Orta Doğu’daki Çatışmalar Uçak Seferlerinin Aksamasına Neden Oluyor

İsrail, Lübnan ve Ürdün'de artan çatışmalar, birçok uluslararası havayolu şirketinin uçuşlarını iptal etmesine neden oldu. Hava trafiğinde yaşanan aksamalar ise bölgedeki turizmi de olumsuz etkiledi.
Fokus+
Orta Doğu’daki Çatışmalar Uçak Seferlerinin Aksamasına Neden Oluyor
29 Ağustos 2024

Orta Doğu bölgesinde yaşanan tehlikeli tırmanışın bir sonucu olarak, onlarca yabancı havayolu şirketi 25 Ağustos’ta İsrail, Lübnan ve Ürdün uçuşlarını iptal ettiklerini duyurdu. Ancak bu karar, çatışmalar nedeniyle uçuşların iptaline dair alınan ilk karar değil. 

İsrail ordusu 25 Ağustos’ta, Hizbullah’ın İsrail’in kuzeyindeki şehirlere füze fırlatmak için hazırlık yaptığı gerekçesiyle, Lübnan’a “önleyici saldırılar” düzenlediğini duyurdu. 

Ordu tarafından yapılan açıklamada, “Son dönemde Hizbullah’ın İsrail’e yönelik füze ve roket fırlatma hazırlıklarını gözlemledik. Bu doğrultuda tehdidi ortadan kaldırmak için saldırıyoruz” denildi. 

Hizbullah ise, İsrail’in Beyrut’a düzenlediği hava saldırısında Hizbullah komutanı Fuad Şükrü’yü öldürmesine misilleme olarak İsrail'in askeri bölgelerine 320 füze fırlatıldığını duyurdu. 

Ayrıca açıklamada, İsrail’in kuzeyinde bulunan 11 askeri bölgenin hedef alındığı da ifade edildi. 

Uçuşlar geçici olarak durduruldu 

Yedioth Ahronoth gazetesi, Ben Gurion Havalimanı’na ait internet sitesinin aşırı yük nedeniyle çöktüğünü ve havalimanında 50 uçuşun iptal edildiğini bildirdi. 

İsrail merkezli bir diğer gazete Calcalist’te yer alan haberde ise, İsrail hava sahasının geçtiğimiz pazar sabahı 1 saat 40 dakika süreyle kapatılmasının uçuş programında kaosa yol açtığı ifade edildi. 

Öte yandan Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Etihad Airways ve Emirates, Fransa’nın Air France, Yunanistan’ın Aegean Airlines, Türk Corendon Havayolları ve Ethiopian Airlines gibi birçok şirket İsrail’e gidiş-dönüş uçuşlarını askıya aldı. 

Ben Gurion Havaalanı Direktörü Udi Bar Oz, pazar günü gerçekleşmesi planlanan 360 uluslararası uçuştan 50’sinin iptal edildiğini, ayrıca güvenlik yetkililerinin talimatıyla onlarca uçuşun ertelendiğini duyurdu. 

Havaalanının uçuş programında normale dönmek için çalıştıklarını söyleyen Udi Bar Oz, yolculara uçuş saatlerini teyit etmek için havayolu şirketleriyle iletişime geçmeleri çağrısında bulundu. 

Ayrıca bölgede kapsamlı bir savaş çıkacağına ilişkin korkunun artmasıyla birlikte, Temmuz sonlarında 20 uluslararası havayolu şirketi İsrail uçuşlarını iptal etti. 

Öte yandan, Hizbullah’ın önde gelen askeri lideri Fuad Şükrü 30 Temmuz’da Beyrut'un güney banliyölerine düzenlenen hava saldırısında, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ise 31 Temmuz’da Tahran’da İsrail tarafından öldürüldü. 

O dönemde İran ve Hizbullah ise bu suikastlara “güçlü ve etkili” bir yanıt sözü verdi. 

Ancak bölgesel temas ve girişimlerle, durumu sakinleştirme ve krizin tırmanmasını önleme çalışmaları devam ediyor. 

Aynı bağlamda İsrail merkezli Kanal 12, pazar sabahı Ben Gurion Havalimanı’nda çalışmaların yeniden başlamasına rağmen onlarca uçuşun erteleneceğini veya tamamen iptal edileceğini bildirdi. 

Haberde, Tel Aviv ile Atina arasındaki uçuşlara geçen hafta yeniden başlayan Yunan havayolu şirketi Aegean’ın pazar günü uçuşlarını yeniden iptal ettiğine dikkat çekildi. 

Öte yandan İsrail’deki sivil havacılık yetkilileri, İsrail ordusunun Lübnan’daki Hizbullah hedeflerini vurması nedeniyle kısa bir süre askıya alınan, Tel Aviv’deki Ben Gurion Havalimanı’ndaki gidiş-dönüş trafiğinin yeniden başladığını resmi olarak duyurdu. 

Sivil Havacılık Otoritesi Sözcüsü Roy Steinmetz ise başka havalimanlarına yönlendirilen uçakların yeniden Ben Gurion’dan gerçekleşeceğini söyledi. 

Ben Gurion Havaalanı sabah 07.00 gibi erken bir saatte normal operasyonlara açılmış olmasına rağmen, Havaalanları İdaresi’nin yolculara, uçuştan önce bilet bilgilerini güncellemeleri çağrısında bulunması nedeniyle birtakım aksaklıklar yaşandı. 

Ofakim Turizm CEO’su Revital Ben-Natan tüm bu yaşananlara ilişkin yaptığı açıklamada, uçuşlardaki bu düzensizliğin, İsrail’deki turizm hareketliliğine de yansıdığını söyledi. 

Ben-Natan, “Acentelerimiz, planladıkları gezilerle ilgili yaşanan belirsizlik nedeniyle müşterilerden onlarca telefon alıyor. Hiçbir yolcu, özellikle bu ayın seyahat açısından en yoğun ay olduğunu bilerek, uçuşlarını iptal etmek için acele etmiyor ve alternatif güzergahlar arıyor” ifadelerine yer verdi. 

Havaalanının kapatılması ve uçuş iptallerinin, İsrail’e giden veya gelen çok sayıda yolcuyu etkilediğini de ekledi. 

Turizm zarar gördü 

Lübnan'da ise Beyrut’taki Refik Hariri Uluslararası Havalimanı çatışmalardan daha az etkilendi ancak uçuş aksamalarından o da nasibini aldı. 

Lübnan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Beyrut’a gidiş-dönüş olan bazı sınırlı uçuşların tarifesinde değişiklik yapıldığını doğruladı.  

Ancak tüm uçuşların iptal edildiğine ilişkin bazı haber sitelerinde dolaşan haberleri yalanladı.   

Ürdün Kraliyet Havayolları da, “mevcut durumun bir sonucu olarak” Pazar günü Beyrut’a gidiş-dönüş uçuşlarını askıya aldı. 

Air France ise İsrail ile Lübnan arasındaki gerilimin artmasının ardından Tel Aviv ve Beyrut’a uçuşlarını “en azından bir gün” askıya almaya karar verdi. 

Uçuşlar bir sonraki duyuruya kadar iptal edildi 

Geçtiğimiz yıl Ekim ayında İsrail’in Gazze Şeridi’nde savaş başlatması ve Hizbullah’ın “Gazze’ye destek cephesine girmesinden” bu yana, Lübnan ve İsrail’deki havaalanı trafiğinde kafa karışıklığı yaşanıyor. 

Taraflar arasında yaşanan her gerginlikte uçuşlar erteleniyor veya iptal ediliyor. 

İsrail ekonomi gazetesi Globes’un haberine göre, yaklaşık 14 uluslararası ve Arap havayolu şirketi, İsrail’e uçuşlarını değişen geçici sürelerle, hatta bazıları süresiz olarak iptal etti. Buna, İsrail’e tüm uçuşlarını Mart 2025’e kadar iptal eden Türk Hava Yolları da dahil. 

İsrail Yayın Otoritesi’ne göre, KLM Hollanda Kraliyet Havayolları, İsrail uçuşlarını 26 Ekim tarihine kadar askıya aldığını duyurdu. 

Aynı şekilde ABD merkezli United Airlines, British Airways ve Flydubai de bir sonraki duyuruya kadar Tel Aviv’e uçuşlarını iptal etti. 

Kriz Ürdün’ü etkiliyor 

Bölgedeki tehlikeli güvenlik koşulları nedeniyle Ürdün havaalanlarında da uçuşlar aksadı. 

Ürdün Sivil Havacılık Düzenleme Komisyonu Başkanı Haitham Misto, beş havayolu şirketinin Amman’a uçuşlarını askıya aldığını bildirdi. 

Ayrıca Misto, Alman Lufthansa’nın 26 Ağustos’a, ABD merkezli United Airlines’ın 15 Eylül’e, Austrian Airlines’ın 26 Ağustos’a, İspanyol Vueling Airlines’ın 31 Ekim’e ve Yunan Aegean Air’in belirsiz bir süre için Amman uçuşlarını askıya aldığını açıkladı.