Mısır’da Tutuklanan Ünlü Muhalif Ahmed Tantavi Kimdir?
Mısırlı muhalif ve eski cumhurbaşkanı adayı Ahmed Tantavi, aralık ayında gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili resmi belgelerde sahtecilik yaptığı suçlamasıyla tutukladı.
Mahkeme daha önce, Tantavi’nin bir yıl hapis cezasına çarptırılmasına ve 5 yıl boyunca herhangi bir siyasi görevden menedilmesine hükmetmişti.
Ayrıca, seçimlerle ilgili belgeleri yetkili makamların izni olmadan dağıttıkları gerekçesiyle, seçim kampanyası yöneticisi ile kampanya ekibinden 21 kişinin hapis cezasına çarptırılmasına karar verilmişti.
Seçimlerdeki rekabeti
Mısırlı sol muhalefet figürü Tantavi, son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es Sisi’nin rakibi olarak ortaya çıktı.
Ancak yetkili kurumun, seçim yarışına girebilmesi için binlerce destekçisi tarafından verilen resmi vekaletnamelerin doğruluğunu onaylamaması nedeniyle adaylık koşullarını karşılamadığı için yarıştan çekildi.
Tantavi, aday olma niyetini açıklamasından bu yana, sosyal medya hesapları üzerinden “hükümet tarafından karşılaştığı baskılar ve seçimlere aday olmasını engelleyen sürekli tacizler” hakkında videolar ve açıklamalar yayınlıyor.
Bu dönemde, Tantavi’nin çok sayıda destekçisi hapsedildi ve siyasi eylemlerden menedildi.
Tantavi, seçimlerden çekilmesine rağmen, halk arasında yer alma ve siyasi söylemini ortaya koyma cesareti sayesinde Mısır sokaklarıyla doğrudan iletişim kurabildi.
Siyasi deneyim
Siyasi kariyerine 2005 yılında Karama Partisi’nin kurucu üyesi olarak başlayan Tantavi, 2012’de Kitle Eylemi Genel Sekreteri ve Karama Partisi Siyasi Büro üyesi oldu.
Eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hüsnü Mübarek’i deviren 25 Ocak devrimine katılan Tantavi, eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin de en güçlü muhaliflerinden biriydi.
2014 yılında Karama Partisi’nden istifa etmeden ve 2015 yılında bağımsız olarak parlamento seçimlerine katılmadan önce, Mursi’nin devrilmesi çağrısında bulunan 30 Haziran eylemlerine de katıldı.
Meclis üyeliği
Tantavi, 2015-2020 yılları arasında Mısır Meclis üyesi olarak görev yaptı ve bu dönemde hükümetin birçok politikasına karşı çıkmasıyla tanındı.
Katma değer vergisi yasası ve maden kaynakları yasası gibi bazı meclis kararına karşı çıkan Tantavi, bunlarla ilgili oylama sürecini sorguladıktan sonra meclis oturumundan çıkarıldı.
Tantavi’nin adı, Mısır ile Suudi Arabistan arasında 2017 yılında imzalanan, Mısır’ın Tiran ve Sanafir adalarının egemenliğinin Suudi Arabistan’a geçmesini öngören Kızıldeniz sınır anlaşmasının tartışılması sırasında da ortaya çıktı.
Öte yandan, Tantavi’nin rejime karşı olduğunu gösteren tek seçim son seçimler değildi.
2018 seçimlerinde Sisi’nin en belirgin rakibi olan Tantavi, ülkede siyasi alanın açılması çağrısında bulundu.