İsrail Meclisi Knesset Nasıl Çalışır?

Fokus+
İsrail Meclisi Knesset Nasıl Çalışır
3 Temmuz 2024

Diğer ülkelerdeki parlamentolar gibi işlev gören Knesset, İsrail'de yasama yetkisini temsil eder. Tek meclise sahip bir parlamento olan Knesset’in icraatları arasında hükümetleri onaylama, devlet başkanını seçme, hükümetin çalışmalarını denetleme, anayasa hazırlama ve zaman zaman yarı yargısal görevleri yerine getirme bulunuyor. 

Knesset seçimleri normalde her dört yılda bir yapılır. Ancak, çoğunlukla kendi kendini fesheder ve erken seçim kararı alır. Öte yandan, dört yıldan daha uzun sürdüğü de görülmüştür. 

Seçimleri öne çekme yetkisi; 

  • Knesset'in kendi kendini feshetmesi 
  • Başbakanın Knesset'i feshetme talebinde bulunması ve alternatif bir hükümetin kurulmaması 
  • Yeni bir hükümet kurma başarısızlığı 
  • Güvensizlik oyu önerisinin geçmesi 

durumlarında kullanılabilir. 

Knesset'in üyeleri nasıl seçilir?


Knesset'in üye sayısı 120'dir ve bu üyeler bir dizi kriter dahilinde seçilir. Seçim dönemi süresi genellikle 4 yıldır, bu sürenin sonunda üyeler yeniden seçilir. 18 yaşından büyük olan İsrail vatandaşları oy kullanabilirken, adaylar için yaş sınırı 21'dir. Diğer birçok ülkeden farklı olarak seçmenler belirli seçim bölgeleri olmaksızın herhangi bir adayı seçebilir. 

Knesset, 14 Şubat 1949'da ilk oturumunu gerçekleştiren İsrail Devleti Kurucu Meclisi tarafından oluşturuldu ve Yosef Sprinzak ilk başkanı olarak seçildi. 2023 yılına kadar İsrail toprakları üzerinde 25 Knesset seçimi yapıldı ve sonuncusu 2022 yılında gerçekleştirildi. 

Knesset, kuruluşundan bu yana özellikle 1948 sınırları içindeki ve Batı Şeria’daki Filistinlilere yönelik bir dizi yasa ve düzenleme çıkardı. Bu yasa ve düzenlemelerin genel olarak Filistinlilerin bireysel ve toplumsal haklarını kısıtlamayı amaçlayan ayrımcı bir niteliğe sahip olduğu dünya üzerindeki birçok insan hakları örgütü tarafından raporlandı. 

Bu yasa ve düzenlemelere, işgal uygulamalarını aklama, boykot kampanyalarına karşı durma, Knesset içindeki Arap seslerini bastırma, ezanın yasaklanması gibi birçok alan dahil. Bu yasaların ve kararların başlıkları farklı olabilir, ancak genel perspektifte Filistinlilerin haklarını sınırlamaya yönelik ayrımcı bir arka plana ve amaca sahiptirler. 

2022 yılındaki son seçimlerde aşırı sağ kanadın koalisyonu, Knesset'in 120 sandalyesinden 64'ünü kazanırken ana muhalefet lideri Yair Lapid önderliğindeki koalisyon ise 51 sandalye kazandı. Böylece Binyamin Netanyahu, tekrar başbakanlık görevine geldi. 

Popüler Haberler
Berçelan Yaylası 3 Bin 300 Metrede Doğaseverlerin Cenneti

Hakkari'de yaz ve kışın bir arada yaşandığı Berçelan Yaylası, 3 bin 300 metre rakımda yer alan buzul gölleri ve eşsiz manzarasıyla doğaseverlerin gözde rotası haline geldi.

2040'a adım adım Türk Devletleri Teşkilatı

Marmara Üniversitesinden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Tomar, 5-6 Temmuz'da gerçekleşecek Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Gayriresmi Liderler Zirvesi öncesi 2040 Türk Dünyası Vizyon Belgesi'ndeki son gelişmeleri AA Analiz için kaleme…

EURO 2024'e siyasi müdahale UEFA neden Türkiye'yi hedef aldı

Hukukçu Dr. Abdullah Musab Şahin, UEFA'nın Milli Futbolcu Merih Demiral'a verdiği 2 maç ceza kararının perde arkasını AA Analiz için kaleme aldı.

Gazze'deki Sivil Kayıplara Rağmen ABD'nin İsrail'e Silah Yardımı Devam Ediyor

ABD, Hamas’ın 7 Ekim 2023 saldırısı sonrası İsrail ordusunun Gazze’de başlattığı operasyonlara koşulsuz destek vermeye devam ediyor. Washington yönetimi, sivil kayıplara ve savaş hukuku ihlallerine rağmen İsrail'e silah yardımlarını sürdürüyor.

Bakan Uraloğlu Türkiye'de Yollara Akıllı Ulaşım Sistemleri Kuruluyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yollara akıllı ulaşım sistemlerinin kurulacağını bildirdi.