ABD, Husilere Ekonomik Olarak Baskı Yapma Mücadelesinde Bir Rol Oynuyor Mu? 

Yemen Merkez Bankası, Husilerin finansal kaynaklarını hedef alarak, altı büyük bankayla iş yapmayı durdurdu. Bu adım, ABD'nin Husilere yönelik yaptırımları ve Kızıldeniz'deki saldırılar sonrası geldi.
Fokus+
ABD, Husilere Ekonomik Olarak Baskı Yapma Mücadelesinde Bir Rol Oynuyor Mu 
12 Haziran 2024

Uluslararası alanda tanınan meşru Yemen hükümeti, mayıs ayı sonlarında Husi grubuna karşı farklı türde bir savaş başlattı.  Bu “ekonomik savaş”, Husilerin en önemli finansal kaynaklarından bazılarının kurutulmasını amaçlıyor.   

Bu yönde alınan kararlar, İsrail ve ABD gemilerini hedef alan deniz saldırıları karşısında, Washington’un Husilere yönelik hamlelerinden ayrı tutulamaz.   

Kararların içeriği  


Yemen Merkez Bankası 30 Mayıs’ta, Husilerle olan ilişkileri nedeniyle ülkede faaliyet gösteren en büyük altı bankayla iş yapmayı durduran bir genelge yayımladı.   

Merkez Bankası söz konusu kararın, bu bankaların yasalara uymaması ve terör örgütü olarak sınıflandırılan bir grupla ilişkilerine devam etmeleri nedeniyle alındığını ifade etti. Husiler ise bu adımı, ABD’nin arkasında durduğu ekonomik bir savaş olarak değerlendirdi.   

Grubun lideri Abdulmelik el-Husi, bu kararları ekonomik saldırı ve İsrail’i desteklemeyi amaçlayan tehlikeli bir oyun olarak nitelendirdi.   

Kararların arka planı   


Mali çatışmanın ilk bölümü, Yemen eski Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin 2016 yılında Merkez Bankası’nı Sana’dan Aden’e taşımasıyla başladı.  

Meşru Yemen hükümeti, o tarihten bu yana finans sektörünü Husilerden kurtarmaya çalışıyor.   

Husiler, yeni bir para biriminin çıkarılması ve tefeciliğe ilişkin yasa tasarısının onaylanması da dahil olmak üzere, mali bölünmenin derinleşmesine katkıda bulunan adımlar atmaya devam etti.   

Yemen Merkez Bankası Başkanı, Nisan ayında bankalar ve İslami bankalara genel merkezlerini Sana’dan Aden’e taşımaları için 60 gün süre verdi. Nihai kararlar bu sürenin bitiminden sonra verilecek.  

ABD’nin rolü   


Yemen Merkez Bankası’nın ana bankaların genel merkezlerini taşıma ve altı büyük bankayla çalışmama kararı, ABD’nin Husileri hedef alan yaptırımlarının ardından geldi.   

Washington, geçtiğimiz ocak ayında Husileri terör örgütü olarak sınıflandırdı. Buna ek olarak, Kızıldeniz ve Aden Körfezi’nde devam eden saldırıları nedeniyle grubu hedef alan bir dizi askeri önlem aldı.  

Bu tedbirlerin, ABD’nin Husileri “ekonomik açıdan boğmaya” yönelik hamleleri çerçevesinde geldiği görülüyor.   

Fokus+’ın Bloomberg’den aktardığı habere göre ABD ve müttefikleri, Husilerin gelir kaynaklarını bloke ederek onlara baskı yapmaya devam ediyor.   

ABD’nin baskısı, Husi grubunun kontrolündeki bölgelerde bulunan memurlara maaş olarak, Suudi Arabistan’dan yaklaşık 1,5 milyar dolar gelmesinin engellenmesini içerebilir.   

Kararların sonuçları   


Yemen Merkez Bankası’nın aldığı kararlar tam olarak uygulanırsa, bu Husi bölgelerindeki likiditenin tükenmesine yol açabilir ve buradaki tüm mali işlemleri etkileyebilir.   

Bu hamleler Yemen savaşında önemli bir dönüm noktasını temsil ediyor ve mevcut ateşkes bozulursa onu yeniden tesis etmek zor olacak.   

ABD’nin yeni eğilimi   


Yemenli araştırmacı Saif el-Muthanna, ABD’nin Husileri cezalandırma ve onları uzun vadeli stratejik düzeyde zayıflatma yönünde bir eğilimi olduğuna dikkat çekti.   

Muthanna, Yemen Merkez Bankası’nın son dönemdeki eylemlerinin, ABD’nin barış mekanizmasına ilişkin büyük arzusu ve Suudi vizyonuyla uyumlu olduğunu söyledi.   

Son gelişmeler, Yemen’in ABD’nin desteğiyle Husilerin finansman kaynaklarını kurutmak amacıyla onlara karşı ekonomik bir savaş yürüttüğünü gösteriyor.  

Bu adımlar, özellikle Kızıldeniz ve Aden Körfezi’nde devam eden gerginlikler ışığında, ABD’nin Husilerin etkisini sınırlama ve bölgede istikrar sağlama yönündeki hamleleri bağlamında atılıyor.