Afganistan İçin Dönüm Noktası Olabilir: Ekonomik ve Ticari Hedefler Belirlendi

Özbekistan ile Afganistan arasında ekonomik ve ticari görüşmeler başladı. Taliban, Azerbaycan'ın da katılımıyla üçlü görüşmelerin yapılmasının ve Afganistan kaynaklarının keşfedilmesinin hedeflendiğini açıkladı.
Özbekistan ile Afganistan Arasında Ekonomik Görüşmeler Başladı
16 Ağustos 2024

Afganistan'da yönetimi elinde bulunduran Taliban'ın daveti üzerine Özbekistan Sanayi ve Ticaret Bakanı Laziz Kudratov, Perşembe günü Kabil'e uçtu. Taliban, Özbek bakan ve beraberindeki heyetin Kabil'de ekonomik ve ticari görüşmeler yaptığını bildirdi.

İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik toplantılar bugün de devam edecek. 

Taliban Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada, ziyaretin amacının "Afganistan ve Azerbaycan ile üçlü görüşmeler" yapmak olduğunu söyledi.

Taliban yönetimi, Afganistan ve Azerbaycan heyetleri ile yapmayı planladıkları görüşmelerin ayrıntılarına da yer verdi. 

Bölgede ekonomiyi ve üretimi canlandıracak hamleler konuşuluyor 

Açıklamaya göre, görüşmeler üçlü ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi, ulaştırma ve lojistik sektörlerinde ilerleme, Afganistan'daki katı mineral kaynaklarının jeolojik keşfi, mineraller ve hidrokarbonlar için yüksek potansiyelli alanların değerlendirilmesi ve Kuzey Afganistan'da yılda bir milyon ton kapasiteli bir çimento üretim projesinin uygulanması üzerine odaklanacak. Afganistan kaynakları için oldukça önemli olan, jeolojik keşiflere de zemin hazırlaması beklenen bu görüşmelerde katı mineraller ve hidrokarbon sahaları için yüksek potansiyele sahip alanlar hedefleniyor. 

Taliban Ticaret Bakanlığı, Kabil'de Afganistan Uluslararası Sergi Merkezi'nde Özbekistan'ın endüstriyel ürünlerinin sergilenmesinin planlandığını belirtti.

Bu ziyaretin bölgesel kalkınma anlamında bir dönüm noktası olabileceğine vurgu yapılıyor. 

Bu arada, geçtiğimiz ay ise Taliban Sanayi ve Ticaret Bakanı Nuriddin Azizi Özbekistan'ı ziyaret etmişti.