Irak, Osmanlı Mirasını Canlandırmak ve Turistleri Çekmek İçin “Bağdat’ın Nabzı” Projesi’ni Başlattı

Bağdat’ın Nabzı projesi ile Osmanlı Valisi Mehmet Namık Paşa'nın Qishla Binası ve Rusafa bölgesindeki 19. yüzyıl yapıları restore ediliyor. Tarihi binaların cephe ve dış görünümleri, İslam mimarisine uygun olarak yenileniyor. Projenin %80'i tamamlandı ve yakında açılışı yapılacak.
Fokus+
Irak, Osmanlı Mirasını Canlandırmak ve Turistleri Çekmek İçin “Bağdat’ın Nabzı” Projesi’ni Başlattı
12 Haziran 2024

Irak, tarihi görkemini yeniden canlandırmak ve daha fazla ziyaretçi çekmek umuduyla, Bağdat’ta Osmanlı döneminden kalma tarihi bir bölgeyi yenilemek için bir proje başlattı. 

Bağdat’ın Nabzı projesi, Osmanlı Valisi Mehmet Namık Paşa tarafından yapımına başlanan Qishla Binası’nı ve Eski Bağdat’ın merkezinde bulunan, Abbasi Halifeliği dönemine kadar uzanan tarihi öneme sahip birçok saray ve sitenin temeli olarak kabul edilen Rusafa bölgesinde yer alan 19. yüzyıldan kalma bir başka simge yapıyı içeriyor. 

Projenin detayları 

Projenin danışmanı olan mühendisi Muhammad es-Sufi, yenileme çalışmalarının binaların dış görünümü ve cephelerine odaklandığını, bunun tuz, nem ve sızıntı etkilerine yönelik restorasyonu da içerdiğini söyledi. 

Ayrıca çalışmalar, tarihi mekanların İslam mimarisinde aslına uygun şekilde restore edilmesini amaçlıyor. 

Binaların çoğunun tarihi miras olduğunu, hatta yeni binaların bile miras alanı içinde yer aldığını dile getiren Sufi, restorasyonun miras malzemeleri kullanılarak, pencerelerin ve yağmur suyu drenajının eski şekli korunarak orijinal miras tarzını yansıttığını belirtti. 

Bilgi kıtlığı 

Sufi, söz konusu miras alanlarına ilişkin bilgi, plan ve o döneme ait fotoğraf eksikliğinin yanı sıra o bölgeyi içeren arşiv sıkıntısı olduğuna dikkat çekti. 

Projenin bazı kısımlarında 1993 yılında restorasyon çalışması yapıldığını ancak bunlara ilişkin belgelerin eksik olduğunu, bunların çalınmış veya yağmalanmış olabileceğini de söyledi. 

Mühendis, 2003 savaşı sırasında bölgenin hasar görmesi nedeniyle arşivlerdeki bilgilerin az olduğunu dile getirdi. 

Sufi, çalışma kapsamı sınırlı olduğundan restorasyonun, cephelerin bakımına ve çarpıklıkların giderilmesine, ihmal edilen alanda yeni faaliyetlerin yaratılmasına odaklandığını bildirdi. 

Bağdat Belediyesi Sözcüsü Muhammed er-Rubai ise, söz konusu projenin yaklaşık altı kilometrelik dikdörtgen bir alan olan “Bağdat Tarihi Merkezi”ni kapsadığı bilgisini verdi. 

Projeyi finanse eden Irak Bankalar Birliği İcra Direktörü Ali Tarık da, projenin yüzde 80’inin tamamlandığını ve önümüzdeki birkaç gün içinde açılacağını söyledi.