SAHA EXPO'da 4,3 Milyar Dolar Değerinde İhracat Anlaşmaları İmzalandı
Avrupa'nın en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul'un düzenlediği SAHA EXPO, İstanbul Fuar Merkezi'nde (İFM) tamamlandı. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, 6 bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB) destekleriyle düzenlenen fuar, 22-26 Ekim günleri arasında ziyaretçilerini ağırladı.
120'den fazla ülkeden 1478 firmanın katıldığı fuarda şirketler teknolojilerini sergiliyor. Geçtiğimiz yıllarda düzenlenen fuarda olduğu gibi bu yıl da kurumlar/şirketler arasında çok sayıda işbirliği anlaşması imzalandı.
SAHA EXPO'da hangi anlaşmalara imza atıldı?
Fuarda kurumlar arasında çok sayıda işbirliği anlaşması da imzalanıyor.
SAHA EXPO'nun ikinci gününde SSB, HAVELSAN ve TÜBİTAK arasında TSK Bulut Bilişim Sistemi projesi kapsamında yerli bulut sanallaştırma çözümü imza töreni gerçekleştirildi.
Ayrıca, TÜBİTAK SAGE ve Baykar arasında Bozok mühimmat projesi stratejik işbirliği imza töreni yapıldı. Kurum yetkililerinin katıldığı her iki törende Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve SSB Başkanı Haluk Görgün müşahit olarak bulundu.
Baykar ile Roketsan arasında mühimmat ve ekipman projeleri stratejik işbirliği, Baykar ile ASELSAN arasında ise mühimmat, IFF sorgulayıcı, kamera, uydu haberleşme ve telsiz sistemleri projeleri stratejik işbirliği anlaşmaları imzalandı.
Ayrıca, Baykar ile TEI arasında TEI-PD170 ve TEI-TJ60 motor seri üretim satış projesi de kurum yetkililerinin katılımıyla imzalandı.
Baykar ile Ordulu arasında görüntü aktarma merkezi projesi stratejik işbirliği de yapıldı. Baykar ayrıca Hırvatistan'dan Orqa ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden Edge Group ile de stratejik işbirliği anlaşması yaptı.
Bu anlaşmaların yanı sıra SSTEK, Impro ve Telespazio arasında deprem sonrası yıkılan binaların hava platform görüntüleriyle otomatik tespitine ilişkin proje sözleşmesi ile görüntü kıymetlendirme hizmet ihracatı sözleşmesi de imzalandı.
Arca Savunma ve MSM Export arasında da topçu mühimmatı sözleşmesi imzalandı.
KAAN için yeni anlaşmalar yapıldı
Milli muharip uçak KAAN için TÜBİTAK MAM ve BİLGEM ile toplamda 3 anlaşma yapıldı.
TÜBİTAK Başkanı Aydın ve THY Teknik Ar-Ge ve İnovasyon Başkanı Uğur Şahin'in katılımıyla TÜBİTAK BİLGEM ile THY Teknik arasında "Uçak Burun Radomu Test Hizmeti Anlaşması" imzalandı. Uçakların burun kısmında yer alan hava radarlarını dış etkenlerden koruyan radom yapısının tamir, bakım ve test hizmetlerini kapsayan işbirliği kapsamında THY Teknik tarafından gerçekleştirilen tamir ve bakım çalışmalarının ardından, radomların elektromanyetik testleri ve sertifikasyonları TÜBİTAK BİLGEM tarafından yapılacak.
TÜBİTAK Başkanı Aydın ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu ayrıca Milli Muharip Uçak Geliştirilmesi (KAAN) Projesi kapsamında iki önemli alt sistem için sözleşmeler imzaladı. TÜBİTAK MAM ve TUSAŞ, Türkiye'nin 5. Nesil Milli Muharip Uçağı KAAN için kritik iki sistem olan Yaşam Destek Sistemi ve Patlama Önleme Sistemi geliştirme projelerinin 2. aşamasına da geçiş yaptı. Bu sözleşmeler kritik tasarım ve ürün üretiminden uçuş testlerinin tamamlanmasına kadar olan tüm süreçleri kapsayacak.
TÜBİTAK UZAY ve Poloptech arasında "Geniş Açılı Kamera Sözleşmesi"yle de TÜBİTAK UZAY, Türkiye'nin Ay Görevi kapsamında ülkenin uzay hedeflerine bir adım daha yaklaşmasını sağlayacak kritik bir projeye imza attı. Bu işbirliğiyle geliştirilecek geniş açılı kamera sistemi, Türkiye'nin uzay görevlerinde kullanılacak kritik bir teknoloji olarak öne çıkıyor. TÜBİTAK UZAY, bu teknolojiyle Ay yüzeyinin daha detaylı ve yüksek çözünürlüklü görüntülenmesini sağlayacak bir sistem geliştirmeyi hedefliyor.
TÜBİTAK UZAY ve TÜRKSAT AŞ, Türkiye'nin uydu ve uzay teknolojilerindeki gelişimini hızlandırmak ve uluslararası arenadaki rekabet gücünü artırmak amacıyla "Uydu ve Uzay Teknolojileri Alanında İş Birliği Protokolü" imzaladı.
TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (RUTE) ile Test ve Değerlendirme AŞ (TRTEST) arasında ise hücre, modül ve batarya paketi seviyesinde test kabiliyetlerinin tanıtımı, pazarlanması ve satışı alanında önemli bir protokol imzalandı. Bu işbirliğinin sektördeki ihtiyaçlara daha etkili çözümler sunarak test sistemlerinin işletilebilirliğini artırması hedefleniyor.
TÜBİTAK SAGE ve ROKETSAN ise yeni ürün geliştirme ve mevcut ürünlerin iyileştirilmesine yönelik olarak önemli bir iş birliği protokolüne imza attı.
TÜBİTAK BİLGEM ve HAVELSAN arasında MİLGEM Projesi'nin 6-12. gemileri için Mesaj İşletim Sistemi (MİS) tedarikine yönelik yeni bir sözleşme de yapıldı.
SAHA EXPO'da imzalanan diğer anlaşmalar
Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ (MKE AŞ) ile Milli Savunma Bakanlığı Tedarik Hizmetleri Genel Müdürlüğü arasında, Türkiye'nin savunma kapasitesini artırmaya yönelik 2 milyar dolara yakın 2 mühimmat tedarik sözleşmesi imzalandı. Törende, 5 Kalem Muhtelif Cins ve Miktarda Tank Topu Mühimmatı Seri Üretim Sözleşmesi yapıldı. Bu sözleşme ile çeşitli tank topu mühimmatlarının yerli üretim kapasitesinin artırılması ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) operasyonel gücünün pekiştirilmesi amaçlanıyor. 3 Kalem Muhtelif Cins ve Miktarda Havan Mühimmatı Seri Üretim Sözleşmesi ise farklı tiplerde havan mühimmatlarının yerli üretim hattına kazandırılmasına yönelik olarak imzalandı. Bu anlaşma ile TSK'nın etkinliğinin artırılması ve savunma kabiliyetlerinin güçlendirilmesi amaçlanıyor.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), ASELSAN ve Roketsan arasında HİSAR ve SİPER İlave Batarya Alımı Sözleşmesi de fuarın ikinci gününde imzalandı. Törene, SSB Başkanı Haluk Görgün ile sözleşme paydaşı kurumların yöneticileri katıldı.
SSB ile ASELSAN arasında da uçak mühimmatı tedarik projesi (LGK-82/84 FAZ-2), (KGK-82/83), (HGK-83), Engin deniz gözetleme radarı seri üretim projesi, sabit erken ihbar radar sistemleri (SERALP) projesi seri üretimi ve ASELPOD-2 hedefleme sistemi geliştirilmesi projesine yönelik anlaşmalar imzalandı. Görgün'ün müşahitliğinde gerçekleştirilen anlaşmalarla savunma sanayisindeki güç birliğinin artırılması hedefleniyor.
Fuarın üçüncü gününde Roketsan ile HAVELSAN Teknoloji Radar arasında "Teknoloji Kırıkkale elektronik güvenlik sistemi kurulumu", Roketsan ile Tualcom arasında "Haberleşme ve E/H sistemleri tedarikine yönelik çerçeve sözleşmesi imzalandı. Roketsan ve Kale Ar-Ge arasında ise Atmaca Blok-1 Dönem-2 sözleşme değişikliğine yönelik imzalar atıldı.
Roketsan ayrıca Meteksan ile Atmaca Blok-1 Dönem-2 kapsamında radar altimetre tedariki, Opsin Elektro ile OLD-50 lazer hedef işaretleme özellikli E/O sensör sistemi tedariği, ASPİLSAN ile Orka projesi batarya paketi geliştirme projesi ve Titra ile işbirliğine yönelik anlaşmalar imzaladı.
Bu anlaşmalar haricinde ASPİLSAN ile Gön Savunma arasında hareketli hedef sistemleri Talan'ın bataryası konusunda işbirliği imza töreni gerçekleştirildi. STM ile ASPİLSAN arasında da mini İHA sistemlerine batarya geliştirmeye yönelik iyi niyet anlaşması imzalandı.
Uçak bombaları, ağır silah ve mühimmatı üretim projeleri yürüten ASSAN Group, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) en büyük savunma ve havacılık şirketleri grubu EDGE Group ve iştiraki LAHAB ile uçak bombası satışından mühimmat üretim hattı kurulumuna kadar birçok sözleşme imzaladı.
ASSAN Group Genel Müdürü Gürcan Okumuş, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, SAHA EXPO'ya büyük bir stantla katıldıklarını belirterek, birçok ürünlerini fuara getirme imkanı bulduklarını söyledi. Okumuş, "Halihazırda yüzde 90 ihracat çalışan bir firmayız. SAHA EXPO'da da BAE'nin EDGE Group ve iştiraki LAHAB firmasıyla önemli sözleşmeler imzaladık. İmzalanan sözleşmeler hem MK serisi uçak bombalarının satışı hem de ortak ürün geliştirmeleri ve anahtar teslim mühimmat üretim hattının kurulmasını kapsıyor. Bizim bir yeteneğimiz de anahtar teslim hatların mühendislik ve kurulum hizmetlerini de sağlıyoruz. Bu konuda sözleşmemiz oldu." dedi.
Dördüncü gün, Aytemiz Makelsan ile ASPİLSAN arasında stratejik işbirliği anlaşması imzalandı. Firma yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirilen işbirliği anlaşması, yerli üretim bataryaların güç elektroniği sektörüne entegrasyonunu kapsıyor.
ASPİLSAN ayrıca İŞBİR ile hibrit jeneratör projesine yönelik stratejik işbirliği anlaşması imzaladı.
ASELSAN KONYA ile Innopark Teknoloji Gelişirme Bölgesi arasında da işbirliği protokolü yapıldı.
Ulak Haberleşme AŞ ile Asartech Arge Tasarım Mühendislik AŞ arasında ise haberleşme teknolojilerine yönelik mutabakat metni imza töreni yapıldı. Törende Ulak Haberleşme AŞ Genel Müdürü Ruşen Kömürcü ve Asartech Arge Tasarım Mühendislik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Burkay Alan hazır bulundu.
İstanbul Gedik Üniversitesi ve Asartech Arge Tasarım Mühendislik AŞ arasında da işbirliği protokolü imzalandı.
121 ülkeden onlarca bakan ve şirket SAHA EXPO'da
Fuarın son gününde SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, SAHA EXPO'da yapılan anlaşmalara ilişkin bilgi verdi. Basın toplantısında konuşan Bayraktar, TUSAŞ firmasına yönelik yapılan terör saldırısını bir kez daha lanetlediklerini belirterek, "Orada şehit düşen savunma sanayi çalışanı arkadaşlarımıza rahmet diliyoruz. Yaralılara da acil şifalar diliyoruz." dedi.
SAHA EXPO 2024'ün bu sene 90 bin metrekare alanda gerçekleştirdiğini anlatan Bayraktar, "İlk başladığımızda 10 bin metrekareydi. Daha sonra 40 bin, bir sonraki fuar 60 bin ve şu an 90 bin metrekare alanda gerçekleştirildi. 1478 firma SAHA EXPO'da bizzat yer aldı. Bu 1478 firma arasında 766 firma yabancı, geri kalan 712 firmada yerli firmalarımız oldu." dedi.
Bayraktar, bu rakamın önemli olduğuna dikkati çekerek, "Zira bu, ülkemizin savunma sanayisinde ne kadar bir derinliğe ulaştığının da bir göstergesi. Bundan 20 yıl önce ülkemizde düzenlenen savunma sanayi fuarlarında sadece 2 tane yerli Türk firması bulabilirken, bugün bu fuarda firmalarımız kendi geliştirdiği milli teknolojileri sergiliyor." şeklinde konuştu.
Fuara 121 ülkeden katılım olduğunu vurgulayan Bayraktar, fuarı 5 farklı kıtadan 27 bakan, 6 genelkurmay başkanı ve 35 ülkeden 178 alım heyetinin ziyaret ettiğini anlattı.
SAHA EXPO'da 6 milyar 189 milyon dolar değerinde anlaşma imzalandı
Haluk Bayraktar, fuarda 22 bin 467 işletmeden işletmeye görüşme gerçekleştirildiğini anımsatarak, anlaşmalara ilişkin şöyle konuştu:
"100 binin üzerinde ziyaretçi fuara katıldı. İlk defa bu fuarda görücüye çıkan 213 ürün sergilendi. 133 anlaşma seremonilerle burada salonlarda imzalandı. 133 anlaşmanın toplam değeri 6 milyar 189 milyon dolar oldu. Daha da önemlisi buradaki 133 anlaşmanın 4 milyar 332 milyon doları da ihracat sözleşmesi oldu. Bu rakam burada yapılan seremonilerdeki toplam rakamdır. Firmaların burada yapmış olduğu görüşmelerde elde ettiği sonuçlar bunlara dahil değil."
Firmalar açısından verimli geçen bir fuar olduğuna dikkati çeken Bayraktar, "SAHA İstanbul'un amacı ülkemizde özel sektörün özellikle savunma, havacılık ve uzay alanına girmesiyle daha maliyet etkin, sürdürülebilir çözümlerin öne çıkması. SAHA İstanbul, özellikle sadece büyük firmalarımızın değil orta ve küçük ölçekli firmalarımızın araştırma yapan enstitülerimizin ve üniversitelerimizin de bu ekosisteme güçlü bir şekilde katılmasını ve görünür kılınmasını amaçlıyordu. Ve bu da SAHA EXPO bünyesinde gerçekleşmiş oldu." dedi.
Bayraktar, yabancı heyet katılımının çok güçlü olmasının önem arz ettiğini belirterek, Türkiye'nin son 20 yılda savunma alanında devrim niteliğinde adımlar attığını vurguladı.
Bu gelişmelerin fuar alanında gözlemlendiğini belirten Bayraktar, "Bunlar sadece ana platformlar değil. Alt ana sistemler, teknolojiler ve her alanda çok büyük bir atılım var. Bu atılımları daha güçlü bir şekilde ileriye taşımak, sürdürülebilir kılmak da hem ülke içi dinamikler hem de ihracat tarafının güçlü olmasıyla gerçekleşebilir. Biz de bunun için SAHA İstanbul Yönetim Kurulu olarak gayret ediyoruz." şeklinde konuştu.