TEKNOFEST'e Saatler Kaldı! Teknoloji Yıldızları Adana'da Parlayacak

Dünyanın en büyük teknoloji ve havacılık festivali olarak gösterilen TEKNOFEST’e adım adım yaklaşılıyor. 2-6 Ekim tarihleri arasında Adana’da düzenlenen olan etkinlikte yeni bir ziyaretçi rekoru bekleniyor.
TEKNOFEST'e Saatler Kaldı! Teknoloji Yıldızları Adana'da Parlayacak
30 Eylül 2024

TEKNOFEST, Türkiye’nin milli teknoloji hamlesinde önemli bir adım olarak, her yıl teknoloji ve inovasyona ilgi duyan milyonları bir araya getiren dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali olma özelliğini sürdürüyor.  

Bu görkemli etkinliğe sadece sayılı günler kaldı. Bu sene teknoloji festivalinin adresi ise Adana. TEKNOFEST 2024, 2- 6 Ekim tarihlerinde Adana’da Şakirpaşa Havalimanı’nda düzenlenecek. Festival alanında hava gösterileri, bilim şovları, TEKNOFEST keşif oyunu, simülasyon deneyim alanları, eğitici atölyeler, paydaş ve sponsor markalara ait etkinlik stantları, sergiler, gösteriler, konserler gibi birbirinden farklı etkinlikler olacak. 

Teknolojinin gelişimine paralel olarak her yıl bir önceki yıla göre daha fazla yarışma kategorisinin açıldığı ve “Teknoloji Geliştiren ve Üreten Bir Türkiye” hedefiyle Türkiye tarihinin en büyük ödüllü teknoloji yarışmalarının düzenlendiği TEKNOFEST’te yarışmacılara 30 milyon TL ödül ve 55 milyon TL’nin üzerinde malzeme desteği sağlanacak. TEKNOFEST 2024 kapsamında 46 ana kategori, 117 alt kategoride düzenlenen teknoloji yarışmalarına bu yıl başvuruda bulunan 788 bin 161 takım ve 1 milyon 600 binden fazla yarışmacı en iyisi olmak için mücadele edecek. 

Cumhuriyetin 100. yılında TEKNOFEST ziyaretçi sayısıyla rekor kırdı 

Son TEKNOFEST, İstanbul, Ankara ve İzmir’de 2023 yılında düzenlendi. Geçtiğimiz yıla damgasını vuran TEKNOFEST, Cumhuriyetin 100. yılında İstanbul, Ankara ve İzmir'de gerçekleşen üç büyük organizasyonla 4,5 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlayarak rekor kırdı.  

Festivalin ilk ayağı, 27 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlendi. 2 milyon 547 bin ziyaretçi ile festival, hava gösterilerinden teknoloji yarışmalarına, girişim programlarından atölyelere kadar pek çok etkinlikle teknoloji tutkunlarını ağırladı.  

30 Ağustos-3 Eylül tarihlerinde Ankara Etimesgut Havalimanı'nda devam eden TEKNOFEST, 943 bin ziyaretçi ile başkentte büyük bir heyecan yarattı.  

Festivalin final durağı ise İzmir oldu. 27 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında Çiğli Havalimanı’nda gerçekleşen etkinlikte, 1 milyon 100 bin kişi geleceğin teknolojilerine tanıklık etti. 

TEKNOFEST, 2023 yılında hem Türkiye'de hem de dünyada teknolojiye olan ilgiyi artırmaya ve genç nesilleri geleceğin teknolojilerine yönlendirmeye devam etti. Yarışmalar ve etkinliklerle, binlerce genç girişimci ve bilim insanı, hayallerini gerçeğe dönüştürme fırsatı buldu. 

"TEKNOFEST Kuşağı" Türkiye'nin geleceğini şekillendiriyor 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere devlet yetkililerinin ve teknoloji, savunma sanayi liderlerinin “TEKNOFEST kuşağı” sözünü duymuşsunuzdur. TEKNOFEST’te aktif şekilde rol alan, ziyaret eden, ziyaret edemese bile etkinlikleri yakından takip eden, atölyelere katılan, yarışmalarda boy gösteren gençler için kullanılan TEKNOFEST kuşağı ne ifade ediyor? Nedir bu “TEKNOFEST kuşağı”?  

Türkiye'nin milli teknoloji hamlesinin en önemli parçalarından biri haline gelen TEKNOFEST, yeni nesillerin geleceğe dair hayallerini gerçeğe dönüştüren bir platform olmaya devam ediyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, geçtiğimiz dönemlerde yaptığı açıklamada, Türkiye'nin artık başkalarının teknolojilerini izlemekle yetinen değil, kendi geliştirdiği teknolojilerle hayranlık uyandıran bir gençliğe sahip olduğunu vurguladı. "TEKNOFEST kuşağı" olarak adlandırılan bu yeni neslin, Türkiye'nin geleceğini inşa ettiğini belirten Kacır, "Bir çocuğun bir uçağa dokunması, o çocuğun ülkemizin uzay programını geliştirecek bilim insanı olma yolunda bir adım atması demektir." dedi. 

Kacır, sosyal medya hesabından paylaştığı bir videoda, 1965-80 arası doğanların X kuşağı, 1981-96 arası doğanların Y kuşağı, 1997-2012 arası doğanların ise Z kuşağı olarak adlandırıldığını hatırlatarak, "Dünyayı değiştirmek için doğanlar, TEKNOFEST kuşağıdır" ifadesini kullandı. Bu nesil, Türkiye Yüzyılı'nda dünyayı değiştirecek fikirleriyle sahne alıyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da TEKNOFEST etkinliklerinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin artık geçmişle bağları kopartılan değil, kökleri mazide, gözü ise gelecekte olan bir gençlik yetiştirdiğini vurguladı. Erdoğan, "Artık İHA'larımız, SİHA'larımız ve milli teknoloji hamlemiz var. TEKNOFEST kuşağı, azimli ve çalışkan gençlerimizle dünyayı aşarak gözünü uzaya dikti" dedi. 

Erdoğan, bu yeni neslin ülkenin kalkınmasına katkı sağlayacak donanımlı, araştıran, katma değer üreten, ahlaklı ve erdemli gençler olacağını vurgularken, "Bu kuşağı yetiştirmek bizim beka meselemizdir" diye ekledi. 

TEKNOFEST kuşağı, Türkiye’nin teknolojik ve bilimsel gelişmelerinde büyük rol oynayarak geleceğin liderleri olma yolunda hızla ilerliyor. 

“Mazlum coğrafyaların umudu olmaya gayret edeceğiz” 

Her sene TEKNOFEST öncesinde Türkiye’nin dört bir yanında çeşitli yarışmalar düzenleniyor ve derece elde edenler TEKNOFEST’e katılarak çalışmalarını tanıtma fırsatı yakalıyor. Bu takımlardan biri de Dikey İnişli Roket Yarışması’nın birincisi olan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bünyesinde kurulmuş olan Gökbörü Havacılık ve Uzay Takımı.  

Emirhan Üncel, Fokus+’a yaptığı açıklamada, birincilik yolunda verdikleri emeği anlattı. Üncel, “Gökbörü Havacılık ve Uzay Takımı 6 sene önce ‘Biz Milli Teknoloji Hamlesi’ne hangi koldan omuz verebiliriz?’ sorusuyla dertlenmiş bir grup öğrencinin İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde kurmuş olduğu bir takım.” dedi.

 

“Yarışmalar bizim için her zaman bağlayıcı bir unsur olmuştur. İçimizdeki yeni şeyler öğrenme ve faydalı olabilme tutkusunu her sene farklı yarışmalara katılarak diri tutmaya gayret ediyoruz.”  şeklinde sözlerini sürdüren Emirhan Üncel, roket geliştirmek için ne kadar çaba sarf ettiklerini sormamız üzerine şu ifadelerde bulundu: 

“Dikey İnişli Roket Yarışması’na katılmaya karar verdiğimiz tarih olan 2023 Ağustos ayından beri bu yarışmaya hazırlanıyoruz. Bu 13 ay içerisinde ‘sonuç’lardan değil ‘yol’dan sorumlu olduğumuz bilinciyle hep yarışma Nisan ayındaymış veya Mayıs ayındaymış gibi çalıştık ve böylece belki de diğer takımların 3 senede aldığı yolu 1 seneden kısa bir sürede katettik.” 

Eski TÜBİTAK Başkanı, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal'ın Gökbörü'yü ziyareti

 

“Üst düzey teknolojilerle karşılaşma imkanı bulamayan çocuklar bu fırsatı elde ediyor” 

 “Teknofest kuşağı hakkında neler düşünüyorsun? Teknolojiye, bilime ilgili yeni bir nesil oluşmaya başladı mı sizce?” şeklindeki sorumuzu ise Emirhan Üncel, şöyle cevapladı: 

“TEKNOFEST sadece lisans seviyesindeki öğrencilere yönelik değil ilk ve ortaöğretim öğrencilerine hitap eden birçok yarışma da düzenliyor ve verdiği eğitimlerle bu süreci destekliyor. Bunun yanı sıra TEKNOFEST şenliğine gelen ve normal şartlarda bu tür üst düzey teknolojilerle karşılaşma imkanı bulamayan birçok çocuk bu fırsatı elde ediyor. Biz de gerek şenlik alanında gerekse takım olarak gerçekleştirdiğimiz okul ziyaretlerinde bilim ve teknolojiye olan bu ilgiyi fazlasıyla hissediyoruz.” 

Emirhan Üncel, Dikey İnişli Roket Yarışması’nda elde ettikleri birinciliğin ardından sıradaki hedeflerini ise, “Dikey inişli roket teknolojisi çok yeni ve ülkemizin ‘Aya Yumuşak İniş’ misyonu açısından kilit rol oynayan bir sistem. Yarışmada bir ilke imza atarak geliştirdiğimiz bu teknolojiyi birçok açıdan bir üst seviyeye çıkararak ülkemize kazandırmaya ve Gökbörü Havacılık ve Uzay Takımı olarak gelecek nesillere ilham, mazlum coğrafyaların umudu olmaya gayret edeceğiz.” diyerek anlattı. 

Emirhan Üncel, omzuna aldığı Filistin bayrağı ile geliştirdikleri roketin yanında