Gazze ile Dayanışma Dalgası Amerikan Üniversitelerini Kasıp Kavuruyor
New York’taki Columbia Üniversitesi’nde farklı bir hal alan protesto sonrası gösteriler ABD genelinde çığ gibi büyüyor.
Columbia Üniversitesi’nde protesto düzenleyen çok sayıda öğrencinin tutuklanması ardından birçok öğrenci, 6 aydır katliama maruz kalan Gazzeliler için yeni gösteriler düzenledi.
Pek çok üniversite, Columbia Üniversitesi öğrencileriyle dayanışmak ve ABD’nin Gazze savaşındaki rolünü kınamak için protestolara katıldı. Protestolarda, Filistinlilerin maruz kaldığı soykırımın durdurulması için çağrı yapıldı.
Columbia Üniversitesi, tarihinden esinleniyor
Gazze’de yaşanan soykırıma karşı durmak ve dayanışma için öğrenciler, oturma eylemi düzenledi. İşgalci İsrail’e yapılan yatırımları geri çekmek için üniversite yönetimine baskı kurmayı hedefleyen Columbia Üniversitesi öğrencileri, geçmişte olduğu gibi mağdur halkların yanında duruyor.
Üniversite öğrencileri, oturma eylemi öncesinde fazla sayıya ulaşmak ve Filistin meselesine dikkat çekmek için okul içinde “1968 Columbia Devrimi” filminden bir kesit yayımladı.
Film, Amerika’nın Vietnam’a karşı savaşını eleştiren ve hükümetlerini savaş yanlısı olmak ile suçlayan öğrencilerin başlattığı protestoları konu ediniyor. ABD genelindeki üniversitelerin yanı sıra Avrupa ve Japonya’daki üniversitelere kadar yayılan protestolar, Vietnam savaşının sona ermesinde kilit rol oynuyor.
Geçtiğimiz hafta düzenlenen oturma eylemi, Üniversite Rektörü Nimet Şefik’in New York emniyet güçlerini çağırması sonucu polis müdahalesiyle sonlandırıldı. Filistin’e destek gösterilerine katılan 100’den fazla öğrenci ve aktivist tutuklandı.
ABD’deki kampüsler oturma eylemleriyle çalkalanıyor
Columbia Üniversitesi’ndeki öğrencilerin tutuklanması, diğer üniversitelerdeki öğretim üyeleri ve öğrencilerin yoğun tepkilerine yol açtı. Pek çok üniversitede, Gazze’nin yanı sıra tutuklanan öğrenciler için de dayanışma gösterileri düzenlendi.
Öğrencilere yönelik keyfi tutuklamaları eleştiren Connecticut’taki Yale Üniversitesi öğrencileri, dayanışma için kampüste çadır kurdu. Cambridge şehrindeki Harvard Üniversitesi’nin de dahil olduğu pek çok Amerikan üniversitesi, protestolara destek verdi.
Geçen hafta çarşamba günü New York Üniversitesi’nde Gazze ile dayanışma için öğrencilerin başlattığı kamp, git gide büyüyerek, dün yüzlerce göstericiye ulaştı. Öğrenci kalabalığını uyaran üniversite yönetimi “görüntü kirliliği” sebebiyle polis çağırdı. Üniversite yönetimi ayrıca “Yahudi karşıtı bazı olaylar ve dışlayıcı sloganlar atıldığını” iddia etti.
Filistin’de Adalet İçin Öğrenciler (SJP) aktivist grubu, tüm üyelerini Columbia Üniversitesi’ndeki öğrencilerin izinden giderek Gazze halkı ile dayanışmaya ve İsrail’e yapılan yatırımların geri çekilmesi için üniversite yönetimine baskı kurmaya çağırdı.
Sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşım ile tüm üniversitelerdeki öğrenci hareketliliğini artırmaya çağıran kuruluş, “Filistin halkı ve öğrencilerin iradesine rağmen, üniversite yönetimlerinin kâr ve itibardan yana olduğunu” belirtti.
Amerikan Üniversiteleri, kampüslerini kapatıyor
Oturma eylemleri ve öğrenci hareketliliğinin artması ile birçok üniversite, kampüslerini kapattı. 22 Nisan Pazartesi günü, Harvard Üniversitesi, 1 hafta süre ile eğitime ara verdiğini duyurdu.
Öte yandan öğrenci gösterileri ve oturma eylemlerini sonlandırmak isteyen Columbia Üniversitesi, uzaktan eğitime geçme kararı aldı.
Amerika üzerindeki siyonist hakimiyeti azalıyor
Amerika’daki öğrenci hareketleri, siyasi arena ve genç Amerikalı adaylar ile doğrudan ilişkili olduğu için önem arz ediyor. Birçok araştırmacıya göre siyasi arenada et etkili unsur olan öğrenci hareketleri, Amerika’nın iç meselelerinin şekillenmesinde de rol oynuyor.
Geçmişte de mağdur halklara destek olan öğrenci kuruluşları, ABD’nin Vietnam savaşında olduğu gibi, sömürgeci güçlerin başka ülkeleri işgal etmesine karşı düzenlenen protestolarda başı çekmişti.
Sabahattin Zaim Üniversitesi İslam Dünyası ve Küresel İlişkiler Araştırma Merkezi Direktörü ve ABD ilişkileri uzmanı Doktor Sami Al Arian, bugün Amerikan kampüslerinde yaşanan gösterilerin bir benzeri olmadığını ifade ediyor. 28 senesi akademik çevrelerde olmak üzere ABD’de 40 sene geçiren Al Arian, kendi zamanında Siyonizm karşıtı bir söylemde bulunmanın çok zorlu bir mücadele olduğunu belirtiyor.
Doktor Sami, sözlerine şöyle devam ediyor:
“Bugün Amerika’nın farklı üniversitelerindeki öğrencilerin gösterdiği kararlılık sebebiyle gurur duyuyorum. Bu durum, Siyonizm’in Amerika toplumu üzerindeki hakimiyetinin zayıfladığını gösteriyor.”
Beyaz Saray, Filistin destekçisi öğrencileri hedef aldı
Etkisini artıran protestolar sebebiyle Beyaz Saray, Filistin destekçisi öğrencileri hedef alıp “antisemitizm” ile suçladı. Sözcü Andrew Pitts, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Her Amerikalının sahip olduğu barışçıl protesto hakkına rağmen Yahudi öğrencileri ve Yahudi kamuoyunu hedef alan şiddet ve kitlesel terörizm çağrıları tehlikeli ve vicdansız bir antisemitizm göstergesidir.”
Aynı zamanda İran’ın düzenlediği saldırıyı fırsat bilen cumhuriyetçi kanat, Biden’ın savaş boyunca İsrail’e yeterli desteği sunmakta başarısız olduğunu ifade etti. Bazı cumhuriyetçiler Biden’ı, soldan gelen siyasi baskılara boyun eğmekle suçlayarak Filistin yanlısı gösterileri şiddetle eleştirdiler.
Floridalı Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio, Fox News’e verdiği bir röportajda şu ifadelerde bulundu:
“Bugün Tahran’da oturup Columbia’daki aşırıları yahut San Francisco’da yolları kapatan kimseleri izlediğinizi düşünün. Bunlar karşısında içinizden (bir İranlı olarak) kazandığınızı, başkanlık seçimlerinde dahi zafer elde ettiğinizi düşüneceksiniz.” Rubio, röportajın devamında ise şöyle seslendi: “Savaş Amerika’nın içinde… Topraklarımızdaki bu deliliğe ne zamana kadar katlanacağız?”
Yahudi öğrenci aktivizmi, protestoların itibarını artırıyor
Amerika üniversitelerindeki öğrenci kuruluşları Gazze’de sürekli bir ateşkes sağlanması ve hükümetin İsrail’e sunduğu askeri desteğin kesilmesi için protestolara başlamıştı. Buna ek olarak üniversitelerin, İsrail’e silah sağlayan ve savaştan yararlanan şirketlere yaptığı yatırımların da geri çekilmesi talep ediliyor.
Protestoların yeni bir hedefi de Filistin meselesi ve Gazze’deki savaş hakkındaki tutumları sebebiyle okuldan atılan ve disiplin cezası alan öğrenciler ile öğretim üyelerinin suçsuzluklarının kabul edilmesi.
Üniversite yönetimlerinin iddialarının aksine, oturma eylemleri sadece Arap, Müslüman yahut siyahi azınlıklar tarafından değil, diğer öğrenciler tarafından da destek görüyor.
Protestolara katılanlar arasında Amerikalı Yahudiler de var. Üstelik protestoları organize edenler arasında meşhur Siyonist ailelere mensup Yahudiler de bulunuyor. Yahudi öğrencilerin katılımı, protestoları bastırmak isteyen üniversite yönetimlerinin “Yahudi öğrencileri tehdit eden antisemitist hareketler görüldüğüne” dair iddialarını yalanlıyor.