İsrailli Heyet Doha Müzakerelerinden Çekildi

F_IKON
İsrailli Heyet Doha Müzakerelerinden Çekildi
27 Mart 2024

İsrail merkezli Kanal 12’nin yayımladığı habere göre, İsrail-Hamas arasında Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilen dolaylı müzakereler çıkmaza girdi. 

Hamas’ın son müzakerelerde sunulan şartları reddetmesi ve İsrail tarafından “kompleks” olarak nitelenen maddelere bağlı kalacağını bildirmesi üzerine İsrailli heyet, Katar’dan ayrıldı.  

Katar Dışişleri Bakanlığı, müzakerelerin sürdüğünü belirtti  


Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, taraflar arasındaki müzakerelerin teknik ekipler düzeyinde devam ettiğini ve bir anlaşma sağlanması için aracılık çabalarının sürdüğünü ifade etti.   

Yaptığı açıklamada, dolaylı müzakereler için belirli bir takvim olmadığına değinen Ensari, sahadaki zorlukları işaret etti.

İsrail’in müzakerelerden çekilmesi BM kararıyla ilişkili mi?  


İsrailli heyetin geri çekilmesi, BM konseyinde varılan ateşkes kararından sonra gerçekleşti. Ramazan ayında başlamak üzere kesin bir ateşkesi öngören anlaşma 14 devlet tarafından kabul edilirken ABD çekimser oy kullandı. 

Gıda ve tıbbi malzemeler başta olmak üzere insani yardımların Gazze’ye ulaşmasını öngören anlaşma, ayrıca rehinelerin koşulsuz olarak derhal serbest bırakılmasını da içeriyor. 

ABD’nin koşulsuz desteğinin duraksaması nedeniyle öfkelenen Netenyahu, rehin dosyası sorumlusu ile Mossad Başkanı’nı Doha’dan geri çağırdı.   

Hamas’ın kararlı tutumu sebebiyle müzakereler çıkmaza girdi    


İsrail, Hamas’ı inatçılık ve ateşkes anlaşması için sunulan çözümleri reddetmekle suçladı. İsrail Başbakanlık Ofisi’nin yayımladığı açıklamada Hamas’ın, ABD tarafından sunulan çözüm önerisini bir kez daha reddettiği belirtildi. Arıca Hamas’ın, savaşın derhal durdurulması, İsrail ordusunun Gazze’den çıkması ve Hamas’ın Gazze yönetimine devam etmesi gibi “aşırı talepleri” yinelediği vurgulandı.  

Açıklamada, Hamas’ın “gerçek dışı” taleplerini kabul etmeyeceği ifade edildi. Ayrıca rehinelerin kurtarılması, Hamas’ın askeri ve idari yetilerinin yok edilmesi ve Gazze’nin bir tehdit unsuru olmaktan çıkarılması hedefleri gerçekleşene dek savaşa devam edileceği belirtildi.   

Müzakereler sadece vakit kazanmak için miydi? 


7 Ekim olaylarından bu yana İsrail ile Hamas arasında yapılan müzakerelerin tamamı başarısızlıkla sonuçlandı. Söz konusu durum, İsrail’in, savaş suçlarına uluslararası kamuoyundan gelecek tepkileri azaltmak ve vakit kazanmak gibi hedefleri olduğunu akla getiriyor.