Hizbullah’ın Çağrı Cihazlarının Patlamasının Ardından Tayvan’da Güvenlik Denetimi, Japonya’da Soruşturma

Tayvan, Lübnan'da meydana gelen çağrı cihazı patlamalarının ardından ulusal güvenlik birimlerinin durumu yakından takip ettiğini açıkladı. Bakan Wellington Koo, Tayvan'ın bu olayla bağlantısının olmadığını vurguladı.
Fokus+
Hizbullah’ın Çağrı Cihazlarının Patlamasının Ardından Tayvan’da Güvenlik Denetimi, Japonya’da Soruşturma
23 Eylül 2024

Tayvan Savunma Bakanı Wellington Koo, Lübnan’da Hizbullah’ı hedef alan binlerce çağrı cihazının patlamasının ardından Tayvan merkezli bir şirketin cihazların üretimiyle ilişkilendirilmesi üzerine, ülkenin ulusal güvenlik ekibinin olayla “yakından ilgilendiğini” söyledi. 

Bakan, Taipei’de gazetecilere yaptığı açıklamada hükümetin gelişmeleri yakından takip ettiğini söyleyerek, “Konu hakkındaki haberin yayınlanmasından sonra ilgili ulusal güvenlik kurumları şu anda buna büyük ilgi gösteriyor” dedi, ancak daha fazla ayrıntı vermedi.   

Savunma Bakanı Koo, İsrail’in patlamalarla ilgili Tayvan’a bilgi verip vermediği veya iki ülke arasında güvenlik veya istihbarat alışverişi olup olmadığına ilişkin bir soruya ise, “Taipei’nin ülkeyle böyle bir ilişkisi yok” diyerek yanıt verdi. 

Tayvan ve İsrail arasındaki yakın ilişkiler 

Çoğu ülke gibi İsrail’in de, Çin’in kendi topraklarının bir parçası olarak kabul ettiği Tayvan’la resmi diplomatik ilişkileri bulunmuyor.  

Ancak “de facto büyükelçiliklere” sahip olan iki ülkenin resmi olmasa da yakın ilişkileri bulunuyor. 

Taipei, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından 7 Ekim’de düzenlenen Aksa Tufanı Operasyonu’nu hızla kınadı. 

İsrail’in de facto elçisi Maya Yaron, geçtiğimiz yıl Aksa Tufanı Operasyonu’nun ardından yaptığı açıklamada, Tayvan’ın İsrail’in takdir ettiği “iyi bir dost” olduğunu söyledi. 

Maya Yaron, Çin’in 7 Ekim’de düzenlenen saldırıya verdiği yanıtın “rahatsız edici” olduğunu da ekledi. 

Öte yandan, Tayvan Kabine Sözcüsü Lee Hui-chih bugün yaptığı açıklamada, Tayvan’dan ihraç edilen çağrı cihazlarının “patlama sorunu yaşamadığını” bildirdi. 

Ulusal güvenlik birimlerinin, Tayvan hükümetini “kötü niyetli” bir şekilde konuyla ilişkilendirmeyi amaçlayan, yurtdışından kaynaklı olduğu düşünülen söylentileri izlediğini söyleyen Sözcü, “Öyle bir durum yok. İnsanlara internetteki sahte bilgilere dikkat etmeleri gerektiğini hatırlatıyorum” dedi. 

Japon şirketten açıklama 

Japonya’da kablosuz iletişim ekipmanı üreten Icom şirketi de bugün yaptığı açıklamada, Lübnan’daki patlamalarla bağlantılı telsizi kendilerinin gönderip göndermediğinin teyit edilemediğini bildirdi. 

Şirketin açıklamasında, “IC-V82 model el telsizinin yaklaşık 10 yıl önce üretimi durduruldu ve o zamandan beri şirketimizden sevk edilmedi” denildi. 

Açıklamada, “Ana üniteyi çalıştırmak için gerekli olan pillerin üretimi de durdurulmuş olup, sahte ürünleri ayırt etmek için hologram mührü takılmadığından ürünün firmamızdan gönderilip gönderilmediğini teyit etmemiz mümkün değildir” ifadeleri kullanıldı. 

Ayrıca, yurt dışına ihraç edilen ürünlerin Japon hükümeti tarafından belirlenen sıkı bir düzenleme sürecine tabi olduğu da ifade edildi. 

Japonya Kabine Baş Sekreteri Yoshimasa Hayashi ise, Lübnan’da meydana gelen patlamalarla ilgili gelen bir soruya yanıt olarak, hükümetin olaydan haberdar olduğunu ve soruşturma başlatarak konu hakkında bilgi topladığını söyledi.