Büyük Mısır Müzesi Kapılarını Açtı: 24 Bin Eser Ziyaretçilerini Bekliyor

Antik Mısır’da firavunlar dönemine ait 100 binden fazla esere ev sahipliği yapan, milyar dolarlık Büyük Mısır Müzesi’nde bazı galerilerin kapıları açıldı. Ancak müzenin resmi açılış tarihi henüz belli değil.
F_IKON
Kısmen Açılan Büyük Mısır Müzesi’ne Günde 4 Bin Ziyaretçi Bekleniyor
22 Ekim 2024

Mısır’ın Giza kentinde bulunan Büyük Mısır Müzesi’nde, 12 ana sergi salonu da dahil olmak üzere 24 bin eserin yer aldığı bazı bölümler deneme çalışması çerçevesinde 17 Ekim’de kapılarını ilk kez halka açtı.

Giza’daki ünlü piramitlerinin yakınında yer alan müzenin maliyeti şu ana kadar 1 milyar doları aştı.

Müze, henüz açıklanmayan resmi açılış tarihine kadar deneme amaçlı olarak salonlarını günde yaklaşık 4 bin ziyaretçiye açıyor.

Mısır resmi medyası

Mısır Devlet Enformasyon Servisi’ne göre deneme çalışmasının ardından, antik ve modern medeniyetlerin buluşma yeri olması hedeflenen müzenin, yılda 5 milyon ziyaretçiyi ağırlaması planlanıyor.

Firavun, Yunan ve Roma dönemlerine ait 100 binden fazla esere ev sahipliği yapacak olan müze, Mısır’ın turizm sektörüne büyük bir ivme kazandıracak.

10 yılı aşkın inşa süreci

Gize Piramitleri’ne bakan ayrıcalıklı bir konumda inşa edilen müze projesinin temeli 2002 yılında atıldı.

Mısır hükümeti, müzeye uygun en iyi tasarımı belirlemek üzere, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ve Uluslararası Mimarlar Birliği (IUA) himayesinde uluslararası mimarların katılabileceği bir yarışma düzenledi.

Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı’nın sitesine göre yarışmayı, İrlanda’dan Heneghan Peng Architects şirketleri kazandı.

Dünyanın en büyük müzesi  

Yapımı 2021 yılında tamamlanan müzenin açılışı, başta Kovid-19 salgını olmak üzere çeşitli nedenlerle defalarca ertelendi.

300 bin metrekareden fazla bir alanı kaplayan, dünyanın tek bir ülkenin eserlerini sergileyen en büyük müzesinin” binası, her biri Mısır ve dünyadaki mevcut birçok müzeden daha büyük olan bir dizi sergi salonunu içeriyor.

Mısır’ın turizm ve miras alanındaki başarılarından biri olarak görülen müze, Kahire’nin 21. yüzyılda dünyaya sunduğu en büyük kültürel yapı olarak kabul ediliyor.

Müzede sergilenen eserlerden biri 

Büyük Mısır Müzesi’nde, Kasım 1922’de mezarı keşfedilen Altın Kral Tutankamon’un ilk kez sergilenecek hazineleri de dahil olmak üzere çok sayıda özgün eser yer alıyor.

Müzede, Büyük Giza Piramidi’ni inşa ettiren Kral Khufu’nun annesi Kraliçe Hetepheres’in koleksiyonunun yanı sıra dünyada şu ana kadar keşfedilen en eski ve en büyük gemi olduğu bilinen Kral Khufu’nun teknesi ve Hanedanlık öncesi dönemden Yunan ve Roma dönemlerine kadar çeşitli arkeolojik eserler yer alıyor.

Büyük Mısır Müzesi Arkeolojik İşlerden Sorumlu olan Eski Eserler Bakan Yardımcısı Tayyib Abbas yerel basına yaptığı açıklamada, müzede yer alan 12 salonda Antik Mısır’daki “toplum, din ve inanç” konularına değinildiğini bildirdi.

Abbas, deneme çalışması kapsamında açılan tüm salonların Firavun hanedanlarının tarihsel sıralamasına göre sınıflandırıldığını ve her salonda en az 15 bin eser sergileneceğini belirtti.

Bakan Yardımcısı, ana galerilerde Üçüncü Ara Dönem, Geç Dönem, Greko-Romen Dönemi, Yeni Krallık, Orta Krallık ve Eski Krallık dönemlerine dair eserlerin yer aldığı bilgisini de verdi.

Piramitlerin manzarasına sahip olan müzenin diğer bölümleri daha sonraki tarihlerde açılacak.