Arap dünyasında, dört boğaz ve bir yapay deniz yolunu içeren toplam 5 geçit bulunmaktadır.
Boğazlar, iki denizi birbirine bağlayan doğal deniz geçitleri olarak bilinirken, yapay olanlara ise kanal denir. Bu boğazların genişliği genellikle bulunduğu denizin genişliğinin iki katını geçmez.
Süveyş Kanalı Arap dünyasındaki yapay geçitlerden biri mi?
Süveyş Kanalı Arap dünyasındaki yapay geçitlerden biridir. Kanal, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlar. Gemilerin transit amacıyla kullandığı en yoğun kanallardan biridir.
Asya ve Afrika kıtaları arasında bağlantı sağlayan kanal Mısır topraklarından geçer.
Ayrıca, Kanal Pasifik Okyanusu’nun kıyısında yer alan ülkelerle, Hint Okyanusu’nun çevresinde yer alan ülkelerin arasındaki mesafeyi kısaltır.
Arap dünyasındaki deniz geçitleri neler?
- Babü’l- Mendeb Boğazı: Bir tarafta Kızıldeniz'i, diğer tarafta Hint Okyanusu'nu birbirine bağlar. Afrika ve Arap yarımadasını birbirinden ayırır.
- Hürmüz Boğazı: Ortalama derinliği yaklaşık 100 metre olan Hürmüz Boğazı, bir yanda Umman Körfezi'ni, diğer yanda Basra Körfezi'ni birbirine bağlar. Boğazın, Arap Körfez ülkelerinde petrolün bulunmasıyla önemi daha da arttı.
- Cebelitarık Boğazı: Cebelitarık boğazı, Akdeniz’in Atlas Okyanusu ile birleştiği yerdedir. Afrika kıtasında yer alan boğaz, Avrupa kıtası ile Arap dünyasının birbirine yakınlaştığı en kısa mesafeli noktadır.
- Tiran Boğazı: Tiran Boğazı, Mısır Cumhuriyeti ile Suudi Arabistan arasında bulunur, genişliği 4.5 kilometredir. Akabe Körfezi’ni Kızıldeniz’le birleştiren boğaz, Afrika ve Asya kıtalarının birbirine yakınlaştığı en kısa mesafeli noktadır.
- Süveyş Kanalı: Süveyş Kanalı, Arap dünyasındaki en önemli kanallardan biridir ve uluslararası açıdan da önemli bir konuma sahiptir.
Arap dünyasındaki boğazların ve kanalların önemi nedir?
Arap dünyasındaki boğazlar ve kanallar büyük bir öneme sahiptir. Bazıları petrol sevkiyatları için kullanılmaktadır ve dünya genelinde birçok ülkeyi daha kısa yollardan birbirine bağlar.
Birçok ülke, topraklarından geçen boğazları veya kanalları ekonomilerine katkı sağlaması için kullanır; örneğin, Mısır hükümeti Süveyş Kanalı’ndan geçen gemilerden aldığı gelirle ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır.
Hürmüz Boğazı petrol ihracatında önemli boğazlardan biri mi?
Dünya çapında ihraç edilen petrolün üçte biri Hürmüz Boğazı'ndan geçiyor ve bu da onu dünyanın önemli boğazlarından biri haline getiriyor. Boğaz, günlük 20-30 petrol tankerinin geçişine olanak sağlayabilecek kapasitededir.
Suudi Arabistan Krallığı petrol üretiminin %88'ini ihraç etmek için Hürmüz Boğazı'na bağımlıyken, Irak %98'ini, BAE ise %99'unu ihraç etmek için Hürmüz Boğazı'na bağımlıdır.
Dünyanın en uzun boğazı hangisi?
Asya kıtasının güneydoğu kesiminde yer alan Malakka Boğazı, 800 kilometreye varan uzunluğuyla dünyanın en uzun boğazıdır.
Bu boğaz, bir tarafta Güney Çin Denizi'ni, diğer tarafta Andaman Denizi'ni birbirine bağlar. Çin toprakları ile Hindistan toprakları arasındaki en kısa yoldur.