbisesi giydiğini hala zihninde canlı tuttuğuna işaret eden Hatır, şunları kaydetti:
"Hayvan pazarında bile yürürken Katarlıların Bişt elbiseleriyle kendilerini kamufle ettiğini görüyorduk. Dolayısıyla Bişt elbisesi, toplumsal ilişkilerin minimum sınırı olarak görülüyordu. Bişt elbisesinin, uyum ve gücü açısından sosyal dokuyu temsil ettiğini hissettim."