Müslüman Kardeşler: Türkiye-Mısır Yakınlaşması İki Ülke Halkının Yararına

Müslüman Kardeşler'in Mısır’daki Siyasi Büro Başkanı Dr. Helmy El-Gazzar, Türkiye ile Mısır arasındaki resmi yakınlaşmanın iki ülke halkının yararına olduğunu belirtti. Dr. Gazzar, Türkiye'nin Müslüman Kardeşler üyelerine yönelik kısıtlamalarla ilgili iddiaları reddederek, Türk hükümetine teşekkür etti ve Mısır’daki siyasi çözüm arayışlarını vurguladı.
Fokus+
Müslüman Kardeşler Türkiye-Mısır Yakınlaşması İki Ülke Halkının Yararına
16 Eylül 2024

Müslüman Kardeşler (İhvan) teşkilatının Mısır’daki Siyasi Büro Başkanı Dr. Helmy El-Gazzar, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es-Sisi'nin Ankara ziyareti sonrasında Türkiye ile Mısır arasında resmi bir yakınlaşma başlamasını memnuniyetle karşıladı. 

Dr. Gazzar konu hakkında BBC Arapça’ya yaptığı açıklamada, “Mısır ve Türkiye gibi iki önemli ülke arasındaki yakınlaşma her iki ülke halkının yararınadır. Mısır rejimiyle siyasi açıdan yaşadığımız anlaşmazlığımıza rağmen, bu konuda attığı ilk adımlarından itibaren bu yakınklaşmayı destekledik” dedi. 

Ankara ve Kahire arasında yakınlaşma yaşanan dönemde Müslüman Kardeşler üyelerinin Türkiye’de kısıtlamalara maruz kaldığı yönündeki söylentileri yalanlayan Dr. Gazzar, “Önemli bir ülke olan Türkiye, ahlaki ve insani görevine dayanarak siyasi liderliği rolünün farkındadır” diye konuştu. 

Türkiye’nin sadece Mısırlılara değil tüm mazlumlara kapılarını açtığını vurgulayan Dr. Gazzar, açıklamasını şöyle sürdürdü; 

“Türkiye aynı şekilde Uygurlara, Çeçenlere, Sırbistan’la yaptıkları savaş sırasında Bosna Hersek Müslümanlarına da ev sahipliği yapmıştı. Dolayısıyla tüm mazlumlara destek veren Türk halkının bu davranışı garip değil.” 

“Güvenlik çözümleri ve baskılar sonuç vermedi”

Mısır’daki duruma sadece Müslüman Kardeşler ve Mısır rejimiyle sınırlı kalmayıp, ülke içi ve dışındaki tüm partileri kapsayacak siyasi bir çözüm aradıklarını söyleyen Dr. Gazzar, “Çünkü güvenlik çözümleri ve baskılar sonuç vermedi” dedi. 

Öte yandan Müslüman Kardeşler lideri, kutuplaşma ve toplumsal parçalanmaya yol açacak bir iktidar mücadelesi peşinde olmadıklarının da altını çizdi. 

Dr. Gazzar, Mısır güçlerinin ülkenin karşı karşıya olduğu sorunlarla yüzleşmek için birleşeceği, mantığın galip geleceği ve kendisine göre tarihsel olarak başarısız olan güvenlik yaklaşımlarının sona ereceğine dair umudunu da dile getirdi. 

Müslüman Kardeşler teşkilatı içindeki anlaşmazlığın, sadece idari düzenlemelerin yorumlanmasına yönelik bir fikir ayrılığının olduğunu ve bu durumun ortadan kalktığını söyleyen Dr. Gazzar, açıklamasında şu ifadeleri de kullandı; 

“Falan veya filan grup arasında gerçek anlamda bir rekabet yoktur. Hiçbiri prensipte veya yaklaşımda farklılık göstermiyor. Bu da İslam’ın doğru yaklaşımıdır.” 

“Siyasetten çekilmek anlamına gelmiyor” 

Müslüman Kardeşler’in iktidar mücadelesi vermeyeceğini belirten Dr. Gazzar, “Ancak bu siyasetten tamamen çekilmek anlamına da gelmiyor” dedi. 

Siyasi çalışmanın teşkilat kurallarının bir parçası olduğuna vurgu yapan Dr. Gazzar, “Çünkü bu Müslüman Kardeşler ve Ezher’in anladığı şekliyle İslam’ın bir parçasıdır” diye ekledi. 

Ayrıca Merhum Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye yönelik darbe sırasında Mısır güçleri tarafından dağıtılan, Rabia Meydanı’nda oturma eylemlerinin barışçıl olduğunu söyleyen Dr. Gazzar, bunun silahlı gösteri olduğuna dair söylemlerin ise sadece iftira ve kara propaganda olduğunu vurguladı.   

Dr. Gazzar, Müslüman Kardeşler’in yabancı işgalciler dışında hiçbir zaman silaha sarılmadığını, Mısır’ın şiddete ve kana ihtiyacı olmadığını ve istisnai mahkemelerin adaleti sağlayamayacağını da ekledi. 

Açıklamasının sonunda ise Müslüman Kardeşler’in kuruluşunun 100. yılı münasebetiyle teşkilatın bir konferans düzenleyerek kendisini gözden geçireceğini ve eğer hataları varsa bunları açıklayacağını sözlerine ekledi. 

Türk hükümetine teşekkür etti

Dr. Gazzar, 2013 yılında yaşanan olaylar ve merhum Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrilmesi sonrasında Müslüman Kardeşler üyelerine ev sahipliği yaptığı için Türk hükümetine teşekkür etti. 

Müslüman Kardeşler üyelerinin Türkiye’de herhangi bir tacize maruz kalmadığını vurgulayan Dr. Gazzar ayrıca şunları ekledi; 

“Yargıya intikal eden bazı davalarda evrak eksikliği nedeniyle yaşanan idari bir durum hariç, Müslüman Kardeşler üyelerinin edindiği vatandaşlıklar yasal bir şekilde geri alınmadı. Bu kişiler de evraklarını tamamladıktan sonra vatandaşlıklarını geri aldılar.” 

Öte yandan Müslüman Kardeşlere yakın bazı sosyal medya hesapları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır’a yaptığı ziyaretin ardından, Türk vatandaşlığı aldıktan sonra şartları ihlal ettikleri tespit edilen, İstanbul’daki bazı üst düzey teşkilat üyesinin vatandaşlıktan çıkarılması yönünde karar verildiğini iddia etmişti. 

Türkiye’deki varlıkları konusunda güven duyduklarını söyleyen Dr. Gazzar, “Türk yetkililer endişe verici herhangi bir açıklama yapmadı ve Türkiye bazılarının sandığı gibi bir muz ülkesi değil, bir hukuk ülkesidir. Dolayısıyla Türkiye’deki yetkililer, yasal yoldan hak edenlere vatandaşlık verme kararına saygı duyuyor” diye konuştu. 

Dr. Gazzar ayrıca, teşkilatın Mısır rejimine “ülkedeki siyasi tutukluların serbest kalması karşılığında siyasi çalışmaları bırakmayı” teklif ettiğine dair haberleri yalanladı.