Gazzeliler Savaştan Sağ Çıkabilmek İçin Fahiş ‘Rüşvet’ Ödüyor

Mısırlı yetkililerle bağlantıları olduğu iddia edilen simsarlar, Gazze’yi terk etmek isteyen mağdurların acıları üzerinden servetlerine servet katıyor. 7 Ekim 2023’te Gazze Şeridi’nde savaşın başlamasıyla birlikte fiyatlar kişi başı 500 dolardan 10 bin dolara yükseldi.
Gazzeliler Savaştan Sağ Çıkabilmek İçin Fahiş ‘Rüşvet’ Ödüyor
8 Şubat 2024

İngiliz Guardian gazetesi tarafından yürütülen ve 8 Ocak 2024 Pazartesi günü yayımlanan bir araştırma, Mısırlı subayların Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin Refah sınır kapısından geçmelerine ve savaştan kurtulmalarına yardımcı olmak için binlerce dolar rüşvet aldıklarını ortaya çıkardı.   

Mısır üzerinden Gazze Şeridi’nden ayrılmasına izin verilen kişiler listesine isimlerini eklemeye çalışan Filistinliler, Mısır güvenlik servisleri için çalışan subaylarla bağlantılı olduğu iddia edilen bir simsar ve eskort ağı tarafından “seyahat koordinasyonu” için fahiş bedeller ödemeleri gerektiğini söylüyorlar.  

Guardian’ın aktardığına göre Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan bir Gazzeli, eşinin ve çocuklarının isimlerini sözde “koordinasyon listesine” yazdırmak için 9 bin dolar ödediğini, seyahat için belirlenen günde çocuklarının isimlerinin listede yer almadığının bildirilmesiyle şaşırdığını ifade etti. Öte yandan isimlerini ekletmek için 3 bin dolar daha ödemek zorunda kaldığını söyleyerek Gazze halkının kanlarını pazarlamaya çalışan simsarlar tarafından nasıl muamele gördüklerine işaret etti.   

Ailesi henüz Gazze’yi terk edemeyen Filistinli adam, “Bu, çok sinir bozucu ve üzücü” ve ekliyor; “Gazze’de acı çeken, cehennemden çıkmaya çalışan insanları sömürmeye çalışıyorlar” şeklinde konuştu.

Binlerce dolarlık rüşvet  

Gazze Şeridi’ndeki komisyoncu ağı, insanları seyahat listelerine dahil etmek için çalışıyor. Ancak 7 Ekim 2023’te Gazze Şeridi’nde savaşın başlamasıyla birlikte fiyatlar kişi başı 500 dolardan 10 bin dolara yükseldi.    

Birçok Filistinli Refah sınır kapısından geçtiği esnada yaşadıkları deneyimleri sosyal medyada paylaşırken, Mısır’da yaşayan Filistinli bir üniversite öğrencisi, kendisinden aile üyesi başına 5 bin dolar ödeme yapması istendikten sonra ailesinin Mısır’a girmesine izin verilmesi için TikTok’tan çağrıda bulundu.     

Gazze’de ve yurtdışında yaşayan onlarca Filistinli, kendilerini ya da ailelerini Gazze’den çıkarmak, oradaki “soykırımdan” kurtarmak ya da savaş sırasında yaralanan aile üyelerini tahliye etmek için dünya çapında bir bağış toplama sitesi olan Go Fund Me web sitesi aracılığıyla bağış kampanyaları başlattı.    

Guardian’a göre, görüşülen kişilerin hepsi aracılarla Gazze’deki bağlantıları üzerinden iletişim kurduklarını ifade etti. Öte yandan ödemelerin nakit olarak ya da Avrupa ve ABD’de yaşayan başka aracılar üzerinden yapıldığını söyledi.    

Gazze’den çıkmanın bedeli 85 bin dolar  

Gazetenin diğer bir haberine göre simsarlar, Gazze’de yaşayan ABD vatandaşı Bilal Baroud’dan geçen yılın aralık ayı başında, aralarında üç yaşından küçük beş çocuğun da bulunduğu ailesinin 11 üyesini Gazze’den çıkartabilmek için 85 bin dolar ödemesini istedi.  

Savaşın başlangıcından bu yana, diyabet hastası babasının ayrılmasına izin verilenler listesine alınması için Dışişleri Bakanlığı’na bağlı çalışma ekibine başvuran Baroud, “Bu seçeneği sadece ABD hükümeti bana yanıt vermediği için düşünüyorum” dedi ve bunun gerçekleşebileceğine dair umudu olsaydı, simsarlar aracılığıyla ödeme yapma seçeneğine başvurmayacağını vurguladı.   

Genç adam (A.A.) 2021 yılında Refah sınır kapısından geçerken yaşadıklarını Fokus Plus’a şöyle anlattı: “Refah sınır kapısının Mısır tarafına vardığımda, kötü koşullarda yaklaşık 5 saat bekledim. Ardından görevli bana seyahat etmeme izin verilmediğini ve Gazze Şeridi’ne geri dönmem gerekiyor” dedi.   

Açıklamasının devamında, “Mısırlı yetkililer gençlerin, özellikle de pasaportlarında Türkiye vizesi olanların seyahat etmesini engelliyor” diyen Gazzeli gencin yolculuğu, adının koordinasyon listesine dahil edilmesi ve Mısırlı yetkililerin seyahat etmesine izin vermesi için başvurabileceği bir simsar aramakla başlıyor.    

Gazzeli genç, (A.Z.) adlı bir simsar ile iletişim kurabildiğini ve bu simsar aracılığıyla 500 dolar karşılığında koordinasyon listesine girmek için başvuruda bulunduğunu, bir hafta sonra kendi adını listeye ekletebildiğini, ancak aradan onca süre geçmesine rağmen isminin listelerde yer almadığını söylüyor. Öte yandan, simsarın kendisinden bir sonraki haftayı beklemesini istediğini söyleyen (A.A.), simsarın “Koordine eden her vekilin özel bir kotası var. Mısır tarafı en yüksek tümgeneral, albay veya binbaşı rütbesinde olsa bile, her sefer için belirli günlerde listelerde isimler yer alıyor” ifadelerine yer verdiğini ekliyor.   

İki hafta daha beklediği halde adını listeye ekletemeyen A.A. simsardan bir telefon alıyor ve kendisine Mısır askeri istihbaratı aracılığıyla koordine edebileceğini, ancak 700 dolar ödemesi gerektiğini söylüyor. Nihayet işe yarıyor.   

“Hayatım için benimle pazarlık yapmak zor ve kabul edilemez” 

Abeer isimli genç bir Gazzeli de TikTok platformundaki hesabından Mısırlı yetkililere seslenerek, geçişte rüşvete son vermelerini, kendi deyimiyle Mısır tarafının “ikinci bir işgal” olmaması gerektiğini ve kendilerine “orada kalmak” ya da “hayatlarını kurtarmak” arasında seçim yapma fırsatı vermeleri çağrısında bulundu. “Hayatım için benimle pazarlık yapmak zor ve kabul edilemez” diyen Abeer, Mısırlı yetkililerin insanlarla pazarlık yapanları durdurmasını ve soruşturulmalarını talep etti.  

Resmi düzeyde ise Devlet Enformasyon Servisi Başkanı Diaa Rashwan, Mısır’ın Gazze’den gelen Filistinlilerden ülkeye girdikten sonra tedavi veya ikamet için ücret aldığı iddialarını yalanladı. Rashwan sosyal medya platformlarında Filistinlilerden Refah sınır kapısı üzerinden alınan ücretlerle ilgili olarak yapılan yorumların yanlış olduğunu söyledi.   

Ayrıca ülkesinin Filistin davasını tasfiye etmeye yönelik tüm ekonomik teklifleri ve baskıları reddettiğini ifade etti. Öte yandan spekülasyonların Mısır’ın da kendi davası olarak gördüğü Filistin davasını satmayı reddeden Mısır’ın tutumuyla çeliştiğini vurguladı.   

Rashwan, sorumlulara karşı derhal kararlı yasal tedbirler alınması amacıyla Filistinlilere Refah sınır kapısındaki güvenlik yetkililerine giderek kendilerine yönelik herhangi bir gasp girişimini bildirmeleri çağrısında bulundu.