İngiltere’deki göçmenlerin sayısı, dünyanın tanık olduğu birçok değişiklik nedeniyle yıldan yıla farklılık gösteriyor.
İç savaşlar ve diğer nedenlerden dolayı güvenlik ve siyasi istikrarsız yaşayan ülkelerin çoğalmasıyla birlikte göç hareketi de artıyor.
Göç, bazı ülkelerde yüksek işsizlik oranları ve iş fırsatlarının eksikliği nedeniyle de yükseliş gösteriyor. Ancak, göçmenlerin sayısını etkileyen başka faktörler de var.
İngiltere’deki göçmenlerin sayısı nedir?
Mevcut son istatistiklere göre ülkede yaklaşık 9,4 milyon göçmen bulunuyor. Bu da, İngiltere’nin toplam nüfusunun yüzde 13,79’u anlamına geliyor.
Göçmenler, az sayıda mülteci alan diğer birçok ülkeye kıyasla, İngiltere’de nüfusun büyük bir yüzdesini oluşturuyor.
İngiltere’deki göçmen sayısı dünyadaki diğer ülkelere göre yüksek mi?
Dünya nüfus datasını derleyen World Population Review tarafından hazırlanan son istatistiklere göre, ülke nüfusuyla karşılaştırıldığında göçmenler büyük bir oran oluştursa da, İngiltere “en fazla göçmene ev sahipliği yapan” ülkeler arasında yer almıyor.
En fazla göçmenin bulunduğu ülkeler hangileri?
- Vatikan: Bu ülkede göçmenlerin oranı yüzde 100’e ulaşıyor, bu da Vatikan’da yaşayanların tamamının göçmen olduğu anlamına geliyor.
- İngiltere'deki göçmen yüzdesine göre yüzde 86,21’lik farkla, Vatikan en fazla göçmen barındıran ülkeler listesinde ilk sırada yer alıyor.
- Tokelau: Göçmenlerin yerli nüfusa oranı yüzde kıyasla 91,23 olan Tokelau, İngiltere topraklarındaki göçmenlerin yüzdesine göre 77,44 farkla en fazla göçmen barındıran ülkeler listesinde ikinci sırada yer alıyor.
- Birleşik Arap Emirlikleri (BAE): BAE’deki göçmenler, toplam nüfusun yüzde 88,13’üne ulaşıyor.
- Bu da onu İngiltere’deki göçmenlerin yüzdesine kıyasla yüzde 74,34'lük bir farkla, BAE’yi listede üçüncü sıraya yerleştiriyor.
- Katar: İngiltere’deki göçmen yüzdesine göre yüzde 63,48’lik bir farkla, dünya genelinde en fazla göçmen yüzdesine sahip ülkeler listesinde dördüncü sırada yer alan Katar’da, nüfusun yüzde 77,27’si göçmenlerden oluşuyor.
- Britanya Virjin Adaları: Birleşik Krallık’a bağlı olan adalar topluluğu Britanya Virjin Adaları’nda göçmenlerin oranı nüfusa kıyasla yüzde 73,29.
- Bu da ülkeyi, İngiltere’deki göçmen yüzdesine göre yüzde 59,50’lik bir farkla listede beşinci sıraya yerleştiriyor.
- Kuveyt: Toplam nüfusun yüzde 72,83’ünü göçmenlerin oluşturduğu Kuveyt, İngiltere'deki göçmen yüzdesine göre yüzde 59,04’lük bir farkla altıncı sırada yer alıyor.
- Sint Maarten: Hollanda Krallığı'nı meydana getiren dört ülkeden biri olan Sint Maarten nüfusunun yüzde 70,68’ini göçmenler oluşturuyor.
- Ülke, İngiltere’nin göçmen yüzdesine kıyasla yüzde 56,89’luk bir farkla dünya çapında en fazla göçmen yüzdesine sahip ülkeler listesinde yedinci sırada.
- Lihtenştayn: Göçmen sayısı toplam nüfusun yüzde 67,87’sine ulaşan Lihtenştayn, İngiltere’deki göçmen yüzdesine kıyasla yüzde 54,08’lik farkla en büyük göçmen yüzdesine sahip ülkeler listesinde sekizinci sırada bulunuyor.
- Monako: Yüzde 67,79’luk göçmen oranına sahip Monako, yüzde 54’lük bir farkla listede dokuzuncu sırada yer alıyor.
- Turks ve Caicos Adaları: Ülkedeki göçmenlerin oranı toplam nüfusun yüzde 66,50’sine ulaşıyor.
- Böylece ülke, İngiltere’deki göçmen yüzdesine göre yüzde 52,71 farkla listede onuncu sırada yer alıyor.
İngiltere’deki Arap göçmenlerin sayısı nedir?
Al-Arabi Al-Jadeed gazetesinin haberine göre, yapılan son istatistikler İngiltere’deki Arap göçmenlerin sayısının yaklaşık 321 bin olduğunu gösteriyor.
Ülkedeki göçmenler tek bir uyruğa ait değil, İngiltere’de pek çok ülkeden gelen Arap göçmenler bulunuyor.
İngiltere’deki en büyük göçmen topluluğu hangisi?
2021 yılında yapılan, yabancı toplulukların sayısını gösteren istatistiklere göre Polonyalılar, 696 bin kişiyle İngiltere topraklarındaki en büyük topluluklar arasında ilk sırada yer alıyor.
İngiltere’de sığınma hakkına sahip çok sayıda millet var mı?
İngiltere’de sığınma hakkına sahip pek çok milletin bulunduğuna hiç şüphe yok. Ancak, İngiltere her zaman tüm sığınma başvurularını kabul etmiyor. Bunun yerine ister iş, ister aile üyeleriyle ikamet veya başka nedenlerle olsun başvuruları alıyor. Ardından da yasal standartları karşılayan başvuruları inceleyip onaylıyor.
İngiltere’deki yasadışı göçmenlerin yüzdesi zaman zaman değişiyor. Ancak ülke topraklarına geçiş yöntemlerinin birçok dezavantajı bulunuyor.
Deniz yolculuğunda boğulmak da dahil olmak üzere, göçmenlerin İngiltere topraklarına yolculukları sırasında maruz kalabilecekleri pek çok risk de yer alıyor.
Bazı göçmenler, yasadışı yollardan İngiltere'ye ulaşmak için kamyonlarda saklanıyor. Kamyonda havasızlıktan boğulma veya kazada ölüm ve yaralanma olasılığı taşıdığı için bu tehlikeli bir yol.
Öte yandan, yasadışı göçmenler İngiltere’ye vardıklarında yakalanırlarsa cezalara maruz kalıyor.
İngiltere ve dünyanın diğer ülkelerine göçün en belirgin nedenleri nelerdir?
Dünyadaki tüm ülkelerde bulunan göçmenlerin oranı, birçok farklı nedenden dolayı zaman zaman artıyor.
Bunlardan en öne çıkanı, ülkelerindeki yüksek işsizlik oranının nedeniyle uygun iş fırsatları aramaları.
Bazıları da silahlı çatışmalar ve aldıkları haksız cezalardan kaçmak için veya başka nedenlerle İngiltere ve dünyanın diğer ülkelerine göç ediyor.