Tunus'ta Seçim Öncesi Düzenlenen Protestolarda Çok Sayıda Kişiye Gözaltı

Tunus'ta cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı Kays Said'e karşı protestolar tırmandı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.
F_IKON
Tunus'ta Seçim Öncesi Düzenlenen Protestolarda Çok Sayıda Kişiye Gözaltı
14 Eylül 2024

Tunus genelinde Nahda Hareketi mensubu onlarca kişi gözaltına alındı. Nahda Hareketi, söz konusu gözaltılara ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, güvenlik güçlerinin birkaç gün içerisinde ülkenin çeşitli kentlerinde Nahda Hareketi üyesi onlarca kişiyi gözaltına aldığı belirtildi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, tutuklamaların keyfi olduğunu öne süren hareket, “Aralarında kadınların da olduğu üyelerin maruz kaldığı keyfi gözaltıları kınıyoruz. Gözaltına alınan üyelerimize yönelik zulmün ve gözaltıların sonlandırılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Nahda Hareketi Yürütme Kurulu Üyesi Muhammed el-Kelavi ile Ben Arus Bölgesi Başkanı Muhammed Ali Buhatim ve beraberindekiler 10 Ağustos’ta gözaltına alınmıştı.

"Devlet güvenliğine karşı komplo kurmak" suçlaması 

Tunus'ta "muhalefeti sindirmeyi amaçladığı" iddia edilen ve 11 Şubat 2023'te başlayan gözaltı operasyonlarıyla onlarca siyasetçi, gazeteci, aktivist, hakim ve iş insanı "devlet güvenliğine karşı komplo kurmak" suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Bir toplantıdaki sözleri nedeniyle "halkı iç savaşa yönlendirmek" suçlamasıyla 17 Nisan 2023'te evine baskın yapılarak gözaltına alınan Nahda lideri Raşid el-Gannuşi hakkında da tutuklama kararı verilmişti. Kararın ardından ulusal ve uluslararası tepkiler gelmişti.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ise ülkede bazı siyasilerin, "devletin güvenliğine karşı komplo kurmak" ve "ekonomik krizi körüklemeye yönelik adımlar"dan ötürü gözaltına alındığını söylemişti.

Tunus'ta protestolar devam ediyor

Al Jazeera'nın aktardığı bilgilere göre, Tunus'un en büyük muhalefet partisi Ennahdha, en az 80 üyesinin tutuklandığını belirterek, binlerce kişinin cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı Kays Said'e karşı protesto için sokaklara çıktığını açıkladı.

Protestolar cumartesi günü resmen başlarken, muhalefet partileri, politikacılar ve insan hakları grupları hükümeti, Said'in 6 Ekim seçimlerinde yeniden seçilmesi için "keyfi kısıtlamalar" ve tutuklamalar yapmakla suçluyor.

Said'in Temmuz 2021'de meclisi feshetmesinden önce parlamentodaki en büyük parti olan Ennahdha'nın avukatı Latifa Habbechi, en az 80 parti üyesinin tutuklandığını ve 6'sı kadın olmak üzere toplamda en az 116 tutuklamanın ise onay sürecinde olduğunu söyledi.

Tutuklu Ennahdha lideri ve kurucu ortağı Rached Ghannouchi'nin kızı Yusra Ghannouchi ise sosyal medya platformu X'te yaptığı bir paylaşımda, 70'li yaşlarındaki bir aktivist ile birlikte 100'den fazla parti üyesinin tutuklandığını ifade etti.

Ennahdha, tutuklamaları "yasayla garanti altına alınan en temel hakların benzeri görülmemiş bir baskın ve ihlal kampanyası" olarak nitelendirdi.

Partinin yürütme kurulu üyesi olan eski Gençlik ve Spor Bakanı Ahmed Gaaloul, tutuklamalar arasında üst düzey parti yetkililerinin de bulunduğunu belirtti.

Bu ayın başlarında, Said'in rakibi olan Ayachi Zammel de tutuklandı. Zammel, evraklarında seçmen imzalarını tahrif etmekle suçlanıyor ancak avukatları, davanın asıl nedeninin Zammel'i yarışta saf dışı bırakmak olarak öne sürüyor.

Ağustos ayında seçim komisyonu, adaylık başvurularındaki iddia edilen usulsüzlükleri gerekçe göstererek üç önemli adayı yarıştan eledi. Seçim anlaşmazlıklarından sorumlu mahkeme, duruma itiraz ederek komisyona 2 Eylül'e kadar süre verse de komisyon, kararı reddetti.

Eleştirmenler, Said'in adayları sindirerek zaferini güvence altına almak için üyelerini atadığı komisyonu kullandığını düşünüyor. Komisyon başkanı ise, hainlerle, paralı askerlerle ve yolsuzlarla mücadele ettiğini söyleyerek suçlamaları reddediyor.