Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki Konuşmasında Ortaya Attığı Asılsız İddialar

Geçtiğimiz hafta ABD Kongresi'nde konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, işgali haklı çıkarmak pahasına "İsrail güçlerinin Gazze'ye yardımları kolaylaştırdığı" gibi pek çok asılsız iddiada bulundu.
Fokus+
Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki Konuşmasında Ortaya Attığı Asılsız İddialar
30 Temmuz 2024

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Çarşamba günü ABD Kongresi'nde yaptığı konuşma, ülkesinin Gazze'ye yönelik savaşıyla ilgili yanıltıcı iddialarla doluydu. Çok sayıda ABD'li vekil konuşmayı boykot ederken, binlerce Filistin yanlısı gösterici de Gazze'de İsrail güçleri tarafından işlenen savaş suçlarını protesto etmek için ABD Kongre Binası'nın bazı kısımlarını işgal etti. 

ABD Temsilciler Meclisi eski sözcüsü Nancy Pelosi, Netanyahu'nun konuşmasını, Kongre tarihindeki yabancı bir lider tarafından yapılan "en kötü" konuşma olarak tanımladı. İsrail Başbakanı'nın konuşmasındaki yanlış bilgiler de gündemde geniş yer buldu. Bu asılsız iddialardan birçoğu, Mayıs ayında Netanyahu ve bazı İsrailli liderler hakkında tutuklama emri talep eden Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) yönelikti.

Middle East Eye, Netanyahu'nun ortaya attığı asılsız iddiaları kaleme aldı. İşte onlardan bazıları... 

Hamas Gazze'ye yapılan yardımları 'çaldı'

Netanyahu, İsrail'in Gazze'ye yapılan yardımları engellediği yönündeki UCM suçlamasını reddetti ve işgali altındaki Gazze Şeridi'ne 40 binden fazla yardım kamyonunun girişini kolaylaştırdığını iddia etti.

Binyamin Netanyahu, "Gazze'de yeterli yiyecek alamayan Filistinliler varsa, bunun nedeni İsrail'in bunu engellemesi değil, Hamas'ın bunu çalmasıdır" dedi.

Birleşmiş Milletler'e göre, Ekim ayından bu yana bölgeye 28 bin 18 yardım kamyonu girdi. Ancak İsrail güçlerinin Mayıs ayında Refah sınır kapısını ele geçirmesinden bu yana Filistin bölgesine sadece 2 bin 835 yardım kamyonu girebildi.

İnsani yardım örgütleri ve BM yetkilileri, kıtlığın Gazze Şeridi'ni sardığı bu dönemde İsrail'in yardımları engellemesini defalarca kez eleştirdi. 

Mart ayında, BM'nin kıtlık izleme sistemi olan Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC), Gazze'nin kıtlığın eşiğinde olduğu konusunda uyarıda bulunarak bunun Mayıs ayına kadar gerçekleşebileceğini öngördü.

Haziran ayında yayınlanan ikinci bir rapor, yarım milyon Filistinlinin açlık çektiği bölge genelinde yüksek kıtlık riskinin devam ettiğini ortaya koyuyordu.

İsrail, 'sivil zararı önlemek için tarihteki herhangi bir ordudan daha fazla önlem aldı'

Netanyahu, İsrail güçlerinin Filistinli sivilleri korumak için ellerinden geleni yaptıklarını, "milyonlarca bildiri dağıttıklarını, milyonlarca kısa mesaj gönderdiklerini ve Filistinli sivilleri tehlikeden uzaklaştırmak için yüz binlerce telefon görüşmesi yaptıklarını" iddia etti.

İsrail güçleri düzenli olarak tahliye emirleri veriyor ve bazen Filistinlileri bir bölgeye saldırma niyetleri konusunda uyarmak için bildiriler dağıtıyor. Ancak bu önlemler sivil ölümlerini önlemede pek işe yaramıyor.

22 Temmuz'da İsrail ordusu, tahliye emri verdikten dakikalar sonra, daha önce insani yardım bölgesi olarak belirlenmiş ve 400 bin Filistinliye ev sahipliği yapan Han Yunus'un doğu mahallelerini bombalamaya başladı.

BM, Haziran ayında yayınladığı bir raporda, çok sayıda ölüme neden olan altı İsrail saldırısını değerlendirdi ve İsrail güçlerinin sivil zararı en aza indirmede sürekli olarak başarısız olduğu sonucuna vardı.

BM ve Gazze'deki Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Gazze'de hayatını kaybeden 39 bin kişinin büyük çoğunluğu sivil. 

Hamas 7 Ekim'de 'bebekleri diri diri yaktı'

Netanyahu, Hamas'ın 7 Ekim'de güney İsrail'e düzenlediği saldırı sırasında "bebekleri diri diri yaktığı" yönündeki çürütülmüş iddiaları tekrarladı. Ayrıca Hamas savaşçılarının bir aile evinin tavan arasında saklanan iki bebeği öldürdüğüne dair bir hikaye anlattı.

Bu iddialar, Haaretz gazetesinin asılsız bulduğu, İsrailli personel tarafından yapılan Hamas saldırısına ilişkin birçok tanıklıktan biriydi.

İddialar arasında, yanmış bebeklerin cesetlerini gördüğünü iddia eden İsrail askeri arama ve kurtarma servisinin başkanı Golan Vach'ın bir ifadesi de vardı. Ordu, Vach'ın çocuklar demek isterken bebekler dediğini söyleyerek yanlış konuştuğunu söyledi.

Bir İsrail askeri de bir röportajda "bebeklerin ve çocukların sıra sıra çamaşır ipine asıldığını" söyledi. Ordu bunu yalanlayarak, resmi bir sıfatla konuşmayan bir yedek asker olduğunu belirtti.

Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden'a Filistinlilerin "düzinelerce çocuğu" birbirine bağladığını, yaktığını ve idam ettiğini söyledi.

Haaretz'e göre, Netanyahu'nun tarifine uyan aynı yerde çocuk gruplarının ölü bulunduğuna dair elimizde herhangi bir kanıt bulunmuyor.