İsrail'in İlhak Ettiği Golan Tepeleri'nde Yaşayan Dürziler Yasta
Dürzi kasabası Mecdel Şems'teki bir futbol sahasının yakınına düşen roket nedeniyle 12 çocuk öldü, 30 kişi ise yaralandı. Dürzi kasabasını ziyaret eden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, saldırının Hizbullah tarafından gerçekleştirildiğini ileri sürdü. İsrail ordusu da, İran destekli Lübnan Hizbullahı'nın saldırıyı 50 kilogramlık savaş başlığı taşıyan İran yapımı bir roketle vurduğunu iddia ediyor. Hizbullah ise gençlerin ölümüne yol açtığı yönündeki iddiaları reddetmekle birlikte, İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nin yakınındaki askeri hedeflere saldırılar düzenlediğini açıkladı.
Hedef alınan Mecdel Şems'te Şii mezhebinin bir kolu olan İsmaililik içinden doğan Dürzilik inancına sahip insanlar çoğunlukta.
Saldırıda ölen çocuklar için cenaze töreni düzenlendi
Hayatını kaybedenler için düzenlenen cenaze törenine acı ve öfke hakimdi. Cenaze törenine siyah giyinen yüzlerce Dürzi kadın ve erkek katıldı. Tören öncesinde beyaz kefenlerle örtülü tabutların etrafında toplandılar. Ardından kadınlar, tabutların üzerine çiçek bıraktı.
Cenaze töreni nedeniyle bölgedeki dükkanlar kapatıldı. Golan'daki her köyün girişinde ise kontrol noktaları oluşturuldu.
İsrail ordusu, roket saldırısını Hamas'ın 7 Ekim'deki İsrail'in güneyine düzenlediği saldırıdan bu yana "İsrailli sivillere yönelik en ölümcül saldırı" olarak tanımladı. Netanyahu ise Pazar günü üst düzey güvenlik yetkililerini toplantıya çağırdı ve Hizbullah'ın ağır bir bedel ödeyeceğini söyledi.
Bu arada, saldırıda öldürülen gençlerin hiçbiri İsrail vatandaşı değildi. Peki, İsrail'in ilhak ettiği Golan Tepeleri'nde yaşayan Dürziler kimdir?
Golan Tepeleri'nde yaşayan Dürziler kimdir?
BBC Türkçe ve Al Jazeera'nin haberlerine göre, Lübnan, Suriye ve İsrail'in kuzeyinde yaşayan, Arapça konuşan Dürziler, İsrail nüfusunun yüzde 1,5'ini oluşturmakta. Dürziler, bölgenin karmaşık siyasetinde özel ve önemli bir yere sahip.
Dürzilik 11. yüzyılda, Şii mezhebinin bir kolu olan İsmaililik içinden doğdu. Dürziliğin adı, Orta Asya kökenli din adamı Muhammed bin İsmail el-Derezi'den geliyor. Muhammed bin İsmail el-Derezi Mısır'daki Fatımi Halifelerinden El-Hakim'i Tanrı'nın cisimleşmiş hali olarak görüyordu. El-Hakim, 1021'de gizemli bir şekilde ortadan kayboldu. Dürziler, onun kıyamet günü, evrensel adaleti sağlamak üzere yeniden ortaya çıkacağına inanıyor. El-Hakim'in halefi El-Zahir, onun Tanrısal olma iddiasını reddetti ve Dürzilere zulmedip onları, ağırlıklı olarak Lübnan ve Suriye'de olmak üzere, uzak dağlık bölgelerine gitmeye zorladı.
İsrail, 1967'de "6 Gün Savaşı" olarak da bilinen Arap-İsrail Savaşı'nda Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni işgal etti. İşgalci İsrail, kısa süre içinde bölgede Yahudi yerleşimleri kurmaya başladı. Suriye 1973'teki Yom Kippur Savaşı sırasında Golan Tepeleri'ni geri almaya çalışsa da başarılı olamadı. İsrail ile Suriye arasında 1974'de bir ateşkes anlaşması imzalandı. Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı bir gözlem gücü 1974'ten itibaren bölgedeki ateşkes hattına yerleşti. Fakat İsrail, 1981'de bölgeyi ilhak etti. Uluslararası toplumun çok büyük bir çoğunluğu İsrail'in bölgeyi ilhakını tanımıyor.
Golan Tepeleri'ndeki dört köyden biri olan Mecdel Şems kasabasında ise, Arapça konuşan 25 bine yakın Dürzi yaşıyor. Golan Tepeleri'ndeki Dürziler İsrail'de çalışabiliyor ve eğitim görebiliyor ancak birçoğu İsrail vatandaşlığını kabul etmeyip Suriye'ye bağlılıklarını sürdürdüğü için sadece vatandaşlığı olanlar oy verip, askerlik yapabiliyor.
Golan Tepeleri'nin en yüksek noktasından Suriye'nin güneyiyle birlikte başkent Şam ve İsrail'in kuzeyi çok rahat gözlemlenebildiği için bölge büyük bir stratejik öneme sahip.